Obavijesti

News

Komentari 34

Sjevernokorejski diktator je obožavao glumice i plesačice

Sjevernokorejski diktator je obožavao glumice i plesačice
1

Prva ljubav Kim Jong-Ila, oca sadašnjeg sjevernokorejskog diktatora koji je vladao tom zemljom od 1994. do 2011., bila je filmska zvijezda i seks simbol svog vremena Song Hie Rim. No ta ljubav je završila tragično...

VIDEO

Sin Kim Il- sunga, 'Velikog vođe' i komunističkog borca protiv tadašnjih japanskih okupatora Koreje i osloboditelja zemlje, morao je imati kraj sebe prikladnu družicu, a ne onu koju on izabere. A on, Kim Jong-Il, zaljubio se u tada najljepšu od svih Korejki, zanosnu glumicu.

No nju ni njihovo dijete nije htio priznati njegov otac. Naime, ljepotica Song Hye Rim već bila prije bila udata i imala dijete. Za svog prijestolonasljednika htio je neku primjereniju ženu..

Korea: North Korean leader Kim Il Sung (seated) with his son and successor Kim Jong Il, Pyongyang, 1980

'Veliki vođa' sa sinom i nasljednikom Kim Jong-ilom 1980. godine

- Lokalna Brigitte Bardot, Song Hye Rim potiče maštu tisućama Koreanaca. Mladi doživljavaju prve zanose pod njezinim pogledom i ona im postaje idol. Posvuda se čuje: Jedina mi je želja oženiti se Song. Glumičina ljepota uzbudila je jedan cijeli naraštaj visinom, zanosnim oblinama, spuštenim ramenima, savršeno oblikovanim usnama i 'tanahnim odlučnim nosom koji su redatelji uvijek željeli ovjekovječiti oko profila'. Niske joj obrve i plah pogled odišu nostalgijom, tugaljivom blagošći koje joj licu daju toliku izražajnost. Ali lijepa Hye Rim kojoj su se toliki udvarali već je bila udana..Bio je to tradicionalni dogovoreni brak - piše Diane Ducret u svojoj knjizi Žene diktatora 2. te nastavlja:

- Za nju uporno zanimanje pokazuje i nasljednik i glumica je nakon nekoliko godina dobila naslov 'počasne glumice' zemlje. Dugo mu je trebalo da joj izjavi ljubav. Kim je pronašao ženu kakva mu je nedostajala. Uskoro Hye Rim povjerava prijateljici novi sretni događaj - preselit će u Kimovu rezidenciju gdje će biti okružena s osam vrhunskih kuhara, stotinu članova posluge i petsto tjelesnih čuvara.

Pretjerani luksuz za malenog princa

Par dobiva sina 1971. godine a Kim želi da za dolazak prijestolonasljednikova prijestolonasljednika sve bude veliko. Za djetešce hitno grade osobnu dvoranu za igru. Oko tisuću četvornih metara svake godine puni se novim zapadnjačkim igrama i igračkama. U sredini stoluje biljarski stol, a videoigre su obješene na četiri zida.

Jong il sa svojim prvorođencem stvara vrlo blizak odnos te gotovo zapostavlja Hye Rim. Voli odijevati dječačića u vojnu odoru, rusku ili korejsku. Sa sabljom o struku uči ga umijeću izdavanja naredbi maloj četi iz rezidencije. Vrlo brzo dijete je jako razmazio.

Kad mu trebaju izvaditi jedan od prvih zubi, dječak toliko plače da mora upotrijebiti svoje diplomatske vještine.

- Što moram učiniti da nam dopustiš da ti izvadimo zub?
- Htio bih automobil poput tvog.

Čim je izrazio želju, ispunili su mu je. Sutradan mu daruje mornarskoplavi Cadillac. Obitelj ima različit vozni par: Mercedes 450 u nekoliko boja, nekoliko Cadillaca, Rolls-Royce, Mercedes 600 te jedan Cadillac i jedan Mercedes za Jung-nama i još jedan za Song Hye Rim, opisuje Diane Ducrat u svojoj knjizi luksuz u kojoj su živjeli.

Skriven od očiju djeda i javnosti

No usamljenost u palači je teško podnositi. Hye Rim predlaže da njima dođu njezina majka i sestra s dvoje djece kako bi olakšali izolaciju. Uz to kad je imao samo dvije godine mali Jong-nam čudom je preživio trovanje hranom. Neće biti suvišno da ga nadgleda nekoliko pari očiju.

Skrivenom djetetu organizirali su satove kako bi dobio najbolje školovanje. Slijedi strogo učenje iz korejskog, ruskog, matematike, povijesti i klavira. Ne smijemo zaboraviti ni uvod u misao njegova slavnog djeda. Kim Jong-Il svojega sina podvrgava svemu tome jedino iz ljubavi.

Majka i sestra Kimove žene misle da je Kim velikodušan, šarmantan i pažljiv i prvi put u životu ne cijene ga zato što je tobožnji vođa zemlje i generalov sin. Te žene koje su mu postale privržene cijene ga zbog njegovih ljudskih osobina.

Zabranjeno je bilo i spomenuti glumicu

Par gaji partnerstvo koje prkosi svakoj kušnji, a tajna je u smijehu, Iako vrlo plaha, Hye Rim zna za njega biti pravi klaun, a osobito je uspješna u imitacijama.

'Bili su stvoreni jedno za drugo. Da su bili običan par, imali bi vrlo sretan zajednički život' - uopće ne dvoji sestra od Hye Rim.

Premda je njegova velika ljubav Jong-il ne može riskirati da je predstavi ocu. Konkubine koje su u bivšem sustavu bile prihvaćene, sad su zabranjene. Novi režim kuje u zvijezde svete obiteljske veze, a vjernost je glavna vrlina.Ali najbolje čuvana tajna Sjeverne Koreje polako curi u javnost. Tajni agenti uhode malu obitelj i počinju kolati glasine o nestanku popularne glumice sa ekrana.

'Moja teta je bila slavna glumica prije nego što je 1968. otišla iz filmskog svijeta. Nakon toga, kad bi netko spomenuo njezino ime, odgovor bi uvijek bio 'Pst, ne spominji je!' - sjeća se Li Nam Ok, objašnjava autorica u knjizi kako se izbjegavalo spomenuti i ime nekad popularne filmske zvijezde.

U veljači 1974. Kim Jong-Il imenovan je nasljednikom. Vođa tada počinje popravak monumentalnih spomenika svojoj neprežaljenoj majci koja je umrla 1949. godine dok su njezina djeca bila još sasvim malena. U njezinom rodnom gradu, u prijestolnici i na mjestima gdje se borila postavljeni su kipovi i poprsja tvrdoglave pobunjenice koja je bila uz vođu države sve godine dok se on borio za vlast. Njegova maćeha Song Ae čak mora osobno otvoriti muzej u čast svoje suparnice.

Čvrsta saveznica - sestra

I Kyong Hui je odrasla na strašan dan 1949. godine kad je s bratom položila cvijeće na grob voljenoj majci. Naslijedila je majčinu nepopustljivost i očevu naglost. 'Bio joj je bliskiji od bilo koga drugog' povjerava njezin tjelesni čuvar. Za nju je uvijek imao vremena, njegova vrata su za nju uvijek bila otvorena.

Korea: Kim Jong-suk (December 24, 1917 – September 22, 1949) was a Korean independence activist and Communist politician.

Kimova nikad prežaljena majka Kim Young Sook

Bila je jako tvrdoglava da je čak ni brat nije mogao nadzirati, udala se za muškarca za kojeg je htjela unatoč očevu protivljenju.
'Njezin drskost i bezuvjetna potpora koju su to dvoje jedinih preživjelih s majčine strane davali jedno drugom nije se prekinula. Ona je pronašla ljubav navukavši na sebe očev bijes, ali bila je siguran da će za sebe zadržati Jong-Ila i sačuvati ga od najveće opasnosti - žena.

'Odnos Kim Jong-Ila i Kim Kyong Hui vrlo je blizak i njih dvoje su kao dvopreg politike Sjeverne Koreje. On je smatra više svojom dužicom na vlasti nego svojom sestrom', smatra predsjednikov tjelesni čuvar.

 

North Korean leaders commemorated on postage stamps

Otac, sin i prerano preminula majka 'Dragog vođe' (na slici gore)

Song Hye Rim možda ima sve što treba da usreći Kim Jong Ila, ali ima neoprostivu manu u očima njegovog oca Kim il Sunga, 

'Idite i ostavite mog brata...'

Tri godine Jong-Il mu je uspio skrivati postojanje zadnje karike u dinastijsku lancu, malog Jong-nama. Uoči preuzimanja nasljedstva od oca, muškarcu, koji je rastrgan između svog slatkog života i ideološke čistoće izolacija počinje preteško padati. Njegova sestra jedno jutro dolazi Hye Rim da joj predloži izlaz koji ona smatra časnim.

'Stariji ste od mog brata a usto ste i udani. Zato idite. Ja ću se brinuti za Jong-nama i obećavam vam da ću vas materijalno osigurati'

'Nikad neću na to pristati. To je moj sin. Nikad vam neću dati svog sina'

Svom kukavičkog ljubavniku je zaprijetila: Sama ću odgojiti Jong-nama. Nikada ga neću dati tvojoj sestri. Ako treba, sama ću svekru reći istinu noseći Jong-nama na leđima.

Pritisak koji čini autoritativna sestra, prava željezna dama koja stoji uz bol Kim Jong-Ilu, postao je prejak. Hye Rim ne može se oporaviti od njezinih inkvizicijskih posjeta. Počinje je hvatati tjeskoba koja je više ne napušta, čak ni noću. Noćne more sve su učestalije. Manjka sna plodno je tlo za opsesiju. U strašnim napadajima panike urla svojim posjetiteljima.

Kim Il-sung, Kim Jong-il / Gemälde

Portret osnivača dinastije Kim Il-sunga sa prerano preminulom ženom, sinom nasljednikom i kćeri

'U bilo kojem trenutku mogu me izbaciti! Jednog će mi dana uzeti Jong-nama!'. Nema dvojbe o dijagnozi - pati od depresije i slabih živaca, navodi autorica Diane Ducret.

Pronašli mu ideološki prikladnu ženu

Otac i maćeha zahtijevaju od Jong-Ila da se oženi. Muškarac ne može sam vladati na čelu države, treba mu prva dama i službeno potomstvo.Toliko razumna da je spremna na žrtvu, Hye Rim savjetuje Jong-Ilu da udovolji tom zahtjevu. Ali jednog dana kad je bila u vrtu sa svojim sinom na leđima, Kyong Hui dolazi po brata uz vojnu pratnju - mora primiti novu suprugu koju mu je izabrao otac. Jong-il je znao da će se dogoditi taj dan ali svojoj dragoj to nije mogao izravno reći

Hye Rim koja je mislila da taj brak iz dužnosti neće promijeniti njihovu ljubav, gleda ih kako se udaljavaju.

'Hye Rim koja je bila poslušna i čestita, nije uspjela izdržati do kraja. Nesanica, živčanost, napadaji panike..naša ju je majka odvela na liječenje u Moskvu - govori njezina sestra. Jong-il je za nju predvidio vojničku organizaciju u sovjetskoj prijestolnici - dva stana, stražarsku ekipu i pristup ruskim liječnicima u klinici. Nije mu uspjela reći da čeka drugo dijete kad ju je napustila snaga i tijelo joj je prestalo hraniti maleno biće koje je raslo u njoj. Imala je spontani pobačaj zbog kojeg je morala ostati u bolnici dva mjeseca.

Slomljeno srce prve žene

Tijekom tog razdoblja Kim Jon-Il radi prve korake u braku s ideološki prikladnom ženom koju je odobrio Veliki General- daktilografkinjom koja radi u centralnom komitetu Partije i zove se Kim Young Sook.

'Otac mu je nametnuo tu lijepu ženu sa sela.. Ponijela se glup jer se otišla požaliti kad se Kim Jong-il razljutio na nju što smrdi na gnojivo'. Ubrzo se paru rodila djevojčica. Novost je Hye Rim slomila srce i zdravlje joj se nepovratno pogoršalo.

Jong-Il jako pati zbog drame koju proživljava njegova voljena. Godine bolesti njegove družice korjenito su promijenile Jong-Ilov karakter. Prema ženama počinje imati razočaran, pa čak i ciničan karakter. U veljači 1978. kad je došao na rođendan Hye Rim, pred njom kaže: 'Žena je osoba koja se brine za djecu i obavlja poslove u kući'.

Jong-il zapravo već godinama zamjera ženi koja ga je napustila. Njegova bivša ljubav zaboravila ga je u svom ludilu i ostavila njega i korejski film kao siročad. Dugo je žalio za njenim društvom, a i njezinom ljepotom...

Na scenu stupa plesačica - treća odabranica

Kim Jong-Il je upoznao Ko Young-hui kao plesačicu u plesnoj trupi Mansudae Art. Ona je zapravo pola Japanka a njezina obitelj došla je u Koreju kad je njoj bilo osam godina. Njezine lijepe crte lica i porculanska put ne mogu proći nezapaženo. Visoka je i vitka te ima tijelo poput gimnastičarke. Ali to nije sve: 'Dobivala je dobre kritike jer je plesala dobro i na pozornici je odisala jakom karizmom', sjeća se jedna od njezinih kolegica iz skupine. 

