Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
60 komentara

'Skoro sam zanemario e-mail u kojem piše da sam postao član'

Ivan Đikić je prije devet godina trebao postati član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, ali nije dobio dovoljni broj glasova naših akademika. Pitali smo ga kako sad gleda na taj izbor

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
60 komentara

Članstvo u Akademiji mi je dodatni poticaj da se bavim popularizacijom znanosti i ulažem u mlade znanstvenike, kaže Ivan Đikić.

Istaknuti hrvatski znanstvenik, profesor na Sveučilištu u Frankfurtu, postao je članom Američke akademije znanosti i umjetnosti te se tako pridružio društvu Charlesa Darwina i Alberta Einsteina, koju su također bili njezini članovi.

PRIZNANJE Đikić postao član Akademije znanosti i umjetnosti u SAD-u

- Američka akademija je skup mislioca različitih disciplina, a članstvo u njoj je događaj koji vas pokrene i u vama pobudi posebne emocije. Shvatite da je vaša karijera bitna - objašnjava Đikić kako je biti u istaknutom društvu.

Ispričao nam je i kako je umalo zanemario mail kojim su ga obavijestili da je postao član Akademije.

- Otvorio sam mail misleći da mi pišu iz Američke zajednice za istraživanje tumora, ali sam morao napustiti ured. Kad sam se vratio nakon dva sata, shvatio sam što piše - prisjetio se liječnik.

ZAGREBAČKO SVEUČILIŠTE Đikić izrazio je žaljenje u vezi s dodjelom doktorata Bandiću

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Đikić je prije devet godina trebao postati član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, ali nije dobio dovoljni broj glasova hrvatskih akademika. Pitali smo ga kako danas gleda na činjenicu da nije izabran.

- U ovom trenutku veselja i sreće fokusiran sam na institucije koje cijene moj rad. Za djelovanje HAZU-a trenutno nemam komentara - kaže priznati svjetski znanstvenik, kojeg u domovini nisu cijenili. 

TRAŽI 55 TISUĆA KUNA 'Vrijeđao me': Bivši ministar Barišić tužio je Ivana Đikića

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Petnaest godina vodio je Laboratorij za istraživanje tumora i predavao studentima medicine na Sveučilištu u Splitu, a napustio ga je nakon javne prozivke rektora Šimuna Anđelinovića.

- Nikad nisam napustio Hrvatsku. U Splitu i dalje surađujem s kolegama. Ipak, mislim da je rektor napravio kardinalnu pogrešku kada me napao u javnosti. Treba poštivati ljude i njihov rad - objašnjava Đikić.

DOBIO 116 MIL. EURA Odobrili projekt! Ivan Đikić napreduje u borbi protiv raka

Nakon Jürgena Habermasa, jednog od najpoznatijih sociologa i filozofa današnjice, Đikić je drugi profesor Frankfurtskog sveučilišta izabran u Američku akademiju. Kolege mu ne prestaju čestitati.

- Mladima želim poručiti da je znanost puno više od onog šo izgleda. Ona uključuje suradnju, komunikaciju, razmjenu ideja, znatiželju i kreativnost - zaključio je Đikić
 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message