Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
91 komentara

Sinjska alka u Vukovaru: Izvan Sinja prvi put nakon 70 godina

Pokroviteljica Sinjske alke, koja će se održati u Vukovaru, je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Alka u Vukovaru neće remetiti održavanje redovite  Sinjske  alke  u  Sinju

Sanjin Strukić/Pixsell
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
91 komentara

Tijekom  iduće  godine  u Vukovaru će biti održana svečana Sinjska alka. Za Večernji list potvrdio je to i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava istakavši kako su pregovori u završnoj fazi i da će uskoro sve biti finalizirano.

- Ta ideja o održavanju Sinjske alke u Vukovaru postoji već nekoliko godina. Sada  smo  konačno  i  dogovorili većinu toga. Pokroviteljica Sinjske alke, koja će se održati u Vukovaru, je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović. Treba  znati  i  kako Alka u Vukovaru ne remeti ni na koji način održavanje redovite  Sinjske  alke  u  Sinju. Ona će i sljedeće godine biti održana u svom redovitom terminu i obliku - rekao je Penava. 

Prva Alka koja se nakon 1946. godine  održava  izvan Sinja

Iako  su razgovori u završnoj fazi još uvijek nije poznat termin održavanja Alke u Vukovaru.  Naime, razmišlja se o nekoliko termina tijekom svibnja, lipnja ili rujna  mjeseca. Koji god se odabere termin se mora uskladiti s redovitom  Sinjskom alkom  koja  se održava početkom mjeseca kolovoza. Još uvijek  nije  utvrđena  precizno  niti  lokacija u gradu gdje bi se održala Alka.  Razmišlja  se  o  baroknoj  jezgri u središtu grada kao i lokaciji u ulici  Bana Jelačića kada bi u pozadini bio simbol Vukovara Vodotoranj koji će u to vrijeme biti u postupku obnove.

- O  lokaciji  ćemo odlučiti u dogovoru s Viteškim alkarskim društvom jer se moraju  osigurati  optimalni  uvjeti  za konje. Moraju se osigurati i drugi uvjeti,  a prije svega navesti velike količine pijeska tamo gdje će se alka održavati.  Gdje  god ona bila održavanje Sinjske alke u Vukovaru velika je čast  za  Grad  Vukovar  i  siguran  sam da će izazvati ogroman interes kod građana.  Toga  dana  Vukovar  će  biti ponovno središte Hrvatske, rekao je Penava. Podsjetio je i kako će Sinjska alka u Vukovaru biti prva Alka koja se nakon 1946.  godine  održava  izvan Sinja. Vukovarska alka biti će četvrta alka u povijesti  koja se održava izvan Sinja.

Viče čitajte na Vecernji.hr.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message