News

Komentari 0

Sjeverni tok će biti na čekanju najmanje do ljeta 2022. godine

Sjeverni tok će biti na čekanju najmanje do ljeta 2022. godine

Neće biti konačne odluke o certificiranju operatera plinovoda Sjeverni tok 2 u prvoj polovici 2022. godine, procjenjuje čelnik njemačkog energetskog regulatora

Govoreći u četvrtak na konferenciji za novinare, predsjednik njemačkog regulatora Bundesnetzagentur Jochen Homann podsjetio je da je proces certificiranja zaustavljen dok operater Nord Stream 2 AG sa sjedištem u Švicarskoj na dostavi dokumente o prijenosu imovine na novu njemačku tvrtku.

Homann je rekao da proces certificiranja uključuje prvu preliminarnu odluku regulatora nakon koje slijedi revizija Europske komisije.

"Imajući sve to na umu, u prvoj polovici godine neće biti odluke", rekao je Homann.

Bundesnetzagentur je 16. studenog obustavio postupak certificiranja Nord Stream 2 AG kao neovisnog operatera, dok tvrtka ne prenese imovinu na njemačku podružnicu.

Homann je rekao da regulatoru još uvijek nije stigla ažurirana dokumentaciju.

"Čim dobijemo dokumente, ponovno počinje razdoblje pregleda", rekao je.

Rekordne cijene

Nakon Homannovih komentara, čini se sve manje vjerojatnim da će plinovod Sjeverni tok 2 koji ruski plin preko Baltika dovodi u Njemačku, biti u funkciji najranije sljedećeg ljeta, što povećava pritisak na europske cijene plina.

Te cijene su ponovno na rekordno visokoj razini zbog obnovljene zabrinutosti za opskrbu tijekom zime s obzirom na stanje zaliha plina i ruske isporuke niže od očekivanih.

Tako je cijena plina u Europi jutros u trgovanju na londonskoj burzi ICE dosegnula 1.511 dolara za tisuću kubičnih metara, dok je u četvrtak dosezala i 1.700 dolara.

Cjevovod Sjeverni tok 2 s kapacitetom od 55 milijardi kubičnih metara godišnje dovršen je u rujnu, ali komercijalne operacije tek trebaju započeti jer se regulatorni proces nastavlja.

Njemačkom regulatoru je 8. rujna počeo teći rok za nacrt odluke o certifikaciji, ali je proces sada obustavljen.

Ostaje nejasno kada će biti dovršen proces prijenosa imovine na novu podružnicu, no očekuje se da će određeni dijelovi procesa biti relativno dugotrajni.

Nakon što regulator izda svoj nacrt odluke, prosljeđuje ga Europskoj komisiji koja treba dati svoje mišljenje, što bi moglo potrajati i do četiri mjeseca prije nego što se slučaj vrati njemačkom regulatoru na donošenje konačne odluke.

Najčitaniji članci