Obavijesti

News

Komentari 107

Skupi 'surferi': Zastupnici nam tipkaju za 16.000 kn mjesečno

Skupi 'surferi': Zastupnici nam tipkaju za 16.000 kn mjesečno
2

VIRTUALNA STVARNOST IM JE DRAŽA: Učenici su razočarani jer su u sabornici vidjeli tek 30 zastupnika, a i ti su uglavnom bili na mobitelima

VIDEO

Dok su zagrebački učenici razočarano prebrojavali zastupnike u sabornici, Odbor za ustav odlučio je da će za pola godine strankama i nezavisnim zastupnicima dodijeliti 31,5 milijuna kuna.

Prema zakonu o finaciranju političkih stranaka za cijelu godinu trebali su dobiti 63 milijuna kuna. Taj iznos je proračunom smanjen na 55 milijuna. Zastupnici su proračun ignorirali i odlučili da će si isplatiti 31,5 milijuna kuna, odnosno pola iznosa od 63 milijuna kuna. Ostatak iznosa trebaju si isplatiti na jesen. A što rade za silne milijune zastupnici pitali su se i zagrebački učenici koji su ih snimali sa saborske galerije.



- Sjednica je trajala, a izbrojili smo da ih ima 30 od ukupno 151. Više od polovice prisutnih bili su na mobitelima. Ako mi u školi ne možemo imati mobitele, kako ih oni mogu imati na radnome mjestu koje je od bitne važnosti za državu? Vidjeli su da ih snimamo te se nisu ustručavali i dalje tiplkati te su time pokazali koliko cijene one koji su ih birali - kažu razočarani učenici.

Više novca, manje podrške


Komentari učenika ne čude kad i sami zastupnici komentiraju svoj rad u sličnom tonu. Jučer nisu isključili mikrofone kad je proglašena stanaka, pa se čulo dok je jedan od zastupnika ljuto dobacivao: “Koje stanke, i tak niš’ ne delate...”.

Ali zato je užurbano radio Odbor za Ustav koji je odlukom da se političkim strankama i nezavisnim zastupnicima isplatiti više nego što je to predviđeno proračunom razljutio oporbene zastupnike. Naime, po Zakonu o financiranju političkih stranaka, stoji da stranke i nezavisni zastupnici dobivaju 0,05 posto od rashoda države u prethodnoj godini. Amandmanom Mosta iznos od 63 milijuna kuna smanjen je na 55 milijuna kuna. Problem je što to nije predviđeno zakonom.

Marića nema pa 'dijele novce'

Sve se to događa dok ministra financija Zdravka Marića nema u Saboru. Jučer je bio na službenom putu. Inače bivša vlada je za 2015., po zakonu koji je još na snazi, dodijelila strankama manje od zakonskog iznosa, odnosno 55 milijuna kuna za cijelu godinu.

- Nikad nismo uplatili puni iznos koji stranke mogu dobiti po zakonu jer nije bilo dovoljno novaca u proračunu, odnosno bilo je potrebnijih stvari – pojašnjava zastupnik SDP-a Peđa Grbin. Za prva tri mjeseca plan je bio da se strankama isplati 13,75 milijuna, po uzoru na godinu ranije.

- Nakon što su se mediji uoči usvajanja proračuna raspisali o 63 milijuna kuna, iz Mosta se javljaju i predlažu ono što je Kukuriku koalicija primjenjivala godinama, odnosno da se isplati 55 milijuna kuna. U izmjeni zakona, koji je daleko od rasprave, predvidjeli su još i veće smanjenje. Sad su na Odboru donijeli odluku da si isplate više nego što je to predviđeno proračunom. Ako gospodin Robert Podolnjak iz Mosta tvrdi da samo postupaju po zakonu, kaže zapravo da je proračun nezakonit – dodaje Grbin. Ovom odlukom će primjerice HDZ, tvrdi Grbin, za drugi kvartal 2016. i svojih 50 zastupnika dobiti 200.000 kuna više nego SDP sa 61 zastupnikom za isto razdoblje lani. Tvrdi, također, da se po zakonu sredstva ne mogu dodjeljivati za pola godine, nego jedino za cijelu godinu. Da je Odbor trebao postupiti onako kako su to predvidjeli proračunom uvjeren je i bivši ministar financija Boris Lalovac.

I Podolnjak glasao 'za'


- Dok ne promijene zakon trebali su postupiti onako kako su predvidjeli proračunom - kaže zastupnik Lalovac (SDP).
Podolnjak je prije glasovanja isticao da mora postupiti po zakonu te je zaprijetio: “Samo tu odluku vam mogu dati na glasovanje. Ako je nećete podržati, do daljnjeg neće biti isplaćivanja novca političkim strankama”. Nakon toga je i sam podignuo ruku “za” 31,5 milijuna kuna. Protiv su bili svi oporbeni zastupnici. Kolege iz vladajuće kolicije su pak pokušavali primiriti situaciju.

- Izmjenom zakona sve će se izravnati - kaže jedan od zastupnika iz vladajuće koalicije.

Dodao je kako je Most zakuhao cijelu priču oko smanjenja proračunskog novca za stranke, a sad to ne poštuju. Zastupnik Darinko Kosor (HSLS) također poručuje da je važno da se poštuje ono što je usvojeno amandmanom, a to je manje novca za političke stranke i nezavisne zastupnike.



- Manje novca stranke će dobiti u drugom kvartalu jer bi sve drugo bilo kršenje proračuna da se isplati više novca. Nitko ne može podijeliti nešto što proračunom nije usvojeno - poručio je Kosor. Čelnik HSLS-a očekuje da će do ljetne stanke biti usvojen zakon kojim će proračunski novac za političke stranke i nezavisne zastupnike biti umanjen. Milivoj Špika (BUZ) ustvrdio je da Most svojim ponašanjem uvodi totalnu konfuziju i koaliciju gura u iracionalan prostor.

Stranke vladajuće koalicije su prije izbora obećavale da će zastupnicima smanjiti i plaće. Zasad to obećanje nisu ispunili.
Prije nego što su odlučili više novca isplatiti strankama, objavljeni su rezultati svibanjske (ne)popularnosti političara i stranaka. Prvi put birači Most ne vide kao treću opciju. Na to mjesto postavili su Živi zid.

Naime, u travnju je Božu Petrova i kolege podržavalo 6,3 posto ispitanika ankete koju provodi CRO Demoskop. Sad ih podržava 5,7 posto. Upravo toliko ljudi je podržavalo u travnju Živi zid, no Sinčićevoj stranci sad je sklono 7,3 posto ispitanih birača. S tim postotkom su zauzeli treću vodeću poziciju na listi popularnosti. Bolje nego u travnju stoji i SDP s podrškom od 29,2 posto, dok je HDZ izgubio 0,3 posto podrške te je ujedno za toliko udaljen od SDP-a, ali je i dalje prvi na listi s 29,5 posto podrške. Premijeru Oreškoviću pala je popularnost na 12,5 posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 107
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...