Obavijesti

News

Komentari 367

Slab odaziv Hrvata: Njemačka tražila 42 frizera, javilo ih se 3

Slab odaziv Hrvata: Njemačka tražila 42 frizera, javilo ih se 3
1

Spomenuti projekt zapošljavanje rezultat je suradnje s EURES-om Njemačka. Cilj je srezati nezaposlenost mladih u Europskoj uniji te zaposliti stručnjake u toj zemlji

VIDEO

Veliki njemački lanac frizerskih salona Friseur Klinck ponudio je Hrvatima obrazovanje i zaposlenje. U tri godine osposobljavaju za zanimanje frizer, uz praksu u spomenutom lancu frizeraja.

I to prema načelu: dva dana školovanja, dva dana prakse. Tjedno nastavu pohađaju 8-12 sati, a ostatak vremena rade. Vježbenička praksa plaća se 818 eura mjesečno, što je 6135 kuna. To je nekoliko stotina više od prosječne hrvatske plaće i čak dvostruko više od hrvatskog minimalca. Njemački poslodavci tražili su 42 frizera, a javilo se samo troje kandidata.

- Vrlo smo iznenađeni, zato smo i produljili natječaj, pa on još traje - rekao je za Glas Slavonije Željko Marković iz riječke podružnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Ulaskom u EU građani Hrvatske ušli su na golemo tržište rada. HZZ je postao dio EURES-a (mreže javnih službi za zapošljavanje država članica EU te Norveške, Islanda, Lihtenštajna i Švicarske). Slobodna radna mjesta ponuđena su za sve građane EU (na internetskoj stranici: https://ec.europa.eu/eures/) i to njih 1.900.000.

Cilj smanjiti nezaposlenost

Upravo spomenuti projekt zapošljavanja u Njemačkoj rezultat je suradnje s EURES-om Njemačka, odnosno njihovom saveznom agencijom za rad. Projektom The job of my life (Posao mog života) žele srezati nezaposlenost mladih u EU, a samim time i zaposliti stručnjake u Njemačkoj, koja je uz Austriju Hrvatima omiljena radna destinacija. Naime, samo u prvoj polovici prošle godine posao je u Njemačkoj pronašlo 5500 Hrvata.

- Razlog slaba odaziva za osposobljavanje za frizera najprije je nedostatno osnovno znanje njemačkog jezika, potrebno za rad u inozemstvu. Također, ponuda je takva da se u trajanju od tri godine nudi osposobljavanje za zanat uz praksu. S obzirom na trajanje programa (tri godine), mladi se teško odlučuju na odlazak iz Hrvatske - rekla je Vilme Mostahinić, koordinatorica EURES-a. Polaznicima nije osiguran niti smještaj, pa je vjerojatno i to jedan od razloga nezainteresiranosti. Ipak, Mostahinić ističe kako je odaziv na ostale projekte koje su imali bio vrlo velik.

- Građani su zaista zainteresirani za studij i rad u jednoj od zemalja EU, što se može vidjeti i na EURES-ovu portalu mobilnosti radne snage, na kojem je do sada objavljeno više od 9500 životopisa hrvatskih radnika - rekla je koordinatorica.

Nisu potrebne radne dozvole

Trenutačno su najbolje prilike u skandinavskim i baltičkim zemljama, Irskoj, Poljskoj, Češkoj, Mađarskoj i Slovačkoj. Budući da ondje nisu potrebne radne dozvole, put od oglasa do posla je najbrži.

Najtraženija zanimanja su u sektoru zdravstva - za liječnike i medicinske sestre. Potom hotelijerstvo i ugostiteljstvo, gdje su traženi kuhari i konobari, inženjeri i programeri. Osim na stranicama EURES-a radna mjesta u inozemstvu i natječaji objavljeni su često na internetskim stranicama HZZ-a, a tamo su 
i kontakti četvero savjetnika kojima se možete javiti vezano za poslove EURES-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 367
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...