Obavijesti

News

Komentari 149

SKRIVENI RAT: Potjerali su Putinova špijuna iz Zagreba

SKRIVENI RAT: Potjerali su Putinova špijuna iz Zagreba
1

Uhvatili smo Rusa koji je ozbiljno špijunirao po Hrvatskoj, a to se Vladimiru Putinu nije svidjelo. Ovaj političko-špijunski skandal dugo je skrivan od javnosti...

VIDEO

Republika Hrvatska prognala je ruskog diplomata zbog špijunaže, potvrđeno je redakciji 24sata. Ovaj političko-špijunski skandal dugo je skrivan od javnosti, a prije nekoliko dana šture informacije o ovom događaju pojavile su se na nekim hrvatskim portalima.

Kako doznaju 24sata iz neslužbenih ali dobro upućenih izvora, zasad neimenovani Rus, stacioniran u Zagrebu, razotkriven je u aktivnostima koje nisu spojive s njegovim deklariranim diplomatskim statusom. To je rašireni eufemizam koji se koristi kad se stranog državljanina zatekne u aktu špijunaže u korist njegove matične države ili treće strane. Pa su ga putem službenih kanala Ministarstva vanjskih i europskih poslova, rekli bismo, lijepo i vrlo diskretno zamolili da napusti teritorij RH. O svemu je, naravno, obaviještena i vlada te Ured predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. U Moskvi, nakon izbacivanja njihova diplomata iz Hrvatske, odmah su odgovorili istom mjerom. Prognali su zaposlenika MVEP-a iz ambasade RH u glavnom gradu Rusije. Njegov identitet nije objavljen.

Ovi događaji, s druge strane, vrlo su indikativni za dublje promatranje recentnih odnosa Zagreba i Moskve. A pogotovo nakon što je Republika Hrvatska postala punopravna članica EU i još ranije Sjevernoatlanskog saveza. Ruskim obavještajnim službama Hrvatska je postala jako zanimljiv cilj. Ne toliko zbog nas samih nego zbog činjenice da smo postali korisnici najvažnijih i najtajnijih podatka Europske unije i NATO saveza.

Potom je došlo do značajnog pogoršanja odnosa Zapada i Rusije zbog Putinove aneksije Krima i agresije na istočnu Ukrajinu. Podsjetimo da je u svim ruskim strateškim dokumentima obrane, prvi put od kraja Hladnog rata, NATO savez definiran kao izravna i jasna prijetnja za nacionalnu sigurnost.

Što znači da sve članice NATO-a, uključujući Republiku Hrvatsku, postaju legitimni ciljevi sigurnosnih službi Ruske Federacije.  

Prema podacima izvora bliskih NATO savezu, u Hrvatskoj povremeno ili stalno djeluju agenti dviju sigurnosnih službi: SVR-a i GRU.

Prva (SVR) je nasljednik zloglasnog i jako efikasnoga KGB-ova Odjela za operacije u inozemstvu, a druga (GRU) je vanjska obavještajna služba Glavnog stožera vojske Rusije. Naravno, obje službe, kao i sve druge u svijetu, legalno šalju svoje pripadnike u ruske diplomatske misije. Problem nastaje kad se takve osobe zateknu u aktivnostima koje su izravna zlouporaba njihova diplomatskog statusa.

- Ruski obavještajci su jako agresivni - tvrdi jedan od boljih poznavatelja operativnih metoda stranih sigurnosnih službi u Hrvatskoj i dodaje:

- I prije smo imali različitih problema sa stranim obavještajcima, uključujući one iz CIA-e, ali su se stvari rješavale vrlo tiho, bez javnih manifestacija obavještajnog rata, koji je po svojoj prirodi tajan, diskretan i uvijek se drži podalje od javnosti. Očito da je ruski agent u Zagrebu, pretpostavljam, jako prekoračio crtu tolerancije i nije bilo drugog nego da mu se otkaže boravak u Hrvatskoj.

U prilog tezi o agresivnom pristupu ruskih obavještajaca u Hrvatskoj govori i dio javnog izvješća o radu Sigurnosno-obavještajne službe (SOA) iz 2014. i 2015. Tamo se, naravno, izravno ne spominju Rusi, ali je iz konteksta to sasvim jasno. Citiramo: “Posljednjih godina Republika Hrvatska je, kao članica NATO-a i EU te radi svog geopolitičkog položaja izložena obavještajnom djelovanju država koje EU i NATO percipiraju kao sigurnosnu prijetnju ili izazov. Obavještajni djelatnici ovih država pri tome, u pravilu, djeluju kao diplomati u veleposlanstvima, ali koriste i druge načine prikrivanja svog stvarnog identiteta i namjera.Tako, primjerice, nastoje utjecati na javno mnijenje glede uloge NATO-a i EU u aktualnim kriznim žarištima, predstavljajući hrvatsku vanjsku politiku i hrvatske saveznike u negativnom svjetlu.      

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 149
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi