Obavijesti

News

Komentari 90

'Sin me nazvao i rekao mi da će svi na Kornatima izgorjeti'

'Sin me nazvao i rekao mi da će svi na Kornatima izgorjeti'
4

Iako je već u 16.20 sati od Joška Klarića dobio informaciju da na Kornatu ima stradalih, dežurni u JVP Šibenik pomorsku policiju obavijestio je tek u 18.35 sati

VIDEO

U nastavku suđenja bivšem zapovjedniku JVP Šibenik Draženu Slavici, optuženom za tragediju na Kornatima, svjedočio je dežurni u operativnom centru JVP Šibenik Zoran Blačić. Rekao je da je za vrijeme njegova dežurstva od 13.30 do 20 sati u 'dežurani' s njim bio i Slavica te još jedan sezonac. Iako je prve informacije o unesrećenima na Kornatu primio od Joška Klarića u 16.20 sati o tome nije izvijestio ni Centar za zaštitu i spašavanje 112 niti policiju. 

Na Županijskom sudu predočili su transkrpit razgovora Blačića i dežurnog u centru 112 između 17.30 i 17.43 sati u kojem je Blačić ponavljao da na Kornatima nema ništa novo te da je sve u redu. I u razgovoru s pomorskom policijom u 16.40 sati nije spomenuo što se zbiva na Kornatima. Na sudu je izjavio kako se tih razgovora ne sjeća. 

- Rečeno mi je da budem tiho i da to ne širimo dalje. To sam shvatio kao zapovijed. To mi je zapovjedio Slavica i o tome se ne raspravlja - rekao je Blačić. 

Pomorskoj policiji Blačić je rekao za tragediju tek oko 18.35 sati, kada ga je ponovno nazvao pomorski policajac. Uspaničeno mu je govorio kako na Kornatima ima ozlijeđenih, a možda i umrlih. Blačić pretpostavlja da se Slavica nakon prve informacije o stradalima od Klarića čuo s vatrogasnim zapovjednikom  u Divuljama kako bi poslao helikopter na Kornate. Sudskom vijeću Blačić nije mogao objasniti što znači zabilješka od 18 sati da na Kornate u obilazak ne idu pripadnici DVD-a već samo profesionalni vatrogasci i pripadnici HV-a. 

O pogibiji sina svjedočio na rubu suza

U nastavku je vrlo potresno svjedočio Mirko Juričev-Mikulin, bivši zapovjednik DVD-a Vodice, čiji je sin Ante također stradao na Kornatu. Svojih petoricu gasitelja, među kojima je bio i malodobni Karlo Ševerdija odvezao je u Šibenik, odakle su krenuli za Kornate. Sa sinom se čuo kad su sletjeli i tada mu je rekao da je sve u redu. No Antin sljedeći poziv mobitelom oko 15.30 sati bio je više nego dramatičan.

- Tata, svi ćemo izgorjeti - rekao je tada Mirku njegov sin, nakon čega se prekinula veza. Dok je sin stradavao na Kornatima, otac je gasio požar u zaleđu Vodica i uzaludno ga pokušavao ponovno dozvati.

- Zvao sam Antu, i druge momke, dvije baterije od mobitela su se ispraznile, a nikog nisam dobio. Mobitel je jednom od momaka zvonio, ali se nitko nije javljao - jedva je uspio ispričati Juričev-Mikulin. Odmah je nazvao i vatrogasni operativni centar i rekao Slavici da su dečki u okruženju. Slavica mu je tada rekao da ako se sami ne mogu snaći, da im on ne može pomoći.

- Tamo je bio moj sin i moja dica. Svi su me tada ozbiljno shvatili i povjerovali riječima moga sina, osim onoga koji je trebao, Dražena Slavice – jecajući je rekao Juričev-Mikulin. Sudu je još ispričao da su on i Slavica kumovi, te da mu je često i privatno znao reći da 'ne skače na prvu' te da ne vrijeđa vatrogasce iz čista mira. Dodao je kako Slavici nitko nije smio protusloviti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 90
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama
VIDEO: MATAKOVI NA VISOKOJ NOZI

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama

Plus+ Bračni par Luka Grgo i Adriana Matak tereti za pet financijskih prijevara teških 350 tisuća eura. Pušteni su iz istražnog zatvora uz mjere opreza