Obavijesti

News

Komentari 3

Siriju je suspendirala Arapska liga zbog nasilja nad ljudima

Siriju je suspendirala Arapska liga zbog nasilja nad ljudima
15

Protiv odluke o suspenziji Sirije iz Arapske lige bili su Libanon, Jemen i Sirija, dok se irački predstavnik suzdržao od glasanja. Za odluku glasalo je 18 zemalja

VIDEO

Arapska liga zaprijetila je Siriji suspenzijom nastavi li se nasilje nad prosvjednicima, koji se u toj zemlji bune protiv režima predsjednika Bašara al-Asada, a broj poginulih raste gotovo svakodnevno. Odluka je izglasana u Kairu nakon što Sirija nije ispoštovala dogovor s Arapskom ligom o prekidu nasilja i započinjanju dijaloga s oporbom, prenosi Guardian.

Za odluku, koja na snagu stupa u srijedu, glasalo je 18 zemalja. Irački su se predstavnici suzdržali od glasanja, dok su protiv odluke bili Libanon, Jemen i, naravno, sama Sirija. Osim suspenzije, Arapska će liga u slučaju nastavka nasilja Siriji nametnuti i političke i gospodarske sankcije.

Sirijski predstavnik Jusef Ahmed prosvjedovao je protiv odluke, ustvrdivši kako ona krši povelju Arapske lige. Za sirijsku državnu televiziju izjavio je kako je ovo dokaz da Liga služi politici SAD-a i Zapada, prenosi BBC. Mnogi su Sirijci također reagirali negativno na odluku o suspenziji, pa je tako u Damasku nekoliko stotina simpatizera sadašnje vlade bacalo kamenje na zgradu veleposlanstva Saudijske Arabije. Prosvjedovalo se i ispred katarskog veleposlanstva, gdje su neki nezadovoljnici s krova zgrade skinuli katarsku zastavu i na njeno mjesto postavili sirijsku.

Odluka je pozdravljena na Zapadu - američki predsjednik Barack Obama obećao je podršku sirijskom narodu "u suočavanju s bešćutnim nasiljem režima", dok je britanski ministar vanjskih poslova William Hague rekao kako je nasilje nad prosvjednicima žalosno i mora prestati.

Broj poginulih prosvjednika raste gotovo svakodnevno, pa ih je tako samo u subotu ubijeno 12. Prema procjenama UN-a, broj poginulih u prosvjedima od ožujka do danas veći je od 3500. Prijedlozi Arapske lige koji bi spriječili suspenziju, a koje je sam Bašar al-Asad prihvatio, bili su, među ostalima, puštanje političkih zatvorenika, povlačenje sigurnosnih snaga s ulica i dijalog između vlade i oporbe. No, nasilje se unatoč predsjednikovom pristanku nastavilo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa