Obavijesti

News

Komentari 3

Slavi 92. rođendan: Pozitivno je ocjenjuje 76 posto Britanaca

Slavi 92. rođendan: Pozitivno je ocjenjuje 76 posto Britanaca
1

Britanska kraljica Elizabeta II. postala je kraljica nakon smrti svoga oca Georga II. 1952. godine. Ona je i 329. najbogatija osoba u zemlji s imetkom vrijednim 360 milijuna funti.

VIDEO

Noseći se s brojim udarcima i izazovima u svom dugom životu, kraljica je uvijek zadržala "svoje dostojanstvo, osjećaj dužnosti i frizuru", rekla je glumica Hellen Mirren koja ju je igrala na filmu.

Rođena je u Londonu 21. travnja 1926. Školovala se u palači, zajedno s mlađom sestrom Margaret. Nasljednicom prijestolja postala je 1936. kada joj je otac George VI. preuzeo tron. Kako bi je pripremili za buduću dužnost, počeli su je učiti ustavnu povijest, umjetnost, glazbu i jahanje.

FILE  PHOTO : Britain

Formativne godine obilježio joj je Drugi svjetski rat. Prvi javni nastup imala je u listopadu 1940., kada joj je bilo četrnaest. Većinu rata provela je u zamku Windsoru umjesto u službenoj rezidenciji u Buckinghamskoj palači jer su London nacisti žestoko bombardirali.Bilo je do doba tjeskobe za cijelu zemlju, pa i za kraljevsku obitelj.

Uvjerena u staro načelo 'umjerenost u svemu'

Za poručnika Philipa Mountbattena, mornaričkog časnika s danskim, grčkim i njemačkim kraljevskim pedigreom udala se 1947. godine. Raskošno vjenčanje u Westminsterskoj opatiji bilo je simbol početka britanskog poslijeratnog oporavka.

Mlada princeza Elizabeta, već majka princa Charlesa i princeze Anne, postaje krajicom s 25 godina nakon iznenadne očeve smrti 1952. Kao kraljica rodila je još dvoje djece, prinčeve Andrewa i Edwarda.

Zadnje desetljeće 20. stoljeća bilo joj je najteže nakon rata. Dvorac Windsor zamalo je izgorio, raspao se ionako turbulentni brak Charlesa i Diane, a "narodna princeza" kasnije će i poginuti u prometnoj nesreći u Parizu.

Zbog prvotnog nesnalaženja i loše, hladne reakcije na tu tragediju, kraljica, i monarhija općenito, bile su tada na najnepopularnijoj točki.Elizabeta kaže da joj je kršćanska vjera pomogla u najtežim trenucima i da je, baš kao i kraljica Viktorija čiju je 63-godišnju vladavinu nadmašila, uvijek bila uvjerena u staro načelo "umjerenost u svemu".

U braku više od 70 godina

S obzirom na narušeno zdravlje 96-godišnjeg princa Philipa, sve je više događanja zadnjih godina morala odrađivati sama. Kraljevski par je lani proslavio 70. godišnjicu braka.

Queen Elizabeth II wedding anniversary

"Kada sam bila djevojčica 'platinasto' kao oznaka za godišnjce uopće nije postojala. Nitko nije očekivao da ćemo toliko dugo trajati", našalila se Elizabeta nedavno.

"Njezine su noge čvrsto na zemlji, šešir na glavi, torbica na ruci. Prebrodila je mnoge, mnoge oluje", kazala je Hellen Mirren 2007. primajući Oscara za ulogu one o kojoj je govorila.

Po anketi YouGova, pozitivno mišljenje o Elizabeti Drugoj ima 76 posto Britanaca. Ona je i 329. najbogatija osoba u zemlji s imetkom vrijednim 360 milijuna funti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...