'Jednog dana je više nismo vidjeli i doznali smo da su ona i Kim počeli zajedno živjeti', sjeća se jedna njezina kolegica.
Uskoro se rađaju dva dječaka i djevojčicu. Nova žena u njegovom životu čini sve kako bi on zaboravio dvije druge supruge i zna odakle ide muškarčeva ljubav - iz želuca. Jon-il gaji gotovo opsesivnu ljubav prema jednoj vrsti ribe - somu dvodihalici. Ko počinje i sama pripremati sva jela koja on voli. Organizira zajedno s njihovim kuharom i zajedničke ribolove.

Kim Jong Il looks at the camera with Mickey....

Kim Jong Il sa sinom, sadašnjim sjevernokorejskim diktatorom Kim Jong-unom

Ko Young Hee nije samo šupljoglava plesačica. Rodila se 16. kolovoza 1953. u Osaki i zna pokazati čeličnu volju podvrgavajući se stezi trupe Mansudae. no egzil i napori nisu nagrizli njezin veseo i ljupki karakter: 'Vrlo je lijepa i vrlo strpljiva i nikada ne upada drugima u riječ - jednom riječju, savršena supruga', govori njihov kuhar.

Inače, treća Kimova odabranica je majka sadašnjeg sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una, 'Voljenog vođe'.

Medalja dobre supruge

Kim Jong-Il je sa Ko ispunio san o savršenoj obitelji. Par i njihova djeca svaki imaju po bijeloga konja s kojima galopiraju, svi grupirani iza oca obitelji. Kad mu se 1992. konj poskliznuo i Dragi vođa našao se na tlu mora ostati u krevetu nekoliko tjedana. Kad se Ko vratila kući bio je potpuno omotan zavojima, s velikim podljevima oko očiju zbog kojih mora nositi sunčane naočale.

Kako ne bi bio sam u obamrlosti izazvanoj morfijem i od straga da ne postane ovisan o tom opasnom sredstvu protiv bolova, poziva šestero bliskih ljudi, među kojima i svoju ženu, na svako ubrizgavanje lijeka. Svaku večer u 22 sata nesretnici si moraju ubrizgati istu dozu kao i on. Tek kad lijek počne djelovati smiju otići na spavanje. Kad je uz njega prošlo to početno iskušenje, Ko dobiva medalju dobre supruge.

Otad ima potpuno povjerenje u nju te se odriče svog kreda da žena nikad ne smije imati drugu ulogu osim uloge kućanice. Dopušta si i da se zabavlja najdrskijim šalama: potiče je da mu pjeva japanske vojničke pjesme. Prepustio joj je čak i brigu o svojoj frizuri.

'Vidio sam ga kako sjedi na stolici a Ko mu šiša kosu. To je bilo tako lijepo da sam i ja zamolio svoju ženu da i mene ošiša - kazao je njihov kuhar.

U Europu na liječenje zloćudne bolesti

U srpnju 1994. nakon gotovo pedesetogodišnje vladavine 'Veliki vođa' Kim il- sung umire od srčanog udara i njegov sin 'Dragi vođa' ga službeno nasljeđuje. Ko ima sada mnogo više vremena i slobode za putovanja. Često odlazi u Europu ili u Disneyland u Tokyo. Ali putovanja imaju ozbiljniji razlog.

Narušeno joj je zdravlje i već nekoliko godina boluje od raka dojke. Nakon što su u Pjongjang doveli liječnike iz Lyona i Pariza kako bi je pokušali stabilizirati, stres dolaska na vlast i novih dužnosti njezina supruga u njoj bude latentnu bolest. Godine 1995. su je operirali u Lyonu u Francuskoj.

Uhićenje sina zbog odlaska u Disneyland

Kimov prvi sin Jong-nam je odrastao i više nikad nije uspostavio nježan odnos s ocem koji je imao u djetinjstvu. Razlog je jednostavan.

'Počeo je novi život s drugom ženom i novoj je djeci dao svu 'cmizdravu ljubav' koju je davao Jong-namu' sjeća se njegova teta Song Hye Rang. Sin je konačno razočarao oca 2001. kad su ga u Japanu uhitili s lažnom putovnicom. Nije imao najmodernije oružje, samo ulaznicu za zabavni park. Htio je posjetiti Disneyland. Tog svibnja Jong-namovo uhićenje u tokijskoj zračnoj luci zapečatilo je sudbinu prve obitelji Dragog vođe.

Kim Jong Nam arrives at Beijing airport in Beijing, China, in this photo taken by Kyodo

Kim Jong-nam pao je u očevu nemilost (na slici gore)

Žene Song više nemaju pristup u Kimovu kuću. Majka, bivša filmska glumica, vene u Moskvi gdje je godinu poslije umrla u samoći. Počiva pod nadgrobnom pločom od crnog mramora, samo nekoliko grobova dalje od Staljinove supruge Nadje i njihova sina Vasilija, na groblju Trojekurovskoju u predgrađu glavnog grada.

Ko je uvijek u svog čovjeka tijekom inspekcija i vojnih mimohoda i ima neprocjenjivu ulogu time što uvijek bdije nad šefovim zdravljem i sigurnošću. Osobe koje se razumiju u propagandne šifre odmah su zamijetile da su pojmovi 'poštovana majka' i 'majka Koreje' koji sada opisuju nju, prije označavali Kim Jong-suk neprežaljenu majku Dragog vođe.

Orgije 'Dragog vođe'

Premda Jong-Il pazi na ponašanje kad je supruga uz njega ne ustručava se sudjelovati u surovim užicima kad ona nije nazočna. Tako je njezin boravak u Francuskoj radi operacije raka dojke u palači njezina muža pokrenuo pravi maraton bludničenja. Jedna od najtajnijih režimskih institucija je ona 'skupine za užitke'.

Nakon završetka gimnazije, iz svih umjetničkih škola biraju dvije tisuće djevojaka uz uvjet da imaju samo 18 godina, da su još djevice i da su posve zdrave. Kad se obavi selekcija, djevojke dijele u tri skupine namijenjene da uljepšaju razularene zabave u Kimovoj palači- ekipa za nasladu pruža seksualne usluge, ekipa za ugodu zadužena je za masiranje i opuštanje dužnosnika, a tu je ekipa za pjesmu i ples.

North Korean President Kim Jong Il

Kim Jong Il 1988. godine

Jong-il nema stalnu partnericu. Pokraj njega obično sjede dvije ili tri nimfe koje su mu spremne pružiti točno zadano zadovoljstvo. Skupine obično dolaze srijedom i subotom u glavnu vladarevu rezidenciju. Gosti se pozivaju uvijek u isto vrijeme, oko 19.30 sati. Poslužuju im piće dok čekaju Kima koji dolazi u 20 sati. Običaj je da svi piju što mogu brže i oko 22 sata svi su obično jako pijani.

Četvrta žena potpisuje i dokumente umjesto muža

Kim Ok bila je jedna članica skupine za užitke. Sitna rasta i imala je okruglo i slatko lišce. Kim Young hui umrla je u kolovozu 2004. godine nakon što se pokušala u Parizu izliječiti posljednji put. Kim Ok odmah je preuzela njezino mjesto. Njezin pijanistički dar godi Kimovu uhu. Njezin uspon na vlast potvrđuje se na putovanjima. Tijekom Kimovog tajnog putovanja u Kinu 2006. ona se pojavljuje u svojstvu prve dame u napetim pregovorima o sjevernokorejskom nuklearnom oružju.

Kad se Kim Jong-Il teško razbolio te iste godine i nije mogao sam obavljati tekuće dužnosti Kim Ok umjesto njega potpisuje službene dokumente. 

Uspjela je i smanjiti otjecaj nepokorene Kimove sestre s kojim je zajedno zaliječila emocionalne ožiljke i radila sve da bi njezin brat postao sjajna zvijezda Sjeverne Koreje a ona je ipak jedina generalica sa četiri zvijezde.

Hye Rim, glumica i udana žena te Japanka Ko Young hui opasnost su za dinastiju i samo odana članica partije Kim Ok neće destabilizirati političku scenu koju su uspostavili Kimovi. Sestra se napokon mogla opustiti i više nije morala štititi brata od njegovih umjetničkih nagnuća. Tijekom četrdeset godina trudila se da strasti njezinog brata ne upropaste njegovu odanost revoluciji njezinih roditelja, a pijanistica Kim Ok nadvladala je njezine strahove.

'Dragi vođa' Kim jong Il preminuo je 17. prosinca 2001. a naslijedio ga je sin Kim Jong-Un, sadašnji 'Voljeni vođa' Sjeverne Koreje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti