Obavijesti

News

Komentari 0

Merkel i dalje vjeruje da je moguć Brexit sa sporazumom

Merkel i dalje vjeruje da je moguć Brexit sa sporazumom
1

Najviši škotski sud odlučio je u srijedu da je odluka britanskog premijera Borisa Johnsona o suspenziji parlamenta nezakonita, no ona neće utjecati na odgodu početka novog zasjedanja za pet tjedana

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je u srijedu da je i dalje moguć Brexit sa sporazumom iako je Berlin spreman i za slučaj da se to ne dogodi.

Britanski premijer Boris Johnson želi uvjeriti EU da pristane na novi sporazum na summitu 17. i 18. listopada. 

Britanski parlament usvojio je zakon koji mu nalaže da zatraži od Bruxellesa da odgodi Brexit do 2020. ako ne uspije postići dogovor o novom sporazumu, no Johnson uporno poručuje da neće tražiti odgodu.

"I dalje je posve moguće da se dogodi uređeni Brexit i njemačka vlada učinit će sve što može da to omogući, sve do posljednjeg dana. Ali i kažem da smo spremni za neuređeni Brexit", kazala je Merkel u Bundestagu, tijekom rasprave o njemačkom proračunu za iduću godinu.

"Ali ostaje činjenica da nakon odlaska Velike Britanije imamo gospodarskog konkurenta na našim vratima, čak i ako želimo sačuvati blisku gospodarsku, vanjskopolitičku i sigurnosnu suradnju i prijateljske odnose", dodala je.

Merkel je naglasila da se ostalih 27 država članica mora ujediniti i osnažiti europski projekt.

"S jedne strane, slabiji smo kao Europljani zbog britanskog odlaska, to se mora reći, ali s druge, ovo je trenutak da se razviju nove snage", kazala je.

Merkel je pozdravila novi smjer koji je Europskoj uniji dala novoizabrana predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, i kazala da se Unija mora zauzimati za multilateralizam.

"Nijedna zemlja na svijetu ne može sama riješiti svoje probleme i nećemo pobijediti ako svi budemo radili jedni protiv drugih", upozorila je. "Vjerujem u situacije u kojima svi dobivaju, ako budemo surađivali", zaključila je.

Škotski sud tvrdi: Suspenzija parlamenta je nezakonita

Najviši škotski sud odlučio je u srijedu da je odluka britanskog premijera Borisa Johnsona o suspenziji parlamenta nezakonita, no ona neće utjecati na odgodu početka novog zasjedanja za pet tjedana. 

Parlament je prolongiran ili suspendiran u utorak rano ujutro do ponedjeljka 14. listopada, mjera za koju Johnsonovi protivnici kažu da joj je cilj spriječiti zastupnike da blokiraju Brexit bez dogovora 31. listopada.

Pokretanje videa ...

Premijerov ured je najavio da će se žaliti na odluku škotskog suda. "Razočarani smo današnjom odlukom i žalit ćemo se Vrhovnom sudu Velike Britanije", izjavio je Johnsonov glasnogovornik.

Odluka suda neće utjecati na suspenziju parlamenta koja je počela u utorak rano ujutro. Razlog tome je što škotski sud nije dao nikakvu naredbu da se suspenzija ukine uoči saslušanja pred Vrhovnim sudom u Londonu koje počinje u idući utorak.

U obrazloženju presude koja je donesena jednoglasno piše kako suci vjeruju da je Johnsonova odluka motivirana "neopravdanom željom da se obuzda parlament".

Zastupnici bi se trebali vratiti u klupe 14. listopada kada će novu sjednicu otvoriti kraljica i iznijeti vladin plan zakonodavnih aktivnosti. Britanija bi iz EU-a trebala izaći 31. listopada.

Skupinu od 75 škotskih zastupnika koji su za ostanak u EU-u i koji su podnijeli tužbu predvodi Joanne Cherry iz škotske Nacionalne stranke koja je nakon presude zatražila hitno sazivanje parlamenta.

Slična tužba nalazi se i pred Vrhovnim sudom, najvišem sudu u Ujedinjenom Kraljevstvu koji će o njoj raspravljati 17. rujna.

Pravosudne odluke u dvjema sličnim tužbama trebaju biti donesene u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Farage upozorio Johnsona na neuspjeh na izborima ako ne provede Brexit 

Čelnik stranke Brexit Nigel Farage u srijedu je ponudio izborni savez premijeru Borisu Johnsonu, no upozorio ga je da konzervativci neće dobro proći na izborima ako se ne dogodi jasan razlaz s Europskom unijom. 

Johnson je izgubio većinu u donjem domu britanskog parlamenta i želi održati prijevremene izbore, no to ga je tijelo primoralo da od Europske unije traži odgodu Brexita do 2020. ako do EU summita 17. i 18. listopada ne postigne dogovor o prijelaznom razdoblju. 

Iako je parlament već dva puta odbio Johnsonove zahtjeve za izbore, Farage tvrdi da je jasno da će se oni uskoro održati, kao i da su se zbog Brexita izmijenile tradicionalne preferencije birača prema laburistima i konzervativcima. 

"Ako budemo nakon 31. listopada i dalje biti članovi Europske unije, što se čini veoma izglednim, velik broj glasova konzervativaca će otići stranci Brexit", kazao je Farage. 

"Konzervativci će od 1. studenog dobiti puno udaraca", kazao je Farage i dodao kako se "veoma nada da će Boris Johnson pogledati brojke". 

"Ako ćemo ići protiv njih, oni ne mogu osvojiti većinu", zaključio je. 

Otkrio je kako njegova stranka i konzervativci razgovaraju o mogućem sporazumu o nenapadanju, no zasad nema odgovora vladajućih. 

Farage ja kao tadašnji čelnik stranke UKIP uvjerio bivšeg premijera Davida Camerona da raspiše referendum o Brexitu, a zatim je predvodio kampanju za izlazak iz EU-a. Danas tvrdi kako se priprema za još jedan referendum o tom pitanju. 

Zamjenik oporbene laburističke stranke Tom Watson je ranije u srijedu rekao da želi novi referendum o članstvu u Europskoj uniji prije održavanja parlamentarnih izbora. 

Farage je upozorio da će stranka Brexit, pobjednik izbora za Europski parlament u svibnju, osvojiti mjesta u pokrajinama Midlands, južni Wales i sjeverna Engleska, čime će poremetiti planove i konzervativcima i laburistima. 

Istaknuo je kako očekuje da će EU u narednim tjednima dati neke ustupke Johnsonu prije 31. listopada, a da će on pokušati progurati sporazum kroz parlament.