Obavijesti

News

Komentari 346

Sklonija je privremenoj Vladi: Pred Kolindom je teška odluka

Sklonija je privremenoj Vladi: Pred Kolindom je teška odluka
1

Prognoze za sutrašnji sastanak 'velike trojke' nisu optimistične. Politički stručnjaci slažu se u jednom - konsenzusa za veliku koaliciju neće biti. Kolinda je oprezna...

VIDEO

Sutrašnje konzultacije na Pantovčaku podređene su velikom sastanku HDZ-a, SDP-a i Mosta. Izvor blizak predsjedničkom uredu tvrdi da je Kolinda Grabar Kitarović vrlo oprezna u odlukama te se neće nikako zalijetati. 

U prijepodnevnim satima na konzultacije prvo stižu oni s najmanje mandata - predstavnici manjina, Živi zid, Radimir Čačić, HDSSB, Milan Bandić, IDS. Slijedi pauza baš u terminu održavanja 'velikog sastanka'.

Novi izbori?

Kolinda Grabar Kitarović prije razgovora s Karamarkom i Milanovićem želi znati kako će proći pokušaj političkog dijaloga. Ona sama, kaže jedan od njezinih najbližih savjetnika, najsklonija je opciji privremene i nestranačke Vlade, ali ne isključuje ni mogućnost ponovnih izbora, no to želi po svaku cijenu izbjeći zbog ogromnog financijskog troška. 

Svjesna je da u ovoj situaciji ima veliku ulogu, a do nje je doprla i informacija da u HDZ-u nisu previše blagonakloni prema njezinoj indiferentnosti. Računali su da će iskoristiti svoju moguću ovlast unutar Ustava po kojoj bi mogla relativnom pobjedniku, točnije Karamarku, dati mandat za sastavljanje Vlade. No, Kolinda se nije dala navući na tanak led i nakon što se promptno konzultirala s nekoliko pravnih stručnjaka shvatila je da je hrvatski Ustav vruć krumpir - prije svega vrlo nedorečen dokument koji u konačnici zahtjeva ozbiljan 'redizajn' jer se u određenim segmentima može tumačiti svakojako. 

HDZ-u je tako propala šansa da preuzme vodstvo u sastavljanju Vlade, a dodatno ih je iziritirala činjenica da se predsjednica prilično odmakla od retorike svoje bivše stranke i prestala sudjelovati u njihovoj kampanji. I ona sama je napokon shvatila da je svoju poziciju dobila zbog sebe, a ne zbog HDZ-a, čemu je najviše kumovala stara HDZ-ova garda. Valentić, Gregurić, Granić, Mateša, na kraju i Šeks uvjerili su je da Hrvatsku moraju iz krize izvući gospodarstvenici, a ne politička opcija koja se uporno bavi desničarenjem. Sve njihove izjave u medijima potvrđuju upravo to.  

SDP sve usmjerio na konstituiranje Sabora

U SDP-u obilato koriste međustranački sukob u HDZ-u i ako se ne računa debakl namještenog 'tajnog' sastanka zbog kojeg je Prgomet izgubio politički utjecaj, a Milanović glasove Mosta, SDP je za sada korak ispred HDZ-a. U općoj gužvi dobro su ubrali informaciju da je predsjednica sklona privremenoj Vladi ili ponovnim izborima pa su se brže bolje dosjetili energiju usmjeriti na konstituiranje Hrvatskog sabora, a tek onda se pozabaviti slaganjem Vlade. 

Sastanak Milanovića s najnepoželjnijim političkim partnerom Viliborom Sinčićem jasan je znak da je u SDP-u sve usmjereno na skupljanje većine u Saboru. 

Prognoze za sutrašnji sastanak 'velike trojke' nisu optimistične. Politički stručnjaci slažu se u jednom - konsenzusa za veliku koaliciju neće biti. U tom slučaju predsjednicu bi moglo čekati donošenje velikih odluka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 346
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)