Obavijesti

News

Komentari 135

Trojica vatrogasaca ozlijeđena u nesreći, još jedan kolabirao

Trojica vatrogasaca ozlijeđena u nesreći, još jedan kolabirao
17

Još tri vatrogasca su ozlijeđena u Dugobabama kad su autom sletjeli s ceste i prevrnuli se na krov. Jednome je ozlijeđena noga, a druga dva dobro se osjećaju, rekao je Glavina

VIDEO

ZADNJE INFORMACIJE: 

23..35 - Vatrogasci DVD-a Žrnovnica na svom su se Facebook profilu zahvalili na donacijama građana, a posebno ih je dirnula čestitka mališana iz vrtića koji su im poslali zahvalnicu i čokoladu.

Među svim donacijama, riječima podrške i zahvala ova velika čestitka naših malih prijatelja nas je posebno dirnula!

Posted by Dvd Žrnovnica on Wednesday, 19 July 2017

21.40 -  Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić je u srijedu na sastanku sa splitskim gradonačelnikom Androm Krstulović Oparom izrazio spremnost da Ministarstvo prati i pomogne Splitsko-dalmatinskoj županiji i Gradu Splitu u realizaciji plana gospodarenja otpadom, sanaciji Karepovca, izgradnji reciklažnih dvorišta u Splitu i županiji te u izgradnji Regionalnog centra za gospodarenje otpadom u Lećevici, priopćeno je iz Ureda splitskog gradonačelnika.

Na sastanku s ministrom Ćorićem u Zagrebu, koji je održan na inicijativu Krstulović Opare, nazočili su splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, njegov zamjenik Ante Šošić, saborski zastupnik Ante Sanader, dogradonačelnik Splita Nino Vela, gradski vijećnik Ante Čikotić i načelnik Općine Lećevica Ante Baran, navodi se u priopćenju.
Krstulović Opara izrazio je zabrinutost činjenicom da je Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave poništila natječaj Grada Splita za izvođenje sanacije Karepovca te je zatražio pomoć ministra i njegovih stručnih službi u provedbi novog natječaja kojega treba, kako je istaknuo, žurno provesti kako "bismo uhvatili i onako kratke rokove". Izvijestio je da je u Nacrtu proračuna za 2017. godinu predložena stavka za provedbu sanacije Karepovca.

Ministar Ćorić je potvrdio gradonačelniku da je Split uvršten u prioritetne interventne mjere za financiranje provođenja sustava gospodarenja otpadom u što se uključuje i sanacija Karepovca te uspostava efikasnog sustava primarne selekcije (reciklažna dvorišta, sortirnica, oprema i vozila). Naglasio je da je projekt Centar gospodarenja otpadom (CGO) Lećevica najpripremljeniji u Republici Hrvatskoj što je osobito važno u kontekstu sanacije Karepovca koji je integralni dio cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u cijeloj Splitsko-dalmatinskoj županiji, navodi se u priopćenju Ureda splitskog gradonačelnika.

Krstulović Opara je, kako se navodi, tražio je da se poveća participacija Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sufinanciranju obveza Grada Splita u ovom zahtjevnom projektu. Time bi se dodatno smanjio udio troškova Grada Splita u ovome projektu kojega financira Europska unija u visokom postotku.

20.25 - Fotografije nesreće u kojoj su ozlijeđena trojica vatrogasaca objavili su na Facebook stranici Vatrogasci - oni su naši heroji.

- Jedan kolega je bio zatočen u vozilu, dok su dvoje kolega sami izišli van s lakšim ozljedama, a kolega koji je ostao u vozilu vjerovatno je slomio bedrenu kost. Kolegu su kolege oslobodile pomoću hidrauličnog alata - piše uz fotografije. 

Jedan kolega je bio zatočen u vozilu , dok su dvoje kolega sami izišli van s lakšim ozljedama , Kolegu su kolege...

Posted by Vatrogasci - Oni su naši heroji on Wednesday, 19 July 2017

20.05 - Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika, koje su danas u srijedu, 19. srpnja 2017. gasile požar kod Splita nastavile su angažman na drugim požarištima.

18.55 - Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije priopćio je u srijedu poslijepodne da su tijekom dana svi parametri koji se prate na temelju Zakona o zraku i Uredbe o kakvoći zraka na postajama Karepovcu, Splitu, Solinu i Kaštelima uredni te je opovrgnuo napise u nekim medijima da voda nije za piće.

"Nije bilo nikakvih prekoračenja graničnih vrijednosti. Smanjuje se i prisutnost dima u zraku te građani nemaju razloga za zabrinutost", ističe se u priopćenju.

Županijski Zavod za javno zdravstvo opovrgnuo je napise u nekim medijima da voda nije za piće te je građanima poručio da ne nasjedaju na dezinformacije koje se šire putem medija i društvenih mreža.

"U javnosti su se pojavile i dezinformacije da voda iz vodovoda nije za piće", navodi se u priopćenju i dodaje da svi analizirani uzorci u posljednjih tjedan dana odgovaraju Pravilniku o kvaliteti vode za ljudsku potrošnju. Zavod ističe da nije bilo nikakvih odstupanja te moli građane da ne nasjedaju na dezinformacije koje se šire putem medija i društvenih mreža.
Nastavni zavod za javno zdravstvo i dalje prati kvalitetu zraka i vode iz vodovoda te poručuje da će o svemu pravodobno izvijestiti javnost.

18.39 -  Vatrogasac iz Zagreba kolabirao je u srijedu poslijepodne u Dugobabama te je prevezen u splitsku bolnicu, izvijestio je vatrogasni zapovjednik u Splitsko-dalmatinskoj županiji Dražen Glavina.

On je potvrdio kako su u Dogobabama poslijepodne ozlijeđena tri vatrogasca kojima se prevrnuo automobil.
Prilikom odlaska na mjesto intervencije prevrnulo se malo vatrogasno vozilo i tri su vatrogasca ozlijeđena - jednome je ozlijeđena noga, a druga dva dobro se osjećaju, rekao je Glavina.

18.00 - Tri su vatrogasca ozlijeđena u slijetanju osobnog automobila u srijedu popodne u zaseoku Ružićima u Dugobabama, doznaje se u splitsko-dalmatinskoj Policijskoj upravi.  Automobil je sletio s ceste i prevrnuo se na krov oko 15.30 sati. Vatrogasci su prevezeni u splitsku bolnicu, a nakon liječničkog pregleda znat će se težina njihovih ozljeda.

Na mjestu nesreće u Dugobabama obavlja se očevid kako bi se utvrdili uzroci nesreće.

17.10 - Vatrogasci iz cijele Hrvatske dežuraju na požarištima i drže situaciju pod kontrolom.

32
| Foto: IC/PIXSELL

17.06 - HEP je u srijedu priopćio da će se do kraja dana normalizirati opskrba na 10-kilovoltnom naponu za gotovo sve potrošače na području Splita i okolice koji zbog požara do 15 sati još nisu imali električnu energiju, a normalizacija opskrbe električnom energijom svih potrošača očekuje se večeras.

Na područjima koja su bila zahvaćena požarom u okolici Splita radnici HEP - Operatora distribucijskog sustava Elektrodalmacije Split čine sve kako bi popravili elektroenergetsku mrežu, u što su uključene ekipe HEP - Operatora distribucijskog sustava iz Splita, Sinja, Trogira, Imotskog, Omiša, Makarske i Vrgorca, ističe HEP u priopćenju o opskrbi električnom energijom na području Splitsko-dalmatinske županije u srijedu u 15.30 sati.

Zbog izvanrednog stanja, HEP moli za razumijevanje sve potrošače koji imaju teškoća u opskrbi električnom energijom.

16.50 - Djelatnici Čistoće cijeli dan saniraju odlagalište otpada Karepovac. Zgarište i smeće zatrpavaju zemljom, a neugodan miris širi se Splitom od jutra. 

Karepovac

16.41 -  Razgovaramo sa kuharom Sanjinom koji je s kolegama pripremio tisuće obroka za gasitelje

POGLEDAJTE VIDEO:

Braco velikog srca: Chef Sanjin s kolegama pripremio tisuće obroka za gasitelje Reporter: Mario Matana

Posted by 24sata on Wednesday, 19 July 2017

16.35 - Predsjednica Grabar Kitarović i ministar obrane Krstičević sastali su se danas u zgradi ministarstva, doznaje RTL

Na redovitom sastanku predsjednica je ministru ponovila da nije on bio meta njezine kritike već sustav donošenja odluka za kojeg kaže da ne funkcionira.

15.44 - Na požarištu u Dugobabama prevrnulo se jedno vatrogasno vozilo. Dvoje vatrogasaca je ozlijeđeno. Jedan od njih ostao je priklješten u vozilu i trenutačno ga pokušavaju izvući.

15.00 - Iz splitskog Vodovoda i kanalizacije obavještavaju potrošače na području Splita da je voda iz slavina ispravna za piće.

14.30 - Povodom velikog šumskog požara u Gradu Splitu, 18. srpnja 2017. u ranim jutarnjim satima Grad Zagreb, Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba i Vatrogasna zajednica Grada Zagreba, te tvrtka Zagrebački Holding d.o.o. - Podružnica Vodoopskrba i odvodnja uputili su vatrogasnu pomoć Gradu Splitu. Upućeno je 100 vatrogasaca, 36 vatrogasnih vozila, 2 vozila i 5 službenika Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, dvije autocisterne i kombi vozilo, te 6 službenika Podružnice Vodoopskrba i odvodnja. Raspored upućenih vatrogasnih snaga koordinirao je pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić. Vatrogasne snage Grada Zagreba trenutno nadziru i saniraju požarišta u mjestima Srinjine, Podstrana i Dugobabe, te pružaju drugu potrebnu ispomoć Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Splita.

13.59 - Splitski dogradonačelnik Nino Vela izjavio je da otvorenog plamena na Karepovcu više nema. Nema niti dima već samo isparavanja.

13.50 - Opskrba strujom i vodom na opožarenim područjima oko Splita polako se normalizira. Voda polako dolazi u kućanstva na području Žrnovnice i Tugara, ali još ima kućanstava bez vode. Očekuje se da će sustav sasvim profunkcionirati do kraja dana. Danijela Pranić iz ViK-a poručuje da je voda ispravna za piće.

13.30 - Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban rekao je da će elementarna nepogoda zbog požara koji je poharao šire splitsko područje biti proglašena za dva dana.

12.19 - Dogradonačelnik Splita Nino Vela, na pitanje novinara o materijalnim štetama od požara u Splitu i okolici, rekao je da će grad zatražiti proglašenje elementarne nepogode: - Štete će biti velike. Proglasit će se postupak elementarne nepogode. Kada završe policijski izvidi, pristupit će se procjeni šteta. Na osnovi toga ćemo procijeniti štetu i pokušati naplatiti što je više moguće za građane', rekao je Vela.

11.53 - Vatrogasci su jutros helikopterom preletjeli područje velikog požara koji je u nedjelju krenuo iz Tugara i proširio se do Klisa. Ivan Kovačević, zapovjednik JVP-a Split, kaže da je stanje iznimno dobro, javlja Dalmatinski portal.

- Stanje je čak puno bolje nego sam ja kao vatrogasni zapovjednik jučer pretpostavljao da će biti. Na Mosoru nema puno dima, kanaderi su to jako dobro riješili i sada gase požar u Dugobabama. Na požarištu je jednak broj vatrogasaca, dežuraju i saniraju teren, a u slučaju potrebe spremna je jedna ekipa intervencijske vatrogasne postrojbe iz Divulja koja će izvršiti desant - kazao je Kovačević.

Helikopterom su nadletjeli i Karepovac, te Kovačević tvrdi da nema razloga za strah. Naveo je kako je iz zraka isti kao što je bio i prije mjesec dana.

Što se, pak, tiče požara u Dugobabama gdje su poslani kanaderi problem je, pojašnjava Kovačević, velika fronta.

- Radi se o kilometrima, ali najvažnije je da nema nikakve ugroze ni za stanovnike, ni za naselja - naglašava zapovjednik JVP Split.

11.40 - Nešto prije 11 sati ponovno se pojavio otvoreni plamen u Žrnovnici. Na terenu je bilo vidljivo dosta dima, a vatra je planula među kućama no ugašena je brzom intervencijom vatrogasaca.

Filip Butorović, pročelnik Službe za mjesnu samoupravu, zaštitu i spašavanje Grada Splita na Karepovcu je izašao pred novinare i kazao kako civilna zaštita tek sada stupa na teren, javlja Dalmatinski portal.

-  Ako se njima što dogodi, ja i gradonačelnik ćemo odgovarati za to - kazao je, dok je Nino Vela, dogradonačelnik Grada Splita dodao: 'Prema zadnjim informacijama, opasnosti za građane nema'.

10.30 - U Splitsko-dalmatinskoj županiji trenutačno gori na tri mjesta na kojima je do sada opožareno oko 300 hektara borove šume, smreke, makije, trave i niskog raslinja, dok su tri požara - na Hvaru, Klisu i u Radošiću, lokalizirani. Od aktivnih požara najteža je situacija na požarištu Plani Put u Prpuši kod Šestanovca gdje je u utorak planuo novi požar s kojim se bori stotinjak gasitelja iz Imotskog, Zadvarja, Lovreća, Zagvozda, Omiša, Gata, Kučića, Dugog Rata, Baške Vode, Makarske, Tučepa, Podgore, Gradaca, Drvenika, Kaštela, Žrnovnice, Podstrane, Solina, Marine, Trogira i Slatina, kao i DIP Divulje, informacije su koje je dobila Hina u Javnoj vatrogasnoj postrojbi (JVP) grada Splita.

10.15 - Šest vatrogasaca iz DVD- a Zadvarje i Lovreć trenutačno gase vatru kod vjetroparka na Katunima brdu gdje je gorjelo i prije nekoliko dana, a do sada je izgorjelo 25 hektara. Kanaderi će tijekom srijede gasiti i požar u Dugobabama u općini Klis gdje treba ugasiti šumski požar fronte od četiri kilometra koji gasi ga 50 vatrogasaca. Požar u Korušci kod Klisa je lokaliziran. Tijekom gašenja vatre u utorak je u na sat vremena - od 14,15 do 15,15 sati, bio isključen 10 kW dalekovod. Izgorjelo je 20 hektara niskog raslinja, a vatru su 'ukrotili' vatrogasci iz DVD- a Zagora, Klis, Dugopolje, Solin, Sinj i JVP Split koji su tijekom noći radili na sanaciji požarišta.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:31

9.57 - Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga Republike Hrvatske (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika od srijede ujutro aktivne su na požarištima kod Splita.

Dva kanadera CL-415 angažirana su na sanaciji požarišta Žrnovnica-Srinjine-Tugare-Podstrana, dok su dva airtractora AT-802 upućena u Dugobabe kod Klisa na gašenje požara koji je aktivan još od jučer i na kojem su zračne snage također bile angažirane, izvijestila je Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH).

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, odnosno od 1. lipnja, zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 102 požara (37 u Šibensko-kninskoj, 32 u Splitsko-dalmatinskoj, 26 u Zadarskoj, pet u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj županiji i Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 850 sati naleta, i pri tomu izbacile 26.500 tona vode, te prevezle 193 vatrogasca i vojnika i 12 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

03:00

9.44 - Većina požara u Dalmaciji pod kontrolom je, ali opasnost još nije prošla. Meteorolozi, naime, najavljuju novi toplinski val koji će idući tjedan biti sve izraženiji i to zbog prodora afričkog zraka, a najavljena je u bura.

9.25 sati  -  Razloga za uznemirenost građana Splita nema, stoji u današnjem izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. Naime, zrak u Splitu je zadovoljavajuće kvalitete, a u posljednja 24 sata koncentracije praćenih plinova ni u jednom trenutku nisu prelazile dozvoljene granične vrijednosti.

8.45 sati - Kako se doznaje, kanaderi su opet u zraku. Vodom natapaju područje Srinjina, Tugara i vrha Mosora.  Iz Centra 112 poručuju kako na odlagalištu Karepovac ništa ne gori, samo se sanira te da se mora izdimiti. Napominju kako nema nikakve potrebe za širenjem panike, da građani ostanu mirni, te da ako kod kuće imaju plućnih bolesnika ili male djece da zatvore prozore i uključe klima uređaje.

Kvaliteta zraka u Splitu jutros je zadovoljavajuće kvalitete i nema opasnosti za građane. Stalno pratimo stanje i vršimo mjerenja, ako dođe do pogoršanja situacije javnost će biti pravovremeno upozorena - kazao je za Slobodnu Dalmaciju Mate Herceg iz županijskog centra 112.

------------------------------

Građani Splita noćas su javljali da ponovo tinja vatra na Karepovcu i da se širi smrad zapaljenog smeća s tog odlagališta. No dežurne službe tvrde da straha od novog požara na Karepovcu nema, te da smrad i dim vjerojatno dolaze s Mosora.

- Cijelu noć vatrogasci su bdjeli nad 4.500 hektara stradale površine u požaru u okolici Splita. Stanje je pod nadzorom - kazao je u srijedu ujutro zapovjednik gradske vatrogasne postrojbe Ivan Kovačević.

Prema informacijama u srijedu ujutro, na Mosoru i dalje gori i očekuje se uskoro dolazak kanadera. Na terenu su i vatrogasci iz unutrašnjosti zemlje koji pomažu kolegama.

Na terenu je trenutno više od 200 vatrogasaca i vidjet će se da li će im eventualni biti potreban dolazak vojske u pomoć. Uzrok požara koji je poharao Dalmaciju se istražuje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:18

- Moji piloti su mi rekli 'Zapovjedniče, ovo je majka svih požara, ovo nikad nismo vidjeli. Ako ne bude mrtvih, Bože, hvala ti.' Kad su se svi vratili i kad smo vidjeli da nema žrtava to je za nas bio ogroman uspjeh - rekao je zapovjednik protupožarne eskadrile pukovnik Davor Turković je u emisiji Otvoreno. 

- Iskrenje dalekovoda nije bio uzrok požara nego upravo suprotno, požar je uzrokovao iskrenje dalekovoda - rekao je Miroslav Mesić direktor Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS) koji se u emisiju javio telefonski.  
 
Dodao je da je devet dalekovoda na području Splita bilo ugroženo, ali sad su svi u pogonu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 135
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu
UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske