Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
7 komentara

Slijepi dječak (7) 'Batboy' naučio je 'gledati' ušima

Britanski dječak Lucas Murray (7) rodio se slijep. Naučio je sistem eholokacije u samo tri dana prije dvije godine. Sada se može igrati s vršnjacima...

24sata/ilustracija
Foto: 24sata/ilustracija
7 komentara

Slijepi dječak Lucas Murray (7) iz Dorseta dobio je nadimak Batboy nakon što je naučio da 'vidi' koristeći uši. Vjeruje se kako je Lucas prvi Britanac koji koristi jeku za vizualizaciju okoline. Škljocne jezikom na rubu usana i zahvaljujući zvukovima koji se odbijaju locira predmete oko sebe. Nevjerojatna tehnika omogućuje mu da igra košarku i čak planinari.
- Zaista mi se sviđa sistem klikanja, ali ga je bilo jako teško naučiti. Obožavam košarku. Kliknem i znam gdje je koš i mogu ga pogoditi - rekao je Lucas koji je slijep od rođenja.
Tehnika 'eholokacije' slična je onoj koju koriste šišmiši i delfini. Lucas odredi koliko je daleko objekt prema vremenu vraćanja jeke. Intenzitet mu pokazuje koliko je velik, a kojim uhom bolje čuje govori mu na kojoj je strani. Može otkriti i ako se kreće. Jeka je niža ako se objekt udaljava, a viša ako se približava. Ima izvrsno pamćenje pa zapamti gdje je predmet kojega je već locirao.
Tehnici ga je naučio Amerikanac Daniel Kish (41) koji je osnovao dobrotvorno društvo za slijepce World Access. Roditelji Sarah i Iain vidjeli su ga na TV-u i zamolili da ih posjeti.
- Naučio je eholokaciju u tri intenzivna dana prije dvije godine. Sada je gotovo potpuno neovisan i ne traži pomoć ništa više nego njegovi vršnjaci - rekla je majka Sarah (33).

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message