Obavijesti

News

Komentari 818

"Zašto život mljekara vrijedi manje nego život tajkuna?"

"Zašto život mljekara vrijedi manje nego život tajkuna?"
9

U Saboru se raspravlja o 'lex Agrokoru'. Zakon je obrazložio premijer Plenković, a zatim je uslijedila žestoka paljba oporbe na Zakon i ponašanje Vlade po pitanju Agrokora

VIDEO

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u ime predlagatelja obrazložio je u srijedu u Saboru Zakon o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima o sistemskom značaju, tzv "Lex Agrokor". Plenković je ponovno naglasio kako Zakon nije napisan za Ivicu Todorića. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:54

- Ovo nije "lex Agrokor", ovo je Zakon kojim vlada Hrvatske štiti interese hrvatskog financijskog sustava, kao i gospodarstva, radnika i zaposlenika Agrokora, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstvenika, dobavljača i svih dionika koji su trenutno uključeni u proces u vezi naše najveće kompanije. Tu moramo biti sasvim jasni i javnost toga mora biti svjesna - poručio je Plenković. 

Kada kompanija dođe u situaciju određenih poteškoća i problema i kada dionici nisu u mogućnosti sami pronaći rješenje, poručuje Plenković, onda je trenutak da Vlada i institucije trebaju preuzeti odgovornost i pokušati pomoći i zato se ovaj Zakon donosi. 

- Mi želimo istodobno zaštititi naše porezne obveznike, sve ljude u Hrvatskoj jer se Zakon odnosi na ono što smo precizno definirali, društva od sistemskog značaja. Dva su temeljna kriterija koja tvrtka treba ispuniti da se na nju primjeni ovaj Zakon, a to su broj zaposlenika više od 5000 i dospjele obveze od 7,5 milijardi kuna. Takvih kompanija nema puno, ali ima ih dovoljno - istaknuo je. 

Naglasio je kako je Agrokor privatna kompanija koja ima više od 60.000 zaposlenih, više od 5000 dobavljača i više od 70 društava u sustavu koncerna. 

- Ustav štiti privatno vlasništvo i ovaj Zakon je napisan u skladu s Ustavom - poručio je Plenković.

Naglasio je kako u slučaju Agrokora postoje dva scenarija. Scenarij A je, kaže, onaj koji se odvija trenutno.

- Vlasnik i Uprava kroz proces dijaloga sa svim dionicima, vjerovnicima i dobavljačima nastoji pronaći rješenje. To podrazumijeva svježu, novu likvidnost, spremnost kreditnih institucija da kompaniji da svježi novac koji treba poslužiti za poslovanje, plaće zaposlenika, za namirenje poreznih obveza i za isplate dospjelih obveza prema malim i velikim dobavljačima, svih onih koji su u tom lancu naslonjeni na poslovanje naše najveće kompanije. Taj scenarij podrazumijeva proces restrukturiranja i kompanija na tome sama radi - kazao je Plenković. 

Ukoliko se ne postigne takav dogovor, navodi dalje Plenković, slijedi scenarij B, tj aktiviranje ovog Zakona na zahtjev dužnika ili vjerovnika uz suglasnost dužnika. 

Naglasio je kako Zakon nije napisan napamet. 

- Pisan je ubrzano jer su okolnosti takve, ali nikako napamet. Pisan je na temelju sličnih situacija u kojima su se našle i druge države koje su nastojale svojim aktivizmom i potezima riješiti problem - rekao je dodavši kako Vlada nudi ovaj scenarij kao scenarij B. 

Obratio se i oporbi i apelirao da se zajednički s vladajućima usuglase, zdravorazumski, oko ovog Zakona. 

- Očekujem od vas, pogotovo kolega iz oporbe, da budete svjesni situacije i da oko ovog pitanja bez obzira na lokalne izbore i političke razlike, pokušamo pronaći suglasje kao bitnu poruku za javnost, rejting agencije, kreditore, dobavljače... Mora doći trenutak kada se podvlači crta, prekretnica i kada je glavna stvar povjerenje. Razmislite dobro je li ovo tema u kojoj koristeći zdrav razum i nužnost hitnosti djelovanja zahtjeva minimum napora da pošaljemo poruku jedinstva - poručio je Plenković.

Na kraju je naglasio kako nemaju izbora. 

- Najgore bi bilo ne činiti ništa -  zaključio je premijer.

Maras: Imamo indicije da je vaša kao i prethodna vlada nizom akata doprinijela da situacija eskalira

Odmah nakon izlaganja i obrazlaganja Zakona, rasprava je krenula s okršajem oporbe i premijera Plenkovića. Prvi se javio SDP- ov Gordan Maras. 

- Ovo je Zakon o Agrokoru, o Todoriću i kojim želite prikriti kako je problem nastao i eskalirao i kojim želite prikriti povezanost vaše vlade i Agrokora. A ona je pupčanom vrpcom povezana s Agrokorom i to svi znaju. I zato ja neću niti dijeliti niti preuzimati odgovornost sa vama. Ovim Zakonom ne brinete o malim dobavljačima, ni o onima koji rade u Agrokoru. Imamo indicije da je vaša kao i prethodna vlada nizom akata doprinijela da situacija eskalira, od Zakona o faktoringu i računovodstvu. Želim vaš odgovor da li ministar Marić koji je došao iz Agrokora odlučuje o bilo čemu u vezi Agrokora. O toj povezanosti mogli bi govoriti satima- poručio je Maras.

Plenković mu je odmah i odgovorio poručivši mu da se pretvara u šampiona demagogije. 

- Moram priznati kolega Maras, ništa bolje od vas nisam ni očekivao. Pretvarate su šampiona demagogije. Da li ste vi pročitali Zakon? - upitao je Plenković Marasa na što mu je on odgovorio da jest. 

- Onda vi imate problem razumijevanja, shvaćanja i logike. Moja Vlada nije primila niti jedne kune od Agrokora ni bilo koje kompanije koja je povezana s Agrokorom. Ministar Marić se izuzeo od svih odluka stoga prestanite s demagogijom - poručio je Plenković dodavši kako je ovaj Zakon izuzetno bitan. 

- Bitan je za hrvatsko gospodarstvo i da li ćete i vi dobiti sutra svoju plaću, da li će zaposlenici u Konzumu dobiti svoju plaću, hoće li na Tisku biti novine, bitan je za sve nas. Prestanite plasirati ovakve insinuacije u javnost, to vam je moj prijateljski savjet - rekao je Marasu Plenković. 

Vrdoljak urlao u Saboru: Lažete da sam bio ljubazan!

Već u prvim minutama atmosfera se u sabornici itekako užarila. 

HNS-ov Ivan Vrdoljak poručio je Plenkoviću kako oporbu sada poziva na suglasnost i dijalog, a kad mu se on nudio svih ovih dana za pomoć, tad ga nije uvažavao. 

- Ja sam vam se ponudio prije mjesec dana, a vi me danas pozivate na dijalog! Ja sam vas pozvao prije mjesec dana. Vi ste se bavili arhivima, a danas je milijardu kuna blokade. Za to vrijeme država se naplatila za 600 milijuna kuna poreznog duga. A dobavljači su blokirani - urlao je Vrdoljak. 

Plenković mu je odgovorio kako ga je zvao prošli petak na sastanak na kojem je bio itekako ljubazan. 

- Joj, kolega Vrdoljak, bili ste u petak na sastanku, nasmiješeni, ljubazni! Nudili ste mi supermena za povjerenika - odgovorio mu je Plenković na što je Vrdoljak pobjesnio i poručio mu da laže. 

- Lažete da sam bio ljubazan - još jače je zaurlao Vrdoljak. 

Situaciju je morao smirivati potpredsjednik Sabora Gordan Jandroković. 

Kritike je uputio i SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić istaknuvši kako bi trebalo izmijeniti Stečajni zakon.  Ponudio mu je i svoj prijedlog. 

- Ministra Marića imenujte povjerenikom u Agrokoru - spustio je Hajdaš Dončić Plenkoviću. 

- Razmislit ću o vašoj sugestiji - odgovorio mu je Plenković.

Jovanović Plenkoviću: Ovo je posljedica vašeg manekenskog hoda po Ukrajini

Javio se i SDP- ov Željko Jovanović i dodatno rasplamsao paljbu po Plenkoviću.  

- Ovo je posljedica vašeg manekenskog hoda po Ukrajini - rekao je Jovanović.  Plenković mu je poručio kako nema pojma.

- Vaša aluzija na Ukrajinu je iritantna. Govoriti o tome kako se šećem po Ukrajini...vi nemate pojma. Nemate pojma o vanjskoj politici i na čemu se temelji međunarodni poredak nakon 1945. godine -  rekao je Plenković i izazvao smijeh oporbe.

Ponovno se uključio Maras i stao u obranu Jovanovića.  

- Ja ću reći da vi nemate pojma o ekonomiji, a to je puno opasnije od toga da kolega Jovanović nema pojma o vanjskoj politici - rekao je Maras. 

Turina Đurić: Nastaje kaos, ništa se nije poduzelo, a vi molite za konsenzus

HNS-ova Nada Turina Đurić istaknula je kako njih najviše smeta činjenica da ministar financija Zdravko Marić koji je bio izvršni direktor u Agrokoru poručuje da ništa nije znao, a novinari već mjesecima znaju što se događa. 

- Mi kao liberalna stranka podržavamo pokušaj da vi riješite problem. Ovaj Zakon jest za Agrokor i od toga ne treba bježati. Nas najviše smeta što već dva mjeseca novinari znaju što se događa u Agrokoru, a vaš ministar financija, koji je godinama bio izvršni direktor, ne zna ili se pravi da ne zna. Kao što vidimo iz sata u sat, polako nastaje kaos. Nije se poduzelo ništa i sad ste vi došli ovdje sa Zakonom i molite za konsenzus - poručila je Turina Đurić.

Richembergh: Vlada se ponaša kao da ima svo vrijeme ovog svijeta

 HNS- ov Goran Beus Richembergh poručio je da se Vlada ponaša kao da ima svo vrijeme ovog svijeta. 

- Sve ovo što govorite bilo bi dobro da je danas 5. ožujka. Vi se ponašate kao da imate sve vrijeme ovog svijeta! Vaši ministri su morali znati što se događa. Umjesto da ste prije mjesec dana posjeli sve dionike, vi to sada radite - poručio je Beus Richembergh.

Plenković je podsjetio kako se radi o privatnoj kompaniji koja ni do sada kod zaduživanja ništa nije pitala Vladu.

- Mislite da se Zakon napisao sam za sebe, za jednu noć? Reagirali smo pravodobno i onako kako možemo. Ni vi ni ja ne možemo vratiti vrijeme - odgovorio je premijer.

Beljak: Vi vapite za nacionalizacijom

Javio se i HSS- ov Krešo Beljak. 
- Ako se radi o izvanrednom stanju, ne morate tražiti jedinstvo nego dajte ostavku i neka se formira Vlada nacionalnog jedinstva. Povratak u prošlost je i intervencija države u privatno vlasništvo, to je socijalizam - rekao je Beljak. 

Plenković mu je poručio da ovakvu dozu kreativnosti još nije čuo.  

- Joj, da nazovem Antu Milovića i pitam ga za savjet? Ja sam govorio da nam je HSS sestrična, ali vaša osobna kreativnost nadilazi moja očekivanja. Dihotomija što je današnji HSS pršti. Ne znaju da li da slijede vas ili da slijede svoj program i svoje vrijednosti. Vi vapite za nacionalizacijom. Ovaj Zakon proglašavate socijalističkom samoupravljanjem. Ovakvu dozu kreativnosti već dugo nisam čuo - rekao je Plenković. 

SDP- ov Ranko Ostojić javio se za povredu Poslovnika i apelirao na predsjedavajućeg Jandrokovića da opomene premijera.  

- Molim da opomenete premijera da se drži teme. On je gost u Saboru, a mi smo birani zastupnici i ne može nas omalovažavati - rekao je Ostojić. 

Plenki Marasu: Facebook, Twitter, ma ti si prvak svijeta, najjači si

- Ante Milović je mrtav od 2008. godine - dobacio je HSU-ov Silvano Hrelja, a Plenković mu je odgovorio da je karikirao. 

- Ja to znam, karikirao sam. Njegova kćer je išla sa mnom u paralelni razred - rekao je Plenković, na što je Maras počeo dobacivati iz klupa. 

- Maras, poslije ćemo razgovarati na kavi. Facebook, Twitter, prvak svijeta, najjači si - rekao je Plenković Marasu. 

Bunjac: Vi ste stvarali gazde pa ih izvolite i maknuti

Branimir Bunjac iz Živog zida poručio je kako oni neće sudjelovati u spašavanju gazdi koje je HDZ stvarao.  

- Vaša stranka je stvarala raznorazne Guciće i Kutle, Nadane i Joze. I sada želite da dijelimo odgovornost. Dok god je Todorić u Agrokoru ništa neće biti riješeno. Vi ste stvarali gazde pa ih izvolite i maknuti - poručio je Bunjac. 

Premijer tvrdi: Država neće preuzeti Agrokorove dugove

HNS- ova Vesna Pusić upitala je premijera hoće li država preuzeti Agrokorove dugove, na što joj je Plenković odgovorio da neće. 

- Koncern i sve njegove kompanije su dionička društva. Država ne postaje vlasnik Agrokorovih tvrtki što bi neki htjeli. Vrlo preciznim reguliranjem instituta najstarije tražbine omogućuje se pravni okvir, da u trenutku kada se podvuče crta, kada dođe netko drugi, može doći do situacije da kreditor koji procijeni da država ovdje ozbiljno vodi računa o svojim interesima, kako bi taj kreditor osigurao novu likvidnost, znajući da će njegova tražbina biti prva na redu a ne zadnja - odgovorio je Plenković.

Sinčić: Sve Vlade su odgvorne, dovele su nas u talačku krizu

Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida istaknuo je kako je ministar Marić za Božić izmislio kredit od 300 milijuna kuna za poticanje izvoza Agrokoru. Pita se zašto je uopće dao taj kredit ako je znao kakva je situacija i da ga Agrokor neće moći vratiti. 

- Što se mene tiče sve vlade do sada su odgovorne, dovele su nas u talačku krizu. A predloženi Zakon je loš - poručio je Sinčić.

Pernar: Agrokoru nema spasa, vodite nas u propast!

Njegov stranački kolega Ivan Pernar poručio je Plenkoviću da propisa puno velikih riječi.  

- Spominjao se Enron i Parmalat, ali znamo kako su završili ti ljudi. Vodeći ljudi u Parmalatu završili su u zatvoru, a jedan od izvršnih direktora iz Agrokora završio je u Vladi. Mediji ovo zovu lex Agrokor, a danas ću ga ja nazvati lex Plenković. Isti model financiranja koji je odveo Agrokor u propast koristi i država. Agrokoru više nema spasa, a vi samo ozakonjujete jedan model. Hrvatski ekonomski sustav je neodrživ. Uvjeravate nas da je sve lijepo, a vodite nas u propast -  rekao je Pernar. 

Plenković mu je ironično odgovorio kako može podnijeti amandman na naziv Zakona.

'Pitanje mjenica je za druge institucije, a ne za Vladu'

Plenković je komentirao i mjenice koje je Agrokor navodno izdvao bez pokrića. Poručio je kako je to problem za druge institucije, a ne za Vladu. 

- Kada je riječ o mjenicama, poslovni subjekti ne polažu račune ni vama ni meni na koji način rade. O tom problemu znam koliko i vi iz dostupnih informacija koje kolaju. Ono što je važno da mjenice u trenutku dospjeća se imaju iz čega naplatiti. Onaj tko to radi na način da unaprijed zna da neće imati pokrića, onda je to problem, ali to je problem za neke druge institucije, a ne za Vladu - rekao je Plenković. 

Lovrinović: Ako u 10 dana Agrokor ne dobije kredit, moguće su nesagledive posljedice

Ivan Lovrinović je u ime Promijenimo Hrvatsku poručio je kako njegova stranka neće podržati "lex Agrokor" jer je Zakon, kako je istaknuo, iznimno loš, manjkav, protuustavan te se u njegovoj pripremi nije konzultirala struka. Smatra kako će Zakon pogodovati određenim kompanijama i njihovim vlasnicima, odnosno samo najjačima.  Od Vlade je zatražio da imenuje svog povjerenika koji će pratiti proces restrukturiranja koncerna. 

- Mi ekonomisti znamo da su ovi dani kritični, posebno likvidnost u cijelom sustavu. Ako u narednih 10 dana netko ne odobri kredit Agrokoru, moguće su nesagledive posljedice. Udio Agrokora u ukupnom dugu je osam posto, odnosno 3,6 milijarde eura. Svi su to znali, ali nitko nije intervenirao. Znala je HANFA, znao je HNB, no nisu ništa poduzeli i treba tražiti odgovornost tih institucija-  poručio je Lovrinović dodavši kako bi Zakon mogao otjerati u dužničko ropstvo još nekoliko tisuća malih dobavljača i radnika. 

- Tko će zaštiti male dobavljače? Država očito neće jer ona ni sama ne zna zaštititi svoje interese- poručio je Lovrinović.

Most odustao od amandmana

Iako je Most planirao uputiti amandman na Zakon kojim bi predložili mogućnost države da preuzme upravljačka prava koncerna čak ako se Ivica Todorić s tim i ne složi, od toga su ipak odustali. 

Rasprava o "Lexu Agrokor"

Hrvatski sabor nastavio je u srijedu zasjedanje s prijedlogom odluke o razrješenju dijela članova Upravnog vijeća Hrvatske izvještajne novinske agencije i prijedlogu odluke o imenovanju dijela članova Upravnog vijeća Hrvatske izvještajne novinske agencije, ali prije toga predsjednik sabora Božo Petrov nadopunio je dnevni red sa šest novih točaka, među kojima je i Zakon o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima o sistemskom značaju, tzv "Lex Agrokor".

78 zastupnika bilo je za, 17 protiv te jedan suzdržan da ovaj Zakon u saborsku proceduru ide po hitnom postupku.
Prije rasprave, Goran Aleksić u ime Živog zida i Snage te Ivan Lovrinović u ime Kluba Promijenimo Hrvatsku zatražili su stanku. Aleksić kako bi progovorio o jednoj pravomoćnoj i jednoj nepravomoćnoj presudi banaka, a Lovrinović kako bi ukazao na nove okolnosti u slučaju Agrokor.  

Prije same sjednice, predsjednik Vlade i HDZ- a Andrej Plenković obavio je u Saboru posljednje dogovore sa svojim članovima na sjednici Kluba HDZ. 

Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH tzv. "Lex Agrokor", podsjetimo, odnosio bi se na kompanije s više od pet tisuća zaposlenih i obvezama većim od 7,5 milijardi kuna. Zakonom se uređuje postupak izvanredne uprave na maksimalno 15 mjeseci. Vlada bi predložila izvanrednog povjerenika kojeg onda odobrava i utvrđuje Trgovački sud u Zagrebu, i to ili na zahtjev samog dužnika ili na zahtjev vjerovnika, ali uz suglasnost dužnika. 

Izvanredni bi povjerenik imao bi zadatak osigurati redovito poslovanje kompanije, omogućiti svježu likvidnost i krenuti u sustavan proces restrukturiranja u cilju održivosti tvrtke i očuvanja radnih mjesta. 

Rasprava o 'lex Agrokoru' bi mogla potrajati do dugo u noć

Zastupnici su nastavili sa raspravom o "lex Agrokoru". Za raspravu se prijavilo 10 Klubova koji imaju na raspolaganju 15 minuta svaki za svoj govor te 24 zastupnika pojedinačno koji imaju pravo na 10 minuta govora. Kako je predsjedavajući Milijan Brkić istaknuo, rasprava bi prema tome mogla potrajati osam i pol sati, znači do dugo u noć. 

Zašto život jednog mljekara vrijedi manje nego život jednog tajkuna?

U nastavku sjednice prvi za raspravu se javio Ivan Vilibor Sinčić u ime Kluba Živog zida i Snage. Istaknuo je kako se godinama pogodovalo Agrokoru, a Todorići su  kupovali stanove i jahte. 

- Odbili ste se suočiti s problemom, sada imamo problem. Ovaj Zakon ne garantira nikakva prava da će se dobavljači naplatiti, ovo je zakon rađen za velike. Naše građane boli ta situacija, kad vide da netko može izvući milijune iz firme. Desetak tisuća OPG-ova, miljarde kuna duga - oni ne vjeruju ni standstill aranžmanu ni ovom Zakonu. Za koga će gospodin Antonio Alvarez raditi? Za velike, za banke, ili za male? Ono što je naš interes jest da se zaštiti obiteljsko srebro. Bojim se da ova kriza ne uguši malu i srednju proizvodnju - rekao je Sinčić naglasivši kako neće podržati ovaj Zakon.

- Neću podržati ovaj Zakon zato što ne štiti male proizvođače i zato što ne traži odgovornost za ratno profiterstvo i nezakonje - povisio je ton Sinčić. 

Replicirao mu je Mostov Miro Bulj.

- Činjenica je da je Todorić produkt politika koje su 20 godina paradirale kroz ovaj dom. Sve vlade davale su mu iz proračuna velike novce. Trebamo imati rješenje, dati neki amandman, nešto što će potaknuti rješenje problema - rekao je Bulj.
Sinčić mu je poručio da je dio vladajuće većine i da ima priliku učiniti nešto. 

- Trebamo se vratiti na početak, reformirajte više taj DORH- rekao mu je Sinčić. 

Ivan Pernar (Živi zid) ustvrdio je kako država nije radila zakone za OPG- ove kad je tim ljudima trebala pomoć. 

Branimir Bunjac (Živi zid) spomenuo je slučaj iz Bjelovara gdje se nedavno jedan mljekar ubio jer nije mogao isplatiti kredit. 

- Zašto život jednog mljekara vrijedi manje nego život jednog tajkuna - pita se Bunjac. 

'Sudjelujete u jednom eksperimentu koji do sad u Hrvatskoj nije viđen'

Šef SDP Davor Bernardić u ime Kluba SDP- a poručio je vladajućima da dug Agrokora ne stavljaju na leđa građana. Zakon koji predlažu, naziva eksperimentom te da ih je briga za male dobavljače, radnike i OPG- ovce. SDP- ov prijedlog za ovu situaciju je izmjena Stečajnog zakona. 

- Svaki izgubljen dan za Hrvatsku znači 100 izgubljenih radnih mjesta. Donosite lex Agrokor sa potpuno neizvjesnim efektom za gospodarstvo, radnike, dobavljače čak i banke. Sudjelujete u jednom eksperimentu koji do sad u Hrvatskoj nije viđen- rekao je Bernardić. 

- Želite da vam vjerujemo. Kako? Tri mjeseca ste znali da je kreditni rejting Agrokora pao, što ste radili tri mjeseca? Ništa. Marić 1, Marić 2, Dalić, Barišić, pa gotovo da nema ministra u ovoj Vladi koji nije pod nekom aferom. Ovo je zapravo tragično- poručio je upitavši jesu li uopće razgovarali s predstavnicima malih dobavljača. 

- Niste. Kao što niste ni sa radnicima Agrokora i povezanih tvrtki. 10- ak tvrtki je danas u blokadi. 11.000 radnika radi u blokiranim tvrtkama, ne mogu dobiti plaće. U zadnjih nekoliko mjeseci gledamo kako na vidjelo zlatne činjenice o paralelnom financiranju u Hrvatskoj i javnost to ima pravo znati. Što su radile institucije- pita se.

Istaknuo je kako se oporba vladajućima nudila i raspolagala za pomoć još prije tri mjeseca, ali njih to nije zanimalo. 

