Obavijesti

News

Komentari 46

Škotska opet traži neovisnost: 'London nas uopće ne sluša!'

Škotska opet traži neovisnost: 'London nas uopće ne sluša!'
1

Škotska će održati novi referendum o neovisnosti od Velike Britanije, potvrdila je tamošnja premijerka Nicola Sturgeon optuživši britansku vladu da ignorira škotski stav...

VIDEO

Škotska će održati novi referendum o neovisnosti od Velike Britanije, potvrdila je tamošnja premijerka Nicola Sturgeon optuživši britansku vladu da ignorira škotski stav kad je riječ u pregovorima o Brexitu.

- Ako oni mogu ignorirati stavove Škotske u tako važnom pitanje kao što je napuštanje EU i jedinstvenog tržišta, onda je jasno da nas mogu ignorirati i u svim drugim, za nas bitnim pitanjima. Škotskom narodu mora biti omogućeno da odluče - tvrdi Brexit ili neovisna zemlja, rekla je Sturgeon.

Najavila je kako će se novo glasovanje o neovisnosti održati između jeseni 2018. i proljeća 2019. godine. 

Climate Challenge Fund

- Učinit ćemo to prije nego bude prekasno i nakon što svi uvjeti Brexita budu poznati. Dat ćemo ljudima mogućnost izbora i odlučivanja o promjenama koje želimo, naglasila je premijerka. 

Zahtjev za održavanjem referenduma uskoro će uputiti britanskoj vladi. 

Ako je suditi po riječima Sturgeon, Škote će se vjerojatno pitati žele li i dalje biti dio Ujedinjenog Kraljevstva i slijediti ga u Brexitu, bez obzira na eventualne ekonomske i društvene štete, ili žele da Škotska krene svojim putem.

Prvi referendum o škotskoj neovisnosti održan je 18. rujna 2014. godine. Na njemu je većina Škota, njih 55,3 posto, odlučila ipak ostati u sastavu Velike Britanije. 

Škotska za EU, ali podijeljena oko neovisnosti

O novom referendumu počelo se govoriti već dan nakon što su Britanci izglasali izlazak iz EU. S obzirom da je više od 65 posto Škota glasovalo za ostanak u Uniji, tamošnja vlada počela je razmatrati scenarije kako Škotsku zadržati u EU ili barem poboljšati njenu poziciji nakon izlaska.

Većina anketa provedenih u posljednjih godinu dana pokazivala je da Škoti i dalje ne žele neovisnost. No, ona posljednja, koju je u razdoblju od 24. veljače do 6. ožujka radio Ipsos Mori, pokazala je da 47 posto ljudi podržava odvajanje od Britanije dok se njih 46 posto tome protivi. Neodlučnih je šest posto.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.
Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela