News

Komentari 2

Plenković: 'U godini najvećih kriza uspjeli smo ostvariti jako dobar rast u četvrtom kvartalu'

Plenković: 'U godini najvećih kriza uspjeli smo ostvariti jako dobar rast u četvrtom kvartalu'

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković istaknuo je kako ukupna stopa BDP-a je za cijelu 2022. narastao 6,3 posto, što je dvostruko više od prosjeka EU

U četvrtak u 11 sati održava se sjednica Vlade RH. Na dnevnom redu su prijedlog zakona o izvanparničnom postupku te prijedlog programa državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi za ovu godinu. Premijer Andrej Plenković osvrnuo se i na trenutnu krizu i inflaciju.

Prema podacima DZS-a, ostvarili smo dinamičan rast od četiri posto, ovo je vrlo jasan pokazatelj da je Hrvatska u godini najvećih kriza uspjela ostvariti jako dobar rast u četvrtom kvartalu, poručio je na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković. Naglasio je kako su na to utjecale i mjere Vlade.

- U četvrtom kvartalu je BDP porastao za 0,9 posto, a ukupna stopa BDP-a je za cijelu 2022. narastao 6,3 posto, što je dvostruko više od prosjeka EU - poručio je.

Govoreći o inflaciji, naglasio je kako usporava.

- U prosincu je stopa iznosila preko 13 posto, a u siječnju je usporila na 11,9 posto i to je najniža stopa još od svibnja prošle godine. Za praćenje kretanja cijena će pomoći aplikacija Ministarstva gospodarstva koja može pokazati o proizvodima u potrošačkoj košarici - kazao je dodavši kako su svi ovi podaci itekako ohrabrujući na početku godine.

Osvrnuo se i na rusku agresiju na Ukrajinu, koja traje godinu dana, Plenković je poručio kako će njegova Vlada i dalje pružati Ukrajini podršku i u humanitarnom i političkom i financijskom smislu.

Najavio je kako će na današnjoj sjednici donijeti niz odluka za stanovnike potresom pogođenih područja.

- Nastavljamo proces dinamiziranja obnove i javnih i privatnih objekata - kazao je.

 

Najčitaniji članci