Obavijesti

News

Komentari 647

To je Milanovićeva 'realnost': Struja skače za 20, a plin 22%

Budući da struja skače za 20 posto, prosječnoj hrvatskoj obitelj računi će biti uvećani za 40,24 kune, dok će za plin izdvajati oko 33 kune više nego do sada

VIDEO

Hrvatska javnost je senzibilizirana na povećanje cijena plina i struje s razlogom. U spektru loših vijesti, ove dvije su zadnje dvije takve. Krenuli smo s PDV-om i brodogradilištem, a završavamo s ovim. Radi se o suočavanju s činjenicama. Cijene koje imamo su niže od cijena plina koje se ugovaraju. Mi to sada usklađujemo te će zbog toga cijene plina skočiti za 22 posto, odnosno građani će plaćati 33 kune više mjesečno za plin. Dobra vijest da će se istovremeno smanjiti cijena plina za industrije, što uključuje i škole te bolnice. Njima će plin biti jeftiniji za 6,75 posto - rekao je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić.  

A tada je najavio i poskupljenje struje za čak 20 posto. Prosječnoj hrvatskoj obitelj računi će biti uvećani za 40,24 kune. 

- HEP godišnje ima 900 milijuna kuna minusa i ovo su mjere koje moramo napraviti - rekao je Čačić. 

Premijer Milanović rekao je kako su ovo nažalost loše vijesti. - Ovo je realnost, a na nama je da pokrenemo druge mehanizme - rekao je Milanović.

Nove cijene električne energije stupaju na snagu odmah, odnosno primjenjivat će se od 1. svibnja. 

Vlada je zadržala povlaštenu cijenu plina od 2,13 kuna po kubičnom metru za industriju i ta će cijena vrijediti do 30. lipnja. 

Čačić: Vlada u svibnju mora početi rasti

Čačić je uoči sjednice Vlade rekao kako je mjesec svibanj točka na kojoj Vlada mora početi rasti, komentiravši nisku popularnosti HNS-a i njega osobno. Čačić je rekao kako tim rezultatima istraživanja i nije jako iznenađen. 

- Nismo baš vjesnici dobrih vijesti. Sva ta poskupljenja, svi ovi lomovi, rezovi, brodogradilišta, stečajevi, to se sve prelama preko moje funkcije, to je moj posao. Ne mogu biti nešto što diže popularnost, niti će biti tako, još sljedećih mjesec dana - kaže Čačić.

Inače, poskupljenje plina još je u četvrtak potvrdio i prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić.  Nagađalo se kako bi struja mogla poskupjeti za 19 posto, a plin za čak  35 posto.

Sever: Vlada je do kraja okrenula leđa onima koji su je birali

- Ovo je samo pokazatelj da je Vlada u konačnici okrenula leđa svojim građanima. Naime, nakon što nije reagirala na poskupljenja goriva, nakon što je povećanjem PDV-a izazvala lančane reakcije poskupljenja, ovo je konačni udar na standard gospodarstva i građana. Poskupljenja struje i plina izazvat će nove lančane reakcije poskupljenja, a građani će u konačnici sve to platiti - rekao je Krešimir Sever, predsjenik Nezavisnih hrvatskih sindikata. Sever dodaje da su se sva zaklinjanja vlasti da služi narodu sada zapravo pokazala netočnima. 

- Vlast je ovim potezom u konačnici do kraja okrenula leđa onima koji su je birali - zaključuje Sever.

Novosel: A zašto onda plaće ne rastu

Mladen Novosel, čelnik SSSH-a pita se zašto onda plaće ne rastu. Kaže kako je naša minimalna plaća duplo manja nego minimalna plaća u susjednoj Sloveniji,a kamoli u zemljama Europske unije s kojima se Vlada želi mjeriti kada je u pitanju cijena energenata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 647
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...