Obavijesti

News

Komentari 21

Škotska premijerka ide kod Junckera: 'Želimo ostati u EU'

Škotska premijerka ide kod Junckera: 'Želimo ostati u EU'
1

Škotski glasači su na referendumu 23. lipnja o britanskom članstvu u EU uvelike glasali za ostanak u europskom bloku, u oštrom kontrastu s ostatkom glasača...

VIDEO

Škotska premijerka Nicola Sturgeon sastaje se u srijedu poslijepodne s predsjednikom Europske komisije (EK) Jeanom-Claudeom Junckerom u Bruxellesu gdje će, usprkos Brexitu, braniti poziciju Škotske u Europskoj uniji, priopćila je glasnogovornica prvog čovjeka EK-a.

Sastanak je zakazan za pet sati poslijepodne po srednjoeuropskom vremenu, a prije toga Sturgeon će razgovarati s predsjednikom Europskog parlamenta Martinom Schulzom i šefovima klubova zastupnika parlamentarnih stranaka.

Škotski glasači su na referendumu 23. lipnja o britanskom članstvu u EU uvelike glasali za ostanak u europskom bloku, u oštrom kontrastu s ostatkom glasača Ujedinjenog Kraljevstva.

Škotska nacionalna stranka (SNP) u utorak je priopćila da je za ostanak u Uniji glasovalo 62 posto Škota te bi stoga bilo "demokratski neprihvatljivo" da Škotska iziđe iz EU-a "protiv njihove volje".

"Odlučna sam, potpuno odlučna da sačuvam mjesto Škotske u EU", izjavila je Sturgeon u parlamentu u Edinbourgu. Također je kazala da je drugi škotski referendum o nezavisnosti "vrlo vjerojatan" u sljedeće dvije i pol godine.

Prema najnovijoj anketi koju je proveo Sunday Times, 52 posto Škota zagovara odvajanje od Ujedinjenog Kraljevstva i ostanak u EU.

Svaki dio Škotske je glasovao za ostanak, istaknula je Sturgeon, i dodala da će njezina vlada sada početi raditi na zakonu koji bi omogućio drugi referendum o neovisnosti Škotske, ukoliko škotski parlament ocijeni da je to primjereno.

Prema britanskim medijima, škotska vlada se sastaje u subotu kako bi razmotrila sljedeće korake, a Sturgeon priznaje da je cijelo to pitanje vrlo složeno.

Ako se odcijepljena Škotska ponovo pridruži EU, zasigurno će biti uspostavljena granična kontrola između Škotske i Engleske, njezinog najvećeg trgovinskog partnera. Također, Škotska bi se možda pridružila eurozoni, umjesto da zadrži funtu, što više preferira.

Sturgeon stoga jasno poručuje da će njezin prioritet u nadolazećim vremenima biti djelovanje u najboljem interesu Škotske na način da ujedinjuje, a ne razjedinjuje.

"Moram ovdje biti sasvim jasna: Kakav god bio ishod svega ovoga, Engleska, Wales i Sjeverna Irska uvijek će biti najbliži susjedi Škotske i naši najbolji prijatelji - ništa se tu neće promijeniti", prenosi britanski Telegraph njezine riječi.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...