Obavijesti

News

Komentari 0

Škola u prirodi: ''Naučili smo raditi zmajeve i pisati perom''

Škola u prirodi: ''Naučili smo raditi zmajeve i pisati perom''

KREATIVNOST Osnovci iz Slavonije svake godine idu na terensku nastavu u Gorski kotar. Uče o tajnama svemira, pripremi prirodnih napitaka i trikovima mađioničara

VIDEO

Osnovna škola Tenja može se pohvaliti kreativnom i inovativnom ravnateljicom koja je za svoje učenike osmislila brojne izvannastavne i školske aktivnosti.

Draženka Šebek (46), profesorica glazbene kulture, u toj je školi zaposlena već 15 godina. Iako je ravnateljica postala prije godinu dana, njezin rad s djecom nije prestao, nego se intenzivirao. Svih 680 učenika, koliko ih pohađa ovu školu, od ravnateljice uče kako biti kreativan i maštovit i kad nemaš puno sredstava za to.

Sudjeluju u raznim kampovima, humanitarnim projektima, imaju svoj zbor, himnu i mnoge druge aktivnosti. Likovno nadarena ravnateljica napisala je priču za djecu, o njoj nacrtala slikovnicu te sve to pretočila u glazbu koju je sama skladala, a sad radi i na mjuziklu.

Crtanje i glazba su strast

- Razmišljala sam kako bi bilo zanimljivo u Gorskom kotaru osmisliti tematske kampove za djecu koji nisu turistički orijentirani, kao svaka ekskurzija, nego istraživački. Uz pomoć prijateljice Silvije Škobić poradila sam na toj ideji i vrlo brzo smo organizirale prvi kamp na temu Gorskog paroščića te smo nakon njega odlučile tu ideju konkretizirati. Osnovale smo Udrugu Gorski paroščić koja se bavi organiziranjem ljetnih, zimskih i jesenskih kampova te svaki od njih ima drugu temu, bilo da je glazbena ili likovna - kaže Draženka koja je na kampove vodila i svoju djecu iz škole, iako je, u načelu, Udruga osmišljena da u njezinim projektima sudjeluju sva osnovnoškolska djeca koja to žele, iz svih krajeva Hrvatske.

Do sada su održali četiri kampa kroz koja je prošlo 200-tinjak djece. Svaki od njih traje pet dana. U zimskom kampu, koji se održan u siječnju, djeca su se sanjkala i klizala. Uz fizičke aktivnosti, održali su i niz radionica, poput one o izradi čarobnih štapića i upoznavanju s alkemičarskim vještinama. Imali su i večernji bal.

Jesenji kamp bio je namijenjen dječjem stvaralačkom opusu koji uključuje radionice vezane za land art s naglaskom na jesen. Djeca su lišće i plodove jeseni koristili u izradi umjetničkih djela. U kreativnom ljetnom kampu pod nazivom “Nisu krijesnice jedine što svijetle 2015.” sudjelovalo je 50 djece. Pridružila su im se i djeca iz Tuzle i Srebrenice pod rukovodstvom udruge Wave projects.

- Svi zajedno tih dana uživali smo u upoznavanju jedni drugih, prirode i svega onoga što nas čini takvima kakvi danas jesmo, obogaćeni jednim novim iskustvom.

Napravili su i svoj nosač zvuka

Iz ideje o kampu rodila se i ideja o priči o paroščiću, a ubrzo je nastala i slikovnica. Kad ste stalno s djecom, onda ste stalno kreativni jer oni to od vas očekuju. Osim slikovnice koju sam nacrtala, skladala sam i nekoliko pjesama o paroščiću. U školi smo organizirali karaoke na kojima su pjevali nastavnici i to je bila humanitarna priredba kako bismo sakupili novac za kupovinu sintesajzera. Školski zbor je naučio pjesmice o paroščiću i tako je nastao naš prvi glazbeni CD, a sad pripremamo i drugi. Imamo i himnu o paroščiću koju klinci jako vole jer govori o hrabrosti, ljubavi, dobrim djelima, znatiželji.

Oslikavanje škole i razreda

Sve se to ispreplelo jedno s drugim i paroščić je postao jako interesantan djeci pa sam pomislila da bi bilo zgodno napraviti mjuzikl o njemu i njegovim pustolovinama. To je sad projekt na kojemu radimo, vrlo je zahtjevan i opsežan te ga planiramo uskoro prezentirati u dječjem kazalištu, gdje su učenici iz škole glumili i pjevali kad su predstavljali slikovnicu - kaže ravnateljica Šebek koja djeci u školi stalno pravi nova iznenađenja.

Sama je oslikala unutrašnjost škole zanimljivim crtežima, postavila malu fotoizložbu te izradila kućicu na koju djeca lijepe svoje poruke i dobra djela. Ravnateljica Šebek obožava putovanja, i to ona ekspedicijska gdje sama istražuje. Obišla je Saharu i džunglu. Zanimaju je plemena i bila je s njima u Boliviji. Iz tih zanimljivih putovanja crpi razne ideje koje prenosi djeci kroz priče ili iskustva. Tako ih je naučila kako se piše ptičjim perom, u radionici o Harryju Potteru učili su kako nastaju čarolije, izradili su knjigu čarolija i u nju pišu recepte za napitke, uče plesati, istraživati prirodu i od njezinih plodova stvarati iskoristive kreacije. Uče se čuvati prirodu u kojoj otkrivaju toliko ljepota.

Šebek: U Gorskom kotaru svi učenici uživaju u ljepoti prirode

Crtanje i glazba su strast Draženki Šebek.

- Imam puno ideja koje nastojim djeci realizirati. Otkako sam na Islandu bila na outdoor edukacijama, što je bio EU projekt za učitelje, otkrila sam važnost nastave na otvorenom i počela sam raditi takve projekte s djecom. Imali smo ekskurziju u Gorski kotar gdje su se djeca toliko oduševila spiljama, Risnjakom i izvorom rijeke Kupe da su zaboravili mobitele, i vrijeme, i sve drugo. Volim Gorski kotar upravo stoga što se tamo čovjek lako vrati prirodi - objasnila je ravnateljica Osnovne škole Tenja.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina