Obavijesti

News

Komentari 47

Škorina desnica je već viđena, mostovci će biti druga priča...

Škorina desnica je već viđena, mostovci će biti druga priča...
1

Premda se na prvi pogled čini da će Most i Domovinski pokret u Saboru mahati istim ideološkim zastavama, valja imati na umu da je struktura zastupnika koje u parlament šalju ove dvije grupacije ipak bitno različita

VIDEO

Hrvatski parlament imat će dvije brojčano jake konzervativno-desne opcije, Škorinu i Mostovu. 

Premda su ankete Škori davale i više mandata, a Petrovu i ekipi značajno manje, obojica bi trebali biti zadovoljni. Škoro nešto manje, jasno je da se dio njegovih glasača u finišu kampanje priklonio Mostu, a i očekivali su,znatno više.

Istini za volju, na Škoru i njegove udaralo se iz svih oružja, izvlačili su se tekstovi o njegovim nastupima za Titovu štafetu, ali i tekstovi njegove žene o nastupima folklornog društva u Kanadi...

POGLEDAJTE VIDEO Izborna noć na 24sata

Znao je Škoro dobro udariti i na samoga sebe, izjavljivao je da se silovana žena treba s obitelji dogovoriti o pobačaju, i sigurno se iz takvih eskapada nije izvukao bez ozbiljnih političkih ozljeda.

Premda se na prvi pogled čini da će Most i Domovinski pokret u Saboru mahati istim ideološkim zastavama, valja imati na umu da je struktura zastupnika koje u parlament šalju ove dvije grupacije ipak bitno različita. 

Petrov: 'Onu koaliciju s HDZ-om bih danas drukčije napravio'
Petrov: 'Onu koaliciju s HDZ-om bih danas drukčije napravio'

Ono što u Sabor uvodi Škoro prije će biti nalik na već viđene pravaške varijacije, uz ekstremnu nacionalnu notu, a vjerojatno i ridikulozne istupe. Neće tu biti Glasnovića, ali ušli su  i Davor Dretar Drele, i Ante Prkačin, i Karolina Vidović Krišto, Hrvoje Zekanović.

U svakom slučaju, uz zastupnike poput Ruže Tomašić i Zlatka Hasanbegovića, to je lista vrlo upečatljivih imena, koja su široj javnosti dobro poznata, ali isto tako je riječ o skupini ljudi za koje je prilično predvidljivo da se u svom političkom djelovanju ne mogu bitno odmaknuti od potenciranja povijesnog revizionizma, antisrpske retorike i jeftinog desnog populizma.

Zagreb: Doček izbornih rezultata u stožeru Domovinskog pokreta

S Mostom je situacija ponešto drukčija. Grmoja, Bulj i Petrov i do sad su bili glasniji kad je trebalo govoriti protiv korupcije i upozoravati na društvene nepravde, a ponekad ponuditi i konkretna politička ili ekonomska rješenja, nego li kada su se busali u prsa svojim hrvatstvom ili kakvim konzervativnim vrijednostima.

Upravo za potonje su angažirali bračni par Raspudić, valjda da im iscrtaju kako bi to sada trebalo izgledati u ideološki nedorečenoj Mostovoj priči. 

Već mu pjevaju: O, Bero ciao!
Već mu pjevaju: O, Bero ciao!

Nije posve jasno je li im taj dvojac uopće bio potreban, ali je činjenica da su u kampanji bili vrlo vidljivi i da su se njihove poruke jasno čule. Most stoga ima priliku da u sljedećem mandatu sa sebe skine stigmu političkih prevrtljivaca, onih koji bi malo koalirali, a malo ne bi.

Napokon, poruke koje su prema HDZ-u prije izbora, ali i u satima nakon prvih rezultata, slali Škoro i njegovi, bile su obojene upravo kalkulantskim duhom političke trgovine.

Zagreb: Doček izbornih rezultata u stožeru Domovinskog pokreta

Škoro je i u studiju 24sata potvrdio da bi mogao u koaliciju s HDZ-om, pa su njegovi pokrovitelji i kadrovici brže bolje to išli demantirati, ali jasno je da im nije bilo drago kad su shvatili da HDZ-u možda i neće trebati njihove ruke. 

Vrlo je vjerojatno da će Mostova priča u Saboru biti nešto konzervativnija no dosad, da će Most biti desni pandan aktivizmu što ga na ljevici demonstrira Možemo, a mogli bi se čak naći na istoj liniji s Možemo u čitavom nizu ekoloških tema. Istovremeno, teško je predvidjeti da će se Škorini zastupnici u Saboru baviti ičim izvan zamornog spektra tema o Udbi, partizanima i ustaškim parolama.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"