- Vama nitko ne treba. Doveli ste do ruba najslabije, radnike, male dobavljače, OPG- ove koji ne mogu biti sigurni iz ovog Zakona da će moći sljedeći mjesec nastaviti raditi i prehraniti svoju obitelj. Nemojte dug Agrokora stavljati na leđa građana- poručio je Bernardić. 

Poručio je Mostovcima da ne guraju glavu u pijesak. 

Bačić: Ovo je najbolji Zakon u povijesti Hrvatske. 

Branko Bačić u ime HDZ- a rekao je kako će Klub HDZ- a Zakon podržati jer u prvom redu ima za cilj zaštititi radnike i vjerovnike te zato što je zakon u skladu s Ustavom.

- U ovom bi slučaju teža mjera bio bi stečaj. Ovaj Zakon opravdava hitnost svoga donošenja činjenicom da se radi o sistemskoj tvrtki, koja itekako ima utjecaja na BDP i punjenje državnog proračuna. Ovaj koncern broji 73 društva u svome sastavu. Pitamo se  kakva bi bila alternativa ovom Zakonu? Kolege iz SDP-a pitaju zašto se ne mijenja stečajni zakon? Pa koliko bi vremena trebalo da se riješe predstečajni postupci za 73 tvrtke? Jer sve su one međusobno povezane i jedne drugima jamci- poručio je Bačić. 
Naglasio je kako je ovo najbolji Zakon u povijesti Hrvatske. 

HSS- ov Krešo Beljak poručio mu je da ima muda i on i njegova stranka i hrabro poruče da podržavaju tajkuna Todorića. 
- Kolega Bačić, ja sam vas pozorno slušao, ali vas ništa nisam shvatio. Jadna nam mater s političarima poput vas. Kažete da je ovo najbolji Zakon u povijesti, a sačuvaj nas Bože još jednog Zakona koji vi donesete. Ja vas molim da ne gubimo vrijeme svi zajedno, poručite hrabro kako podržavate tajkuna Todorića. Imajte muda, budite muško. Izglasajte Zakon jer ste toliko puta opljačkali porezne obveznike, a opet ste osvojili izbore- rekao je Beljak, a  predsjedavajuća Milanka Opačić opomenula ga je da pripazi na rječnik. 

SDP- ov Nenad Stazić poručio je Bačiću da je premijer cijelo jutro govorio kako Zakon nije za jednu osobu niti jednu kompaniju dok je on čitavo vrijeme govorio o Agrokoru.
- Tko je onda u pravu, kome vjerovati, premijeru ili vama- pita Stazić.

SDP- ov Željko Jovanović ističe kako  SDP- ov prijedlog izmjena Stečajnog zakona nudi bolje rješenje i spašava od skupih tužbi koje će uslijediti prođe li ovaj Zakon. Ističe i kako krah koncerna može utjecati i na turističku sezonu. 

Pernar: Marić mora odstupiti s funkcije

Ivan Pernar u ime Živog zida i Snage zatražio je stanku kako bi ukazao na sumnjive koincidencije u slučaju ministra financija Zdravka Marića za kojeg je poručio da je, kao bivši izvršni direktor u Agrokoru, morao biti upućen u stanje u koncernu. Stoga smatra da treba odstupiti.

- Dozvolio je kredit od HBOR-a iako je znao da će doći do sloma. U socijalizmu su pravni subjekti morali predati financijsko izvješće za proteklu godinu do 28.veljače, u ostalim zemljama taj rok je 31.ožujka. Ministar Marić je prošle godine izmijenio Zakon o računovodstvu i pomaknuo taj datum na 31.travnja. Tako da ćemo mi tek sad kakvi su zapravo stvarni rezultati u Agrokoru - istaknuo je Pernar poručivši da zato ministar Marić mora odstupiti s funkcije.

- Ne samo da nije učinio ono što je trebao već je činio i ono što nije smio. Sada ga nema nigdje, izuzeo se iz odlučivanja o Agrokoru- poručio je Pernar.

Što se Zakona tiče, kako ističe Pernar, on spašava Agrokor, a upropaštava 2000 dobavljača.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 818
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...