Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
376 komentara

Skandal: Provjeravaju diplome čak 50-ak medicinskih sestara

Sumnjivu svjedodžbu iz BiH ima i liderica prosvjeda medicinskih sestara Sanda Alić. i svjedodžbe većine drugih sestara koje su pod sumnjom dolaze iz raznih škola u Bosni i Hercegovini i Srbiji

Foto: Marko Lukunić/Pixsell/Screenshot
376 komentara

Hrvatska komora medicinskih sestara pronašla je dosad 50-ak upitnih svjedodžbi medicinskih sestara čiju vjerodostojnost provjeravaju pod sumnjom da su kupljene ili stečene na drugi način bez stvarnog obrazovanja.

Ovu informaciju su nam otkrili u HKMS-u kad smo ih pitali za lažne svjedodžbe, a povod je bio anonimna prijava koju smo dobili o vjerodostojnosti diplome Sande Alić, jedne od liderica velikog prosvjeda medicinskih sestara i tehničkog osoblja u bolnicama.

POGLEDAJTE VIDEO

U Komori su nam neslužbeno potvrdili da imaju i osnovanu sumnju da Alić nije završila prekvalifikaciju za medicinsku sestru u Srednjoj školi Travnik u Bosni i Hercegovini za koju ima svjedodžbu.

A i svjedodžbe većine drugih sestara koje su pod sumnjom dolaze iz raznih škola u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Redom su izdavane tijekom 90-ih.

Zagreb: Nekoliko tisuća medicinskih sestara krenulo prema Trgu svetog Marka SINDIKAT TVRDI: 'Inicijativa medicinskih sestara proširila je lažne informacije!'

Supruga Božidara Alića

Neslužbeno smo doznali da postoje razni slučajevi, primjerice, da je jedna od medicinskih sestara upisala prekvalifikaciju u školi u BiH godinu dana prije nego što je škola koja je navodno izdala svjedodžbu i osnovana.

U drugom slučaju, majka i sin su istodobno, u istoj školi, po brzinskom postupku ishodili svjedodžbe.

Nakon češljanja obrazovnog sustava u kojem su otkriveni deseci nastavnika s lažnim diplomama koji su godinama radili u školstvu, očito se valja još jedan veliki skandal jer medicinske sestre svakodnevno brinu o životima pacijenata.

Novinari u BiH su inače ove godine otkrili da prodaja diploma i svjedodžbi traje i danas. Alić je bila jedna od istaknutijih boraca za prava medicinskih sestara i s kolegicama je organizirala veliki prosvjed.

Ona i kolegice su sve dogovorile u čajnoj kuhinji i kroz grupe na društvenim mrežama.

Ekspresno završila školu

Sanda Alić (djevojački Solenički) u Hrvatskoj je završila za zubnog tehničara. Šira javnost ju poznaje kao suprugu glumca i desničarskog aktivista Božidara Alića. Krajem listopada 1996. godine upisuje se u Srednju školu Travnik Nova Bila u Bosni i Hercegovini te tamo dobiva svjedodžbu o prekvalifikaciji u medicinsku sestru.

Redoviti program prekvalifikacije inače traje 65 tjedana ili 16 mjeseci. Ali prema dokumentaciji koju smo dobili, Alić je sve prošla u upola kraćem roku, za osam mjeseci. Već u lipnju 1997. dobila je svjedodžbu, a zatim ju je u studenom iste godine nostrificirala u Hrvatskoj i tako postala medicinska sestra. A prema našim informacijama, čitavo vrijeme je radila na Rebru i nije odlazila na školovanje.

Iz Srednje škole Travnik nam nisu dali detalje, nego su odgovorili da su sve dokumente poslali Komori.

Izvor iz Komore nam je potvrdio sumnju da je Alić sve završila u dvostruko kraćem roku od propisanog iako škola u Travniku tvrdi da je svjedodžba vjerodostojna. Škola nije objasnila kako je moguće takvo ubrzanje procesa.

Komora nam je službeno odgovorila da su pokrenuli postupak provjere zakonitosti izdanih licenci za članove koji su stekli zvanje temeljem prekvalifikacija u BiH i Srbiji te da se zasad radi o 50-ak slučajeva, a očekuje da će na kraju provjeriti oko 100 slučajeva.

Zagreb: Nekoliko tisuća medicinskih sestara krenulo prema Trgu svetog Marka STIGLE ISPRED VLADE Medicinske sestre prosvjeduju: 'Bolnice će postati mrtvačnice'

Alić: Ništa nije istina

- Na temelju ove provjere Komora je dosad za dva slučaja utvrdila postojanje osnovane sumnje u vjerodostojnost svjedodžbi te su oni proslijeđeni Ministarstvu znanosti i obrazovanja na provjeru zakonske utemeljenosti rješenja o nostrifikaciji svjedodžbi - odgovorili su nam na upit i potvrdili da je jedan od ta dva slučaja i onaj Sande Alić. Sanda uopće nije htjela razgovarati o detaljima kad je upisala i kad je završila školovanje, je li to bilo u navedenoj srednjoj školi, je li dok se školovala radila na Rebru...

- Sve te optužbe su neosnovane i neutemeljene te su dio javnog linča protiv mene. Sve te osobe ću tužiti. Podmeće mi se, ja nisam nikakav kriminalac, a oni koji me žele tako prikazati imaju putra na glavi. Zar mislite da bih ušla u cijelu ovu priču s prosvjedima da imam bilo kakvu mrlju na karijeri? - rekla nam je Alić u telefonskom razgovoru.

Iz odgovora Ministarstva proizlazi da su oni samo provjeravali je li rješenje o nostrifikaciji koje su izdali vjerodostojno. Kako su nam objasnili, službenik je pregledao dokumente i utvrdio da postoje svjedodžbe iz Srednje škole Travnik te ostali potrebni dokumenti.

Foto: screenshot/

Ne ulaze u to kako je netko dobio svjedodžbu?

Pozvali su se i na to da je školska ustanova iz BiH koja je izdala svjedodžbe potvrdila da su vjerodostojne. I tu je njihov posao završio. Nisu ulazili u to kako je netko dobio te svjedodžbe.

Iz Komore su nam odgovorili da oni još nemaju odgovor od Ministarstva, ali očito su nezadovoljni takvim postupanjem ministarstva koje je samo provjeravalo papir, ne kako je do njega i došlo.

- Komora očekuje da ministarstvo uđe u meritum svih sumnjivih predmeta i utvrdi je li temelj za nostrifikaciju bio vjerodostojan, tj. upućuju li podaci na to da su pojedinci i završili navedene programe prekvalifikacije u BiH – zaključuju u odgovoru.

VIDEO: Zdravstveni radnici prosvjedovali su i u rujnu

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message