Obavijesti

News

Komentari 126

Škole đake šalju u samoizolaciju na samo jedan dan, a roditelji na nastavu šalju zaraženu djecu

Škole đake šalju u samoizolaciju na samo jedan dan, a roditelji na nastavu šalju zaraženu djecu

Liječnici obiteljske medicine žale se da roditelji ne poštuju mjere samoizolaciju za djecu, te da zaboravljaju kako djeca ponekad moraju biti dulje od njih u samoizolaciji. No mnogi nemaju ni izbora

Učenici 2. razreda jedne zagrebačke srednje škole u četvrtak su od razrednika dobili obavijest kako trebaju odraditi - jedan dan samoizolacije. Iako im nastava na daljinu traje od ponedjeljka, a učenik zbog kojeg su trebali u samoizolaciju u školi je bio samo jedan dan početkom prošlog tjedna, procedura se morala ispoštivati. A računa se deset dana samoizolacije za kontakte zaraženog. S obzirom da je učenik o svome nalazu obavijestio školu tek ovaj tjedan, uprava škole izračunala je kako deset dana za ostale ističe u četvrtak, pa što ne bi odradili taj jedan dan. Iako su deset dana prije toga - išli u školu, kod kuće se normalno ponašali, vjerojatno išli van itd.

Kaos oko epidemioloških mjera u školama, koje uključuju i proglašenje samoizolacije za učenike i nastavnike, povećava se kako raste i broj zaraženih u cijeloj državi. Nažalost, nema tu krivih ili pravih, no spuštanje odluka na obiteljske liječnike, te same škole, zbog zagušenosti sustava, izaziva baš bizarne situacije. 

Tko u ponedjeljak uopće dolazi u školu? Roditelji imaju pravo opravdati tri dana izostanka...
Tko u ponedjeljak uopće dolazi u školu? Roditelji imaju pravo opravdati tri dana izostanka...

Dodatnih 10 dana za dijete 

Pa tako učenike čija je učiteljica razvila simptome bolesti nitko ne šalje u samoizolaciju, već im šalju zamjensku učiteljicu, jer nije bila bolesna u petak. Nekim učenicima novu samoizolaciju propisuju dan prije nego što im završava prethodna samoizolacija... Primjera se kroz ovih nekoliko mjeseci nakupilo za napisati knjigu, a posebno su posljednjih tjedana na udaru i liječnici obiteljske medicine koji propisuju samoizolaciju djeci nakon što im se razbole roditelji. U razgovoru s nekoliko njih saznajemo kako se roditelji ljute, čak i prijete, a argumenti im se svode na to da nemaju kamo s djetetom, ako su i sami bolesni, ili moraju na posao. 

Zagreb: Počelo antigensko testiranje testiranje u srednjim školama

U Udruzi liječnika obiteljske medicine KOHOM upozoravaju da mnogima nisu jasna pravila samoizolacije i izolacije.

- Prema iskustvu, ima roditelja koji ne shvaćaju da samoizolacija ponekad traje i 20 dana (minimalno 10 dana bolesti člana kućanstva i daljnjih 10 dana samoizolacije za dijete koje je bilo u neprekidnom bliskom kontaktu s njime) jer dijete može cijelo to vrijeme ostati zdravo. Istovremeno, prema podacima nekih istraživanja, upravo takve slučajeve ne smijemo zanemariti - navodi se u odgovoru koji nam je uputio Izvršni odbor KoHOM-a

Kako nam pojašnjavaju, liječnici obiteljske medicine samoizolaciju u posljednje vrijeme određuju većinom prema telefonskoj obavijesti samih pacijenata ili njihovih obitelji nakon što ih epidemiolog ili sam kontakt obavijesti da su bili izloženi zarazi, odnosno da su pozitivni. 

Izigrani liječnici: 'Obećali su dodatak, a neki ga nisu dobili'
Izigrani liječnici: 'Obećali su dodatak, a neki ga nisu dobili'

'Pacijenti su zbunjeni'

Prema važećim uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, samoizolacija traje do kraja desetog dana od posljednjeg kontakta s osobom pozitivnom na SARS-CoV-2 u vrijeme kada je ona bila zarazna (vrijeme njezine izolacije i do 48 sati prije razvoja simptoma), ističu.

U KoHOM-u kažu kako su raniji prekidi samoizolacije "socioekonomske prirode". Naime, roditelji kojima samoizolacija završava ranije, nemaju kome ostaviti dijete. Ako se nije razboljelo, roditelji vrlo često odlučuju da ga pošalju u školu. U dječjim vrtićima, primjerice, nemaju nikakvu obavezu prijaviti da su u samoizolaciji. 

- Smatramo da je međusobno povjerenje ključno u odnosu liječnik-pacijent odnosno liječnik-roditelj pacijenta, no dvosmislene poruke zdravstvene administracije koje su nama liječnicima godinama nametane (odlučivanje o putnim nalozima, administrativnim zaprekama za propisivanje lijekova, naručivanja i slično), su dovele do degradacije ovog odnosa te pacijenti ponekad teško razlučuju ono što je važno za njihovo i zdravlje drugih od onoga što im je dano na izbor - ističu u KoHOM-u, iz kojeg su ovih dana dali i niz prijedloga za organizaciju cijepljenja, a da opet sve ne padne na liječnike obiteljske medicine.