Obavijesti

News

Komentari 281

Skandal u Imunološkom: Čak 20 tona krvne plazme propalo!

Skandal u Imunološkom: Čak 20 tona krvne plazme propalo!
1

Imunološki trenutačno služi kao svojevrsna tvrtka za uvoz i prosljeđivanje lijekova i krvne plazme izvan zemlje. ‘Nemam podatke u litrama o koliko se plazme radi’, komentirao je ministar

VIDEO

Vršitelj dužnosti ravnatelja Imunološkog zavoda Bojan Benko u srijedu je napustio i predao svoje radno mjesto nakon što je podnio ostvku i prije isteka mandata. Taj stručnjak za preradu krvne plazme iza sebe ostavlja gorući problem upravo oko krvne plazme i gorak podatak da je unazad nekoliko godina istekao rok trajanja za oko 20.000 litara.  

Krvna plazma dobiva se inače iz dobrovoljnog davanja koje je jedno od perjanica domaćeg zdravstva. Nakon što dobrovoljni davatelji daju krv, ona se podijeli na eritrocite i trombocite koji se iskoriste u bolnicama, primjerice tijekom operacija, dok se ranije krvna plazma brižno prikupljala, zamrzavala i slala Imunološkom zavodu koji bi iz nje radio lijekove i ponovno ih vraćao zdravstvu. No Imunološki zavod je dozvolu za preradu plazme izgubio još prije četiri godine.

Dobro upućeni i visokopozicionirani izvor iz Imunološkog tvrdi da se radi o količini od oko 20.000 litara kojoj je rok istekao od 2013. do danas.

Usporedbe radi, ranije bi Imunološki u cijeloj godini primio 30.000 litara plazme iz čitave zemlje. Na naše pitanje – znači li da je krvna plazma nakon isteka roka postala medicinski otpad, naš sugovornik odgovara da takva plazma više nije za preradu (u lijekove, op.a), ali da se može iskoristiti u druge svrhe, i to puno skromnije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Direktor Benko u ostavci nije htio ni demantirati ni potvrditi ovaj podatak. Inače, on je ranije radio kao stručnjak u Zavodu upravo za preradu krvne plazme.

- S medijima zaista ne bih sad komunicirao. Molim vas za razumijevanje, upravo sam u ostavci i puno poslova moram napraviti tijekom primopredaje – kratak je bio Benko. Čelnica Sindikata energetike, kemije i nemetala u Imunološkom Lidija Jagarinec također je bila suzdržana oko komentara i najavila da će se o svemu očitovati na konferenciji za novinare u srijedu te da će tek nakon toga imati što reći i o krvnoj plazmi.

- U posljednje dvije godine, otkako je Imunološki postao javna ustanova, ništa se nije dogodilo. Proizvodnje nema, nema prerade plazme i četiri ravnatelja su se u tom periodu izmijenila, a da nisu napravili nikakav posao – rekla je Jagarinec. Ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio je da će se u Vladi formirati povjerenstvo sastavljeno od predstavnika države i Grada Zagreba, koji je pokazao spremnost da se aktivno uključi u spašavanje Imunološkog. Povjerenstvo bi trebalo pokrenuti stvari s mrtve točke i dati odgovor hoće li se, kad i kako graditi novi pogoni Zavoda. Na pitanje je li upućen u to da je Imunološkom istekao rok trajanja za oko 20.000 litara krvne plazme, ministar kaže da prati stanje s rokovima otkako je on ministar i da se plazma kojoj je istekao rok valjanosti prodaje vani.

- Nemam podatke u litrama o koliko se plazme radi, ali za detalje pitajte ravnatelja u ostavci, g. Benka – rekao je ministar.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 281
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag