Obavijesti

News

Komentari 9

Škare Ožbolt: Nezadovoljna sam brzinom obnove Zageba

Škare  Ožbolt: Nezadovoljna sam brzinom obnove Zageba

Kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Vesna Škare Ožbolt, poručila je u nedjelju da će, ako postane gradonačelnica, ubrzati taj proces te je najavila osnivanje Zavoda za obnovu.

VIDEO

Na konferenciji za novinare u povodu godišnjice potresa u Zagrebu, održanoj na Zrinjevcu, Škare Ožbolt se osvrnula na rad zagrebačke Gradske uprave te države i ocijenila kako u godinu dana nije puno napravljeno u obnovi šteta.

"Ni jedna ključna strateška odluka u Gradu se nije donijela vezana uz obnovu i budućnost grada", smatra Škare Ožbolt te dodaje kako je rezultat toga da je Zagreb  "praktički u istom stanju u kakvom je bio na dan potresa".

Podsjetila je da je Zakon o obnovi prihvaćen nakon šest mjeseci od potresa, Fond za obnovu 10-11 mjeseci poslije, a održane su samo tri sjednice Stručnog savjeta.

Zagreb na dan potresa i danas
Zagreb na dan potresa i danas

"To sve doista vrlo slabo ide", rekla je i dodala da je - kad je riječ o Gradskoj upravi i funkcioniranju u proteklih godinu dana - sve vrlo žalosno.

Očekivala je da će Gradska uprava napraviti master-plan cjelovite obnove Zagreba, u kojem će se točno znati kada i kako se obnavljaju zgrade, kuće u podsljemenskoj zoni te da će u suradnji s državom napraviti plan obnove javnih zgrada, obnoviti gospodarska slika, posebno obrtnika i poduzetnika koji su stradali u potresu, napraviti plan obnove škola, financijski plan i  ritam obnove.

"Ništa od toga se nije napravilo", ustvrdila je Vesna Škare Ožbolt koja kaže kako je posljednje izvješće, koje je bilo na Gradskoj skupštini, "bilo doista jadno, sramotno".

Škare Ožbolt u Zagrebu ne bi gradila tvornicu cjepiva, a prvo bi se počela baviti obnovom
Škare Ožbolt u Zagrebu ne bi gradila tvornicu cjepiva, a prvo bi se počela baviti obnovom

Škare-Ožbolt za tzv. potresne kredite

Kako bi se promijenilo takvo stanje, Škare Ožbolt najavila je da će, kao gradonačelnica formirati Zavod za obnovu od potresa. "Jer držim da na jednom mjestu moraju biti smješten svi dijelovi koji su potrebni da bi Grad počeo s cjelovitom obnovom", objasnila je.

Potrebno je napraviti i mobilne timove, istaknula je i dodala kako je na to upozorila i ministra graditeljstva. Ne smije biti jedan infocentar u centru grada, nego je potrebno poslati mobilne timove na lice mjesta - u podsljemensku zonu, Čučerje, Markušvec, Šestine Mikuliće, sve dijelove zahvaćene  potresom, naglasila je.

Nužno je i ubrzanje same obnove u ovoj godini, barem obiteljskih kuća, dodala je te pozvala državu da u ovoj godini oslobodi  PDV-a na građevinski materijal i opremu građevinare i ljude koji kupuju građevinski materijal.

‘Od potresa je obnovljeno nula objekata, a iselilo 20.000 ljudi’
‘Od potresa je obnovljeno nula objekata, a iselilo 20.000 ljudi’

"To su sve konkretni prijedlozi kako bi obnova počela i u glavnim dijelovima bila gotova u ovoj godini, barem u podsljemenskoj zoni", istaknula je.

Predložila je i održavanje sastanka s bankama te istaknula da bi one trebale odobravati povoljne, tzv. 'potresne kredite', s kamatom od jedan posto, koji bi ljudima omogućili da premoste troškove od 20 posto za konstrukcijsku obnovu kuća, na koje ih je država obvezala, a onda i da nakon konstrukcijske obnove, obnove i cijelu kuću.

"Jer, od kojih će se novaca obnoviti ostatak, to je veliko pitanje, posebno u podsljemenskoj zoni u kojoj je standard  života ljudi jednak onom u Petrinji, Glini i Sisku", zaključila je Škare-Ožbolt.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto