Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
29 komentara

'Ako imaju dovoljno potpisa, onda ćemo imati referendum'

Ljudska i manjinska prava te međunarodne obveze za ministra uprave Lovru Kuščevića su škakljiva tema za referendum. Gordan Jandroković rekao je da je procedura jasna i moraju se prvo provjeriti potpisi

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
29 komentara

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u srijedu je rekao da predstoji održavanje referenduma o izmjeni izbornog sustava ako je Građanska incijativa "Narod odlučuje", kako tvrdi, prikupila dovoljan broj vjerodostojnih potpisa za raspisivanje referenduma. 

Nakon što je ta incijativa objavila u utorak na Facebooku da je sakupila dovoljno potpisa za održavanje referenduma, Jandroković je pojasnio da slijedi procedura provjere vjerodostojnosti i broja potpisa.

Bilo je potrebno skupiti najmanje 10 posto od ukupnog broja birača, odnosno 374.740 potpisa. 

"Vlada će zadužiti resorno ministartvo uprave da provjeri vjerodostojnost potpisa i ako se utvrdi da su potpisi vjerodostojni i da ih je dovoljan broj, onda ćemo najvjerojatnije u smjeru referenduma", izjavio je Jandroković novinarima na Mirogoju gdje su položeni vijenici u povodu Dana Hrvatskog sabora.

- Procedura je jasna i nije važno da li ja ili netko drugi pristaje na održavanje referenduma, odgovorio je Jandroković na pitanje pristaje li na promjene što se tiče izbornog praga od 4 posto i izbora svega 120 zastupnika.

Odbacio je i nagađanja  da SDP i HDZ razgovaraju o izmjeni zakona  referenduma.

"Radi se očito o pokušaju kolega iz SDP-a da malo zamute vodu. Nisu vođeni nikakvi razgovori ni službeni ni neslužbeni. Ne znam zašto su pristupili tom pitanju na ovakav način. Naš je stav je da razgovarati možemo, ali ćemo sigurno tražiti nefiksnu kvotu za Hrvate izvan Hrvatske i dopisno glasovanje", rekao je Jandroković.

Na pitanje hoće li tražiti od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti drugog referendumskog pitanja inicijative Narod odlučuje vezano uz manjine Jandroković je rekao da o tome još nisu razgovarali. "Tek kad dobijem potpise i kada prođe procedura, tada ćemo o tome donijeti odluku", rekao je predsjednik Sabora.

Kuščević: Škakljivo je na referendumu odlučivati o pravima manjina

Nakon što je inicijativa "Narod odlučuje" objavila da je sakupila dovoljno potpisa za referendum o izmjenama izbornog sustava ministar uprave Lovro Kuščević izjavio je u srijedu da će se utvrditi je li skupljeno dovoljno potpisa, ali da je škakljivo na referendumu odlučivati o manjinskim pravima.

"Utvrdit će se u proceduri je li skupljeno dovoljno potpisa", rekao je Kuščević ispred zgrade Vlade.

GNK Dinamo - NK Lokomotiva TKO TU POGREŠNO TUMAČI? Čak i ako imaju dosta potpisa, referenduma neće biti do 2019.

Što se tiče ustavnosti referendusmkih pitanja Kuščević je rekao da će se čekati odluku Hrvatskog sabora o tome hoće li uputiti Ustavnom sudu sudu zahtjev za ocjenom ustavnosti.

'Škakljivo je na referendumu odlučivati o ljudskim pravima, manjinskim pravima, o međunarodnim obvezama. Te stvari treba dobro urediti', dodao je ministar.

SKUPILI VIŠE OD 375.000? 'Narod odlučuje' tvrdi: Imamo dovoljno potpisa za referendum

Građanska incijativa "Narod odlučuje" objavila je u utorak na Facebooku da je sakupila dovoljno potpisa za održavanje referenduma o izmjenama izbornog sustava.

"Narod je odlučio: Imamo referendum", stoji na Facebook stranici te inicijative koja nije pojasnila koliko je potpisa sakupljeno.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message