Obavijesti

News

Komentari 270

Sjećate li se ovih novčanica? Evo gdje su sve Jugoslavija, Srbija i Hrvatska koristile Teslin lik

Sjećate li se ovih novčanica? Evo gdje su sve Jugoslavija, Srbija i Hrvatska koristile Teslin lik

Premijer Andrej Plenković danas je objavio kako će se lik Nikole Tesle, kad Hrvatska uvede euro kao valutu, nalaziti na kovanicama od 50, 20 i 10 centi. Tesla je dosad samo u jednoj prigodi bio na hrvatskoj kovanici

Kako je objavila specijalizirana stranica za filateliju i numizmatiku estavela.com, prva novčanica s likom Nikole Tesle bila je novčanica SFRJ od 500 dinara 1970., kasnije izdana još 1978., 1981. i 1986. Lik Tesle na ovoj novčanici isti je kao i na spomeniku podignutom pored slapova Niagare u SAD-u.

SFRJ je još samo dva puta stavila lik Tesle na novčanice i to na 1000 dinara iz 1990. i 1000 dinara iz 1991. Tesla je na tim novčanicama prikazan u svojoj starijoj dobi. Nakon raspada SFRJ Teslin lik se koristio na novčanicama SR Jugoslavije, a u vrijeme inflacije Tesla je bio na novčanici vrijednoj 10.000.000.000 dinara (deset milijardi) 1993. godine. 

Kasnije se njegov portret iz mlađih dana koristio na novčanicama od pet i 100 dinara.

U Hrvatskoj je Teslin lik do sada iskorišten samo na prigodnim kovanicama. Povodom 150. godišnjice Teslina rođenja 2006. godine HNB je izdao srebrnjak od 150 kuna.

Vučić je Teslu progurao na avion i nogometni dres

Prije nekoliko mjeseci Vlada Srbije predstavila je novi Airbus A330 sa likom i imenom Nikole Tesle, koji nacionalna aviokompanija "Air Srbija" koristi na letovima do New Yorka. Na izradi lika znanstvenika, kako su tada objavili, bilo je potrebno osam dana neprekidnog rada u tri smjene, s timovima od oko 10 ljudi po smjeni.

Beograd: Novi avion Air Srbije s likom Nikole Tesle koristit će se za letove u New York

 

Tesla je lani bio inspiracija i za dres srpske nogometne reprezentacije, što su prezentirali i u videu.