Slovačka će u rujnu održati prijevremene izbore | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 0

Slovačka će u rujnu održati prijevremene izbore

Slovačka će u rujnu održati prijevremene izbore

Na suprotstavljenim stranama naći prozapadne liberalne i konzervativne stranke i dvije ljevičarske formacije, uključujući i stranku Smer bivšeg premijera Roberta Fica koji se protivi slanju oružja susjednoj Ukrajini

VIDEO

Slovački parlament u utorak je odobrio planove da skrati svoj četverogodišnji mandat za pet mjeseci i da održi prijevremene izbore 30. rujna nakon što je vlada desnog centra izgubila u glasovanju o povjerenju, a stranke nisu uspjele formirati novu većinsku vlast.

Vlada premijera Eduarda Hegera izgubila je glasanje o povjerenju u prosincu nakon što se bivša koalicijska stranka pridružila opoziciji, koja je optužila vladu da ne čini dovoljno da pomogne ljudima s rastućim troškovima života.

Pala slovačka vlada!
Pala slovačka vlada!

Na izborima će se na suprotstavljenim stranama naći prozapadne liberalne i konzervativne stranke i dvije ljevičarske formacije uključujući i stranku Smer bivšeg premijera Roberta Fica koji se protivi slanju oružja susjednoj Ukrajini te ima skeptičan stav prema zapadnim sankcijama protiv Rusije sličan onome mađarskog premijera Viktora Orbana.

Slovačka, članica NATO-a i EU-a, dosad je snažno podupirala Ukrajinu, snabdijevajući je vozilima za pješaštvo, topovima i baterijama za protuzračni obrambeni sustav S-300.

Pad vlade uslijedio je nakon godina čvrstog vodstva glavne vladine stranke OLANO, koju je predvodio borac protiv korupcije, Igor Matovič, koji je neočekivano osigurao izbornu pobjedu 2020. godine na obećanjima da će počistiti korupciju nakon vlade predvođene Smerom.

Mađarskoj i Slovačