Obavijesti

News

Komentari 41

Plenković: Rejting nam je bolji, izgledi su porasli na pozitivne

Plenković: Rejting nam je bolji, izgledi su porasli na pozitivne
4

- Agencija Standard and Poor zadržala je rejting te smo prešli sa stabilne na pozitivnu. Ocjene možemo dozivjeti kao ohrabrenje. SMP je dao podršku onome što radimo, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković

VIDEO

Na početku sjednice Vlade u četvrtak je premijer Andrej Plenković istaknuo kako su tri kreditne agencije zadržale rejting Hrvatske pozitivnim zbog čega je zadovoljan. 

- To možemo doživjeti kao ohrabrenje, smanjeni su ekonomski rizici posebno u kontekstu restrukturiranja Agrokora - istaknuo je. 

Poručio je i kako je Hrvatska jučer ostvarila "vrlo značajnu logističko diplomatsku pobjedu" kada je državna tajnica u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture Maja Markovčić Kostelac imenovana za izvršnu direktoricu Europske agencije za sigurnost mora. 

Zagreb: Sjednica Vlade počela prijedlogom Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti

Nakon uvodnih riječi, Vlada je donijela  Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, tzv "zviždača" koji bi na snagu trebao stupiti 1. siječnja 2020. 

- I danas imamo to regulirano kroz cijeli niz zakona, ali ovim Zakonom želimo na sistematski način regulirati postupak kada netko želi prijaviti nepravilnosti. Njime su jasno definirani tko su to prijavitelji, a širimo i krug prijavitelja, nisu to samo zaposlenici tvrtki nego i volonteri, studenti, zaposleni na određeno vrijeme...reguliramo postupak u kojem razlikujemo unutarnje, vanjske prijave i razotkrivanje - istaknuo je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković dodavši kako je nadležno tijelo za prijave nepravilnosti Ured pučkog pravobranitelja.

- Jasno je u cijelom postupku zajamčena anonimnost te da osoba koja prijavi nepravilnost ne može biti pod stegovnim postupkom zbog toga i da ju se ne može staviti na lošije radno mjesto. Ovim Zakonom i jasnoćom procedure šaljemo poruku da svi koji nešto vide da ih ohrabrimo da to prijave - zaključio je Bošnjaković. 

Zakonom je predviđena sudska zaštita prijavitelja nepravilnosti u subjektivnom roku od tri godine od dana kad je prijavitelj saznao za štetnu radnju, odnosno objektivnom roku od pet godina od dana kada je štetna radnja prema prijavitelju poduzeta te je za prijavitelje nepravilnosti predviđeno oslobođenje od troškova plaćanja sudskih pristojbi.

A predviđa se i mogućnost određivanja privremenih mjera od strane suda i to u roku od osam dana od dana primitka prijedloga, kako bi se na taj način prijavitelja nepravilnosti u hitnom roku zaštitilo od odmazde odnosno stavljanja u nepovoljniji položaj u odnosu na druge osobe.

Ukoliko poslodavac prekrši odredbe Zakona, kaznit će ga se novčanom kaznom u rasponu od 10.000 do 50.000 kuna.

Vlada je u Sabor uputila i Zakon o obavljanju studentskih poslova kojim se uređuju prava i obveze izvođača, posrednika i naručitelja posla tijekom obavljanja studentskoga posla. Novina u ovom konačnom prijedlogu je da posrednici ne mogu posredovati za studenta koji je dva puta promijenio studijski program i treći puta upisuje prvu godinu iste razine.

- Tako sprječavamo da neki od studenta može u nedogled raditi preko student servisa - istaknula je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"