Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

'Slavko Kvaternik bio je pijanac i ženskar, nasilan, uobražen...'

PETI DIO Pavelićev bliski suradnik Vjekoslav Servatzy okarakterizirao je u svom elboratu glavne i važne ličnosti u NDH. Bio je potpuno neobjektivan u ocjeni Pavelića, ali jasan i kritičan prema ostalima

Autor Anamarija Burazer

Tajni dossier s dvora: Spletke, seks i krvavi lov, opsežna knjiga o usponu i padu Ante Pavelića, napokon je na svim kioscima i u većini knjižara u Hrvatskoj. Donosimo feljton s izvatcima iz knjige

Riječ je o djelu u kojemu su prvi puta objavljeni zatajeni detalji iz Udbina dosjea o Anti Paveliću, koji su više od 70 godina čekali na objavu. 

O Paveliću isljednicima Udbe govore vojskovođa Slavko Kvaternik, zapovjednik Poglavnikovog tjelesnog sdruga (PTS) Ante Moškov, šef državne riznice NDH Vladimir Košak, general Ivan Perčević, urednik Hrvatskog naroda Danijel Uvanović, i Pavelićev bliski suradnik Vjekoslav Servatzy.

Pavelićeve ljubavnice, uređivanje novina i glancanje vlastitog spomenika u njima, kompleksni odnosi sa ženom Marom i održavanje idiličnog obiteljskog života unatoč svega, radni dan, životne navike, sklonosti, intelektualne preferencije, odnosi s ocem i majkom, sve je to predmet zapanjujuće knjige, koja rasvjetljava ličnost ovog zločinca kao ni jedna do sad

 Vjekoslav Servatzy umro je oduševljen poglavnikom, kojemu je kao jedinu manu vidio prekomjernu dobrotu. No ostale sudionike u vrhu vlasti u NDH nije štedio. Dao je jasne i prilično kritične karakterizacije aktera koje daju dobru sliku svega onoga što se događalo i moguće odgovore na pitanje zašto se događalo.

Elaborat Vjekoslava Servatzya donosimo u cijelosti:

Generali poslušnici i analfabeti

General Gruić: iako sposoban časnik i osobito savjestan i vrijedan radnik i kao bivši pravoslavac / akoprem od nas svih vrlo cijenjen / smatrao se je inferiornijim i nije kod poglavnika mogao doći do izražaja, nego je iako Glavni stožernik Glavnog Stana Poglavnika, samo referirao događaje i izvršavao zapovijesti poglavnika, što je bio slučaj i u vijeću u Glavnom Stanu Poglavnikovom.

General Sertić: vrlo sposoban ideolog, profesor sa bujnom maštom i dobrim idejama, koje ali uslijed posvemašnjeg pomanjkanja energije – nije nikada provađao, morao je svoje djelovanje kod Glavnog stožera Oružanih snaga ograničiti na registriranje žalosnih događaja u domovini i podlegao je sugestiji raznih dobronamjernih vojnih diletanata za stalnim mijenjanjem i premještajem viših vojnih zapovjednika.

Foto: wikipedia

Bez energije, dozvoljavao je generalu Herenčiću glupo povećavanje ustaške vojnice na papiru. Sposoban vojnik za svaki, osim taj visoki položaj; kada se je kod Nijemaca morao polučiti maksimalno.

General Herenčić: Vojnik, diletant, u stalnoj brizi da raspolaže sa najjačom grupom, okupio oko sebe sve moguće negativne osobe, te kao general i glavni stožernik ustaške vojnice preplavio vojnicu sa bezbroj ustaških zdrugova – bez vojske – i upropastio ih sa protežiranim ambicioznim časnicima bez stručne i borbene spreme. Smatrao se je spasiteljem države i godinama mu je bila glavna briga; raspolagati sa najjačim privrženima.

U najsudbonosnijim momentima je poglavnik na najvažnijim vojnim mjestima imao potpuno neodgovarajuće osobe, osim toga.

General Pečnikar: Glavni zapovjednik oružništva i obskrbni diktator /Glavnog upravnog stožera Oružanih snaga/ bez sposobnosti za ijedno od tih važnih mjesta

Bolesno ambiciozni časnici i 'dobri poglavnik'

Državni tajnik i glavni ravnatelj za javni red i sigurnost, bolesno ambiciozan, častohlepljiv, volio je sve drugo, nego li tako potreban režim smirenja napaćenoga naroda.

Poglavnikova negativna strana: slab poznavaoc svoga bližnjega, potencirano kroz preopterećenost, imala je kobnih posljedica kroz postavljanje časnika na tako važna mjesta za koja nisu odgovarali.

Sva dobra volja poglavnika da svom narodu koristi i da ga smiri i sve njegove topogledne zapovjedi propale su jer je oko sebe imao osobe, koje su bile toliko ograničene, da nisu bile u stanju prosuditi posljedice daljnjeg nastavka ove unutarnje politike, ili su u svojoj zlonamjernosti ovu spoznaju zašutili ili pak sa svojim uplivom onemogućili protumišljenicima poglavniku ovo iskreno saopćiti i savjetovati šta se mora ukloniti i što poduzeti.

Imali su u tom pogledu, mislim nesvjesnog pomagača u osobi poglavnikovog župana generala Prebega, koji je Poglavniku na prijavke bez smetnje pripuštao samo one osobe, za koje je znao da su uplivne.

Vanča Mihajloff, vodja Makedonstvujušćih, bio je dulje vremena gost poglavnika, ne vjerujem da je imao političkog upliva na Poglavnika, koji je u emigraciji uvijek osuđivao krvavi pol. teror Makedonaca, akoprem je inače bio njihov politički iskreni prijatelj.

Ličnosti rasova i ministara

6. Vojskovođa, krilnik, doglavnik – Slavko Kvaternik vitez:

Foto: wikipedia

Nasilan, uobražen, puzavcima osobito pristupačan, slavohlepan, ženskar i pijanac, a nasljedno opterećen, prigrabio svu vlast a svim sredstvima nastojao postrojiti veliku vojsku, da može igrati ulogu Napoleona, bez obzira na nepobitnu činjenicu, da je god. 1941-42 u najboljem slučaju postojala mogućnost za uspostavu vojske od najviše stotinu tisuća za koje smo mogli imati odgovarajući broj časnika nacionalista i to polovicu ustaša i polovicu domobrana.

TAJNE PAVELIĆEVA DVORA 'Njemački oficir nam je rekao: Samo vi Hrvati znate ratovati'

Još prilikom sastanka kod Poglavnika smo / u Bresci / ja i pokojni Duić s njime došli u ozbiljan sukob, jer nam se htjeo narinuti. Davna je stanje između nas ustaša i njega postalo nepodnošljivo, jer nas je njegova laktaška i pljačkaška časnička klika htjela podjarmiti i progutati u domobranstvo. Na čelu oporbe se nalazio tada ustaški časnik- satnik V. Sevatzy, kojega je Kvaternik iz Zagreba uklonio, davši ga po Poglavniku imenovati zapovjednikom postojećih ustaških postrojbi u Vojnoj Krajini / duž Drine, Sandžaka i Crne Gore /.

Zapovijedao je svima, dapače i Poglavniku na svoj nasilan način. Na zahtjev Nijemaca interniran u Hrvatsku.

Država u državi, prvi zloduh Hrvata, ostavio iza sebe samo svoju kliku koja se je poslije rasula. Potrošio silne milijune u svoj stan, zgradu maršalata i u svoj posjed u Petrinji.

7.  Ustaški pukovnik P.T.B. – Eugen / t.zv. Dido / Kvaternik

Glavni ravnatelj za javni red i sigurnost i zapovjednik UNS-a ustaške nadzorne službe. Pravi sin svoga oca, častohlepan i uobražen u svoje znanje i umijeće, inače vrlo ljubazan i privlačiv sa vrlo dobrim odgojem, bio diktator unutarnje uprave, a kao drug Poglavnikov iz tamnice u Torinu, uživao njegovo neograničeno povjerenje, tako da tada ministar unutarnjih poslova Dr. Artuković nije uopće došao do izražaja.

Eugen Dido Kvaternik, Jure Francetić, Mladen Lorković

Uveo eru takozvane "odmazde" po njemačkom stilu / 100 za 1 / koja se ali nije mogla održati i progon i uništavanje židova kao nosioca svih zala, poroka, slobodnog zidarstva i internacionalizma. Progon i likvidiranje cigana a u prvom redu vodećih pravoslavaca, osnivao zatočeničke logore i ustašku obranu. Da dostigne Himlera postrojio ustašku nadzornu službu / UNS / i na taj način imao pravo nadzora i nad samim ministrima, dok mu to pravo sa posebnim zakonom o stegovnom postupku za ministre, nije oduzeto.

