Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
55 komentara

Skupa sistemska greška: Zbog duga od 1 lipe prijete ovrhom!

Rok za plaćanje smiješnog dugovanja iz svibnja istjecao je u četvrtak. Korisnik ga je na vrijeme platio. 100.000 puta veći nego ovo dugovanje mogu biti troškovi ovrhe. Fina, bilježnik i ostali uzmu i 1000 kuna

Foto: Dreamstime
55 komentara

Ispričavamo se korisniku na nenamjernoj pogrešci te nastaloj neugodnosti. Poduzeli smo mjere da se ovakvi slučajevi ubuduće ne bi događali.

To je odgovorila tvrtka Optima Telekom na upit jesu li dugovanje svoga korisnika od jedne lipe ustupili tvrtki za naplatu potraživanja.

- U pravilu ne idemo u naplatu dugovanja manjih od 10 kuna. Ovo je doista bila sistemska greška - objašnjavaju.

Nije izgledalo kao sistemska greška njihovu korisniku nakon što je preuzeo pošiljku tvrtke Prima solvent s “opomenom pred pokretanje postupka prisilne naplate”, upozorenjem da “namiri dospjelo dugovanje u iznosu od 0,01 kn”, uplatnicu i uputu da im, ako plati prije ovrhe, dostavi potvrdu o uplaćenom iznosu. Da nije žalosno, bilo bi smiješno, kao što je smiješan odgovor tvrtke Prima solvent na pitanje koliko naplaćuje usluge poput ove, odnosno kako na tu jednu jadnu lipu obračunava proviziju.

- Tražena informacija je poslovna tajna - kažu u tvrtki koja se reklamira sloganom “Nema naplate, nema provizije”.

Dunja Mak, pravnica osječkog Savjetovališta za potrošače upozorava kako se sve moglo razviti u ozbiljan problem.

- U takvim slučajevima obavezno treba preuzeti pošiljku jer se ovrha može pokrenuti ako se dužnik oglušuje. Treba platiti dugovanje bez obzira koliko nam se iznos činio smiješan. Ako krene ovrha, ukupan trošak može porasti i do 1000 kuna - rekla je Dunja Mak.

U Hrvatskoj javnobilježničkoj komori kažu kako građansko procesno pravo vjerovniku dozvoljava podizanje tužbe, ili pokretanje drugog postupka za naplatu bez obzira na iznos tražbine, za razliku od kaznenog postupka, u kojem postoji načelo da se sudovi ne bave sitnicama.

- Zbog toga javni bilježnik ne bi mogao odbiti postupati prema prijedlogu za ovrhu, a ni sud ne bi mogao odbaciti tužbu zbog preniskog iznosa. Komora nema statističke podatke o iznosima tražbina u ovršnim postupcima, ali istina je da se značajan dio ovršnih postupaka odnosi na iznose manje od 1000 kuna - navode u Komori.

Inače, mala dugovanja otpisuju čak i poreznici, pa Porezne uprava ne utjeruje iznose do 15 kuna. HZZO pak korisnicima otpisuje dugovanja do pet kuna.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message