Obavijesti

News

Komentari 3

Slika znanja: Osmaše ništa ne zanima pa ni čime će se baviti

Slika znanja: Osmaše ništa ne zanima pa ni čime će se baviti

Hrvatski zavod za zapošljavanje anketirao je 3664 učenika. Željeli su saznati što ih zanima i čime se žele baviti. Oko 20 posto ne želi studirati, a najveći broj želi ići u strukovne škole

VIDEO

Samo trećinu hrvatskih učenika osmih razreda osnovne škole zanimaju pojedini školski predmeti.

Čak 72,1 ništa ne zanima, odnosno da nemaju poseban interes za strane jezike, prirodne i društvene predmete, likovnu i glazbenu kulturu, tehničku i tjelesnu kulturu, informatiku ili kombinaciju različitih predmeta. Drugim riječima, samo trećina ispitanih učenika trenutačno zna koje profesionalno usmjerenje žele odabrati u daljnjem nastavku školovanja i kojim se zanimanjem žele baviti.

Kako izabrati zanimanje

Porazni su to rezultati istraživanja koje je proveo Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) od prosinca 2015. do svibnja 2016. godine, i to na uzorku od 3664 đaka osmih razreda osnovne, odnosno četvrtog razreda srednje škole. Rezultati se odnose na školsku godinu 2015./2016., a pokazali su i kako najveći broj učenika, njih čak 75 posto, ima izrazite probleme i poteškoće pri odabiru daljnjeg zanimanja.

- Evidentno je kako je potrebno uložiti znatno više resursa u razvoj cjelovitog sustava profesionalnog usmjeravanja u Hrvatskoj, posebno tijekom obrazovanja. Naime, sustavno uvođenje tema profesionalnog usmjeravanja u sadržaje pojedinih predmeta u okviru obrazovanja omogućilo bi učenicima veću informiranost i uvid u mogućnosti na tržištu rada, kao i adekvatnije odabire obrazovanja i profesionalnih puteva - komentirali su iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

S tim se slaže i dr. sc. Neven Hrvatić s Odsjeka za pedagogiju na Filozofskom fakultetu. Smatra kako bi se proces profesionalnog savjetovanja trebao obogatiti i unaprijediti te da bi tako učenici dobili sve potrebne informacije. Dodao je i da bi se profesionalno informiranje trebalo realizirati kontinuirano kroz cijelo školovanje.

Međutim, učenici vrlo rijetko, kako su pokazali i rezultati ovog istraživanja, koriste profesionalno savjetovanje. Njih nešto više od pola, 64,9 posto, izrazili su interes za usluge profesionalnog savjetovanja i usmjeravanja, dok ostali nemaju potrebu za takvom vrstom savjetovanja.

65 posto đaka želi da im se pomogne pri odabiru zanimanja.

25,8 posto učenika ne može izabrati što želi biti.

39 posto đaka samo je donekle zadovoljno srednjom školom koju su odabrali.

Učenicima treba pomoć

- Jedan dio učenika u svakom slučaju traži pomoć. Prepoznali su to kao nešto što će im pomoći u njihovu profesionalnom obrazovanju. S druge strane, ostatak učenika nema jasnu viziju o daljnjem obrazovanju i ne pokazuju interes. Međutim, i njima bi se trebali ponuditi programi i radionice koje bi ih informirale te osvijestile ovo aktualno pitanje - rekao je Hrvatić o ovoj temi.

U odnosu na prošlogodišnje rezultate, ova anketa pokazala je i značajno opadanje broja učenika koji nakon završene srednje škole namjeravaju nastaviti obrazovanje na fakultetima i sveučilištima. Čak 20 posto učenika izjavilo je da ih studiranje na zanima.

- Osim konstatacije da postoji tendencija davanja prednosti zapošljavanju u odnosu na studiranje, moguće je navoditi različite pretpostavke o socioekonomskim i drugim razlozima - rekli su nam iz Zavoda za zapošljavanje i dodali kako je za točno utvrđivanje razloga tog trenda potrebno provesti detaljniju analizu na skupini učenika koji su se negativno očitovali o korištenju usluga profesionalnog savjetovanja.

Gimnazija nije popularna

Rezultati su također pokazali da najveći broj učenika nakon završetka osnovne škole namjerava upisati strukovnu četverogodišnju ili petogodišnju školu (36,2 posto), zatim gimnaziju (31,5 posto), 17,9 posto želi upisati strukovnu dvogodišnju ili trogodišnju školu, umjetničku školu namjerava upisati 5 posto, 0,1 posto ne namjerava nastaviti školovanje, a 4,7 posto učenika odabralo je opciju “ostalo“.

Hrvatski zavod za zapošljavanje anketu provodi svake godine od 2011. godine.

"Učenike treba od početka profesionalno usmjeravati", Zavod za zapošljavanje.

"Čak 25 posto učenika koji će ići u trogodišnju školu žele biti kuhari", popularno zanimanje.

"Učenicima treba pomoć, dodatne informacije i radionice", pedagog Neven Hrvatić.

"Gotovo 14 posto đaka želi steći kvalifikaciju ekonomista", otkrili su istraživači HZZ-a.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Iranskom predsjedniku ugrožen je život, spasioci probijali se do njega po gustoj magli: 'Molite!'
SRUŠIO SE HELIKOPTER

Iranskom predsjedniku ugrožen je život, spasioci probijali se do njega po gustoj magli: 'Molite!'

Loše vremenske prilike ometaju spasilačke službe da dođu do mjesta gdje se prisilno sleitio helikopter u kojem je bio iranski predsjednik

VIDEO Gusti dim u Zagrebu, gori tiskara na Trešnjevci: 'Vidio sam samo dim i vatrogasce'
UPUTILI OSAM VOZILA

VIDEO Gusti dim u Zagrebu, gori tiskara na Trešnjevci: 'Vidio sam samo dim i vatrogasce'

Na gašenje požara upućeno je osam vozila. Vatrogasci su nam potvrdili da je požar pod nadzorom te da se radilo o požaru stroja
Banožić tvrdi da nije pretjecao. Evo što kažu policija i optužnica
TRAGIČAN SUDAR KOD VINKOVACA

Banožić tvrdi da nije pretjecao. Evo što kažu policija i optužnica

Medije je optužio da lažu u vezi pretjecanja te da frontalnog sudara, "far od far", nije bilo. Policija i optužnica koju su protiv njega podignuli prije tri i pol tjedna tvrde drugačije