Stvarno bio diktator arbiter života i smrti u NDH, akoprem po naravi kukavica i plašljiv kao zec, svakako, vrlo zanimljiv, rekao bih patološki tip, posebne malo poznate vrsti. Likvidiranje masovno je smatrao državnom potrebom, a koljače je u svakom pogledu štitio, akoprem je bio čvrsto uvjeren da će isti s vremenom postati opasni i za vlastitu okolinu. No “tada ćemo i njih likvidirati" rekao bi, što je kasnije zbilja i uslijedilo.

ŠOKANTNA SVJEDOČANSTVA 'U sobi stoji Pavelić, a Hitler mi kaže: Imat ćete puno posla!'

Svakako nasljedno opterećen kao i otac mu vojskovođa Slavko, te Ljubo i Ozren, a kanda nije bio iznimka ni njihov slavni pređa Rakovački Kvaternik, koji je kao uzor-Hrvat sa šačicom junaka htio pokušati otresti se austrougarskog čeličnog jarma nad Hrvatima.

Postao je opasan za opstanak NDH, a likvidirati ga se nije smjelo i sa privolom Nijemaca interniran skupa sa ocem u Slovačkoj, gdje je kao i otac mu stalno primao mastne doplatke od naše države / opet slabost Poglavnika da od sebe bezobzirno odbaci sve što ne valja /.

8. Pothof, zet Slavka Kvaternika

Njemački državljanin, dobio luksuzno namještenu vilu u Tuškancu. Postao glavnim ravnateljem zajednice za kožu. Zaslužio silne novce na vojnim dobavama. Terorizirao sve vojne postrojbe sa svojom metodom dodjele obuće, a u svemu uvijek imao najveću potporu svoga punca vojskovođe.

Skupa sa Slavkom i Didom nestao iz Zagreba, vila mu je ali ostala skoro do sloma.

Najvruće štivo ove zime -  Tajni dossier s dvora, spletke, seks i krvavi lov - opsežna knjiga o usponu i padu Ante Pavelića, napokon je  na svim kioscima i u većini knjižara u Hrvatskoj!​​​​​​ po cijeni od samo 99 kuna!

Tema: Feljtoni

Komentari 156
Komentiraj, znaš da želiš
 • Avatar Devil's Tongue (chili)
  Devil's Tongue (chili) Nedjelja, 15.12.2019. u 07:21

  Volim clanke o ustasama i partizanima i svemu u vezi s njima, jer su ko stvoreni za raprave izmedju velikih internet ustasa i partizana, te zabavu i koju takve rasprave pruzaju. Veliki internet ustase i partizani su starije osobe uglavnom 13, 15 godina na a stare, nesto njih oko 18. Vecinom su muskarci i jako su nacitani. Ustase, uglavnom strucnom literaturom neupitne kvalitete, sabrana djela Mile Budaka, govori Ante Pavelica i sve o ustasama sa yotube-a i google-a, . Partizani, sabranim govorima i zivotom druga Tita sa googlea,,,, a uglavnom svi clanci o partizanima koji se god mogu naci na googleu i yotube-u. Jedni i drugi imaju veliko ratnicko iskustvo steceno na kompjutoru. Intrnet ustase su bili su sa Jurom i Bobanom dok su ovi mlatili partizane diljem lijepe tada prosirene nase do Drine,, slali Bogu na racun hrvatske neprijatelje tamo u Jasenovcu,,,,,,, Internet - partizani su jedva zbrisali Luburic Maksu i njegovoj cakiji (nozu) u Jasenovcu i onda bili sa drugom Titom kad je on izddo naredjenje da svi u borbu za narodno oslobodjenje i da "Prozor nocas mora pasti", Savom Kovacevicem na Sutjesci,,,,,,,,,pa skroz do Bleiburga, gdje su se krvi napili "zgadiji" ustaskoj. Clanci kao ovaj, su idealna prilika internet ustasko-partizanskoj populaciji da se jedni drugima nasheve svega zenskog u familijama. I svima koji ne misle do zadnjeg detalja kao i oni.....Zato, dragi internet partizani i ustase, zivjeli vi tisuc ljeta, jer da nema vas, ne bi ni zabave na portalima bilo.

 • Avatar bubleha
  bubleha Nedjelja, 15.12.2019. u 08:56

  Dobro bi bilo da nakon ovoga objavite feljton o titu i njegovim brđanima.

 • Avatar goga split
  goga split Nedjelja, 15.12.2019. u 07:45

  Zaobidite ove clanke i nemojmo komentirati , jednostavno ih ignorirajte, pa ce prestati crnilo pisati . Ima daleko lijepsih tema da pisu o lijepoj nasoj i njenoj proslosti !

Message