Obavijesti

News

Komentari 54

"Slavko Linić laže, Caliskan nije otišao nego je protjeran"

"Slavko Linić laže, Caliskan nije otišao nego je protjeran"
1

Radnici Dine Petrokemije su izvijestili da su odlučili zajedno s kolegama iz DIOKI-ja održati prosvjed koji će biti na Markovom trgu u Zagrebu u srijedu u 11:00 sati

VIDEO

Radnici Dine poslali su u subotu priopćenje. Donosimo ga u cijelosti:

"Nakon protjerivanja zainteresiranog investitora, i tvrdnji Ministra Linića da je „nakon odustajanja“ turskog Caliskana, najizglednija opcija za DINA-Petrokemiju d.d. stečaj, radnici su odlučili zajedno sa kolegama iz DIOKI-a održati prosvjed koji će se održati na Markovom trgu u srijedu u 11:00 sati. 

Dosta nam je našeg cviljenja, i njihovih laži. Politika je očigledno odlučila sahraniti DINU!

Sve izjave koje Ministar financija g. Slavko Linić u posljednje vrijeme daje po pitanju DIOKI-a i DINE su iz nekog razloga kontradiktorne i neistinite. 

Čaliskan nije otišao, Čaliskan je potjeran, ostaje pitanje ZAŠTO? Sve dok ne dobijemo odgovor na to pitanje smatrat ćemo da su moguće dvije opcije: bahatost ili nešto drugo, puno ozbiljnije?

Najavom stečaja sa strane Ministra Slavka Linića, radnici zaključuju da se protjerivanjem Čaliskana poigralo i sa budućnosti i plaćama radnika.

Nije istinita tvrdnja Ministra da je Čaliskan mogao pokrenuti proizvodnju već u 7mj./2012. Pitamo se kako, kada je opće poznato da je zbog dugotrajne procedure donošenja Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi račun Dine odblokiran tek 4.01.2013., a do danas nema potpisanog ugovora sa HEP-om o isporuci električne energije!

Ministar financija S. Linić poslužio se i zamjenom teza „priznanjem“ da je Ministarstvo financija pogrešno procijenilo investitora!

Istina je da je „pogrešna“ odluka napravljena tek odlukom da se na zahtjev turskog investitora od 23.01.2013., ne produži državno jamstvo do okončanja postupka predstečajne nagodbe! Treba napomenuti da se investitor opravdano zabrinuo za svoja ulaganja kada je zemljište za LNG terminal neprofesionalno, u interesu naručitelja (HEP-a i PLINCRO) procijenjeno za 25 mil. eura manje od procjene na kojoj je napravljen koncept namirenja svih vjerovnika!

Zahtijevamo razumno objašnjenje, ukoliko uopće postoji, iz kojeg razloga jamstvo nije produženo jer jednostavno nema logike dopustiti da vam netko uzme novac danas, ako to možete odgoditi za četiri mjeseca, a čak i izbjeći da izgubite taj novac ukoliko se sve odradi prema planu?!

Odlukom da ne produži jamstvo investitoru,  u situaciji kada prema tvrdnjama Ministra financija g. Slavka Linića, nema sigurnog drugog investitora, Vlada se očigledno iz nekog razloga ipak odlučila za stečaj.

Najava sudskog postupka protiv Caliskana zbog učinjene štete i plaća radnika je samo jedna od obmana u nizu. (Dovoljno je samo pročitati jamstvo Vlade koja se obvezala da će stvoriti preduvjete za pokretanje proizvodnje, i shvatiti da će postupak biti u najmanju ruku krajnje neizvjestan...) 

Posebno zabrinjava činjenica što nema nikakve reakcije resornog Ministra gospodarstva g. Ivana Vrdoljaka, koji bi trebao biti svjestan posljedica stečaja DINE koje su još uvijek nesagledive u punom obimu, ali svakako će prouzročiti sljedeće: (odnosi se samo na DINU. Ukoliko se uključi i DIOKI moguće štete su višestruke!)

1.gubitak najmanje 150 mil. eura izvozne proizvodnje!

2.300 radnika ostaje bez svojih radnih mjesta i plaća!

3.Javna poduzeća (HEP, HŽ,...) nemaju mogućnosti naplatiti gotovo 200 mil. kuna potraživanja iz prethodnog razdoblja!

4.Državne institucije (Porezna uprava, Lokalna zajednica, ...), komunalna poduzeća,  i svi ostali vjerovnici ne mogu očekivati da će u cijelosti, a niti većim dijelom namiriti svoja potraživanja!

5.60 Hrvatskih poduzetnika („plastičara“) je prisiljeno puno nekvalitetniju sirovinu (polietilen) za njihovu proizvodnju nabavljati  30% skuplje iz uvoza te na taj način postaju nekonkurentni na međunarodnom tržištu!

6.Sanaciju velike potencijalne ekološke opasnosti zahtijevat će i značajna financijska sredstva (5-10 mil. eura), a sanaciju postrojenja mogu odraditi samo obučeni radnici DINE koje za to treba i platiti!?

7.Svakako se treba uračunati i trošak odlaska 300 radnika na teret državne socijale. 

Vlada još uvijek može dokazati svoju namjeru za spašavanje DIOKI-a, i DINA-e ukoliko sa svoje strane podrži i zaštiti najizglednijeg investitora domaću tvrtku CRODUX  (ili nekog drugog) u namjeri da uspješno završi započete postupke preuzimanja kroz predstečajnu nagodbu, na način da im da jamstva u najmanjoj mjeri kao što je do jednog trenutka bio podržan i Turski Caliskan.

Sindikat je više puta isticao da je preduvjet podrške bilo kojeg investitora da garantira obnovu proizvodnje, i isplatu svih zaostalih potraživanja radnika, uključujući i otpremnine radnicima koji su procijenjeni kao tehnološki višak. 

Zbog loših iskustava sa mnogobrojnim „investitorima“, pravi investitor svoju ozbiljnost može dokazati samo uplatom financijskih sredstava na račun tvrtke u svrhu isplate plaća i pokretanja proizvodnje. 

Poslije svega, ukoliko do najavljenog stečaja ipak mora doći, minimalni zahtjev radnika je da prije toga premijer Vlada RH ispuni više puta dana obećanja mnogobrojnih Ministara: ISPLATA SVIH ZAOSTALIH PLAĆA I OTPREMNINA RADNICIMA!

Omišalj, 23.02.2013. godine

Predrag Mihaljević, predsjednik Sindikata radnika DINE

Alfredo Davanzo, predsjednik Radničkog vijeća"


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije