Obavijesti

News

Komentari 80

Skrojili granicu: Da bi otišli na zahod trebat će im putovnica

Skrojili granicu: Da bi otišli na zahod trebat će im putovnica
3

Mještani zaselka Jovići pokraj Vinjana Gornji ljutiti su jer će uvođenjem nove granice neki sobu i dnevni boravak imati u Hrvatskoj, a kuhinju i WC u BiH

VIDEO

Ovom granicom dvije trećine sela bile bi u BiH, a trećina bi ostala u RH. Meni tako granica dijeli dio kuće te kameni zid “odlazi” u BiH. Ako bude potrebno, i fizički ćemo svojim tijelima braniti svoju pradjedovinu, ljutitim i odrješitim glasom kaže Boro Jović iz istoimenog zaseoka kraj Vinjana Gornji.

Granica stara 300 godina

A gnjev i paniku izazvalo je izmještanje i gradnja novog graničnog prijelaza između RH i BiH koji je određen Uredbom o graničnim prijelazima RH i ugovorom između Hrvatske i BiH od 19. lipnja 2013. Zahvat u prostoru određen je i lokacijskom dozvolom koju je 1. lipnja 2015. godine izdalo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, a projektno je rješenje izrađeno na temelju podataka o graničnoj crti između RH i BiH. Na temelju geodetskih podloga ovjerenih od nadležne institucije izrađena je i projektna dokumentacija. I tako, ističu ljutiti mještani Jovića “potezom pera” iz Zagreba uz blagoslov, očito i drugih institucija pomiče se tristo godina stara granica uređena još u doba Osmanskog Carstva. Međni kamen, stavljen još za vrijeme Požarevačkog mira, koji se nalazi nekih dvjestotinjak metara od kuća, dijelio je dvije države, ističu mještani.


Ovuda bi trebala prolaziti nova granica

Novom granicom desetak kuća u Jovićima naći će se u susjednoj BiH, a mještani će da bi došli do svog susjeda u susjednu kuću ili dio svoje kuće koji je ostao u RH morati imati putovnicu stalno u džepu jer će granicu prelaziti bezgranično puta. 

Rampa u dnevnoj sobi

Mještani Jovića napominju kako netko iz Zagreba olako prelazi preko činjenica. Neki bi mještani Jovića tako dnevni boravak i sobu imali u RH, a kuhinju i WC u BiH.

- Došli su u naš zaselak neki stručnjaci iz jedne splitske tvrtke odraditi posao za naručitelje iz Zagreba, za neka ministarstava institucije zadužene za razgraničenje i definiranje granice sa susjednim BiH. Pokazali su nam papire i mape, gdje bi se gradio granični prijelaz, rampe, pogranične uredske prostorije. I sve to bi trebalo biti usred sela, usred već sagrađenih obiteljskih kuća - govore ljutiti mještani. Da apsurd bude veći, na svega stotinjak metara postoji uređen granični prijelaz.

Miranda Čikotić/PIXSELL

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 80
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...