Obavijesti

News

Komentari 220

Medicinske sestre prosvjeduju: 'Bolnice će postati mrtvačnice'

Medicinske sestre prosvjeduju: 'Bolnice će postati mrtvačnice'
9

Ministar zdravstva Milan Kujundžić i predstavnici sindikata potpisali su u petak Dodatak II. Kolektivnom ugovoru (KU) za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja

VIDEO

Na zagrebačkom Trgu svetoga Marka danas se održava prosvjed Inicijative za boljitak hrvatskog sestrinstva, javlja N1. Na trgu se okupilo oko 2000 ljudi, a medicinskim radnicima pridružili su se i građani koji ih podržavaju. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:33

Povod prosvjedu je nezadovoljstvo dodatkom Kolektivnog ugovora, u kojem se plaća povećava 4% za iznimnu odgovornost i 3% za uvjete rada.

Zagreb: Nekoliko tisuća medicinskih sestara krenulo prema Trgu svetog Marka

Medicinskim sestrama, kako se navodi u priopćenju, to konkretno znači 50 kuna veću plaću. One zahtijevaju povećanje osnovice plaće za 25%, vraćanje dodatka na godine radnog staža i zapošljavanje novih medicinskih sestara.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić i predstavnici sindikata potpisali su u petak Dodatak II. Kolektivnom ugovoru (KU) za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, kojim se zaposlenima u zdravstvu od 1. rujna povećavaju dodaci na plaće za 7 posto. Predviđeno je linearno povećanje dodatka za 3% i 4%.

Žele povišice, dodatke na uvjete rada i na godine staža 

Sanda Alić, jedna od organizatorica prosvjeda, rekla je za N1 koje uvjete će tražiti od Vlade. 

- Tražimo povišicu od 25 posto plaće, dodatke na uvjete rada, i dodatke na godine staža koje su nam uzeli 2014. godine. Zahtjeva ima više, ali ovi su izdvojeni. To ćemo iznijeti na Markovom trgu. Očekujem da nas prime, a sigurno će nas primiti saborski Odbor za zdravstvo. Imamo isplanirano nekoliko koraka unaprijed, a prosvjed je samo prvi - rekla je Alić. Dodala je kako 6000 kuna za 38 godina staža nije dovoljno. 

Zagreb: Nekoliko tisuća medicinskih sestara krenulo prema Trgu svetog Marka

- Moram priznati da kad ljudi čuju 6.000 kuna, mnogima zvuči puno. Osnovna plaća je 5.300, a ostalo su subote, nedjelje, praznici. Popodnevni i noćni rad nama se obračunava kao jutarnji - rekla je.

- Ovo što su vam reći je najvažnije od svega. Danas su me novinari pitali je li me strah. Ne! Nije me strah. Bilo bi me strah da se nismo okupili ovdje. Bilo bi me strah da nismo napokon digli svoj glas. Bilo bi me strah da napokon nismo hrvatskom puku rekli što ih čeka. Što ih čeka ako vladajući ne ispune naše zahtjeve. A čekat će ih: bolnice koje će umjesto i zato što nema liječnika i medicinskuh sestara biti mrtvačnice. Gospodine, Plenkoviću i gospodine Kujundžiću - to je hrvatska realnost - rekla je Alić. 

Kujundžić: 'Ovo je maksimum koji možemo podnijeti' 

Prije sjednice Vlade je ministar financija Zdravko Marić rekao da zdravstvu koje ove godine dobiva milijardu i pol kuna više sredstava - nikad nije dosta. 

- Koliko god date, nikada dovoljno. Imamo koliko imamo i Hrvatskoj treba odgovorno vođenje javnih financija - zaključio je Marić.

- Želja imati veće plaće je normalna, ova Vlada je napravila maksimum što je mogla. U tri godine plaće su im povećane 18 posto. Ova Vlada će i dalje razmatrati te mogućnosti. Ovo je bio maksimum kojeg se financijski moglo podnijeti - rekao je ministar Kujundžić prije sjednice Vlade. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 220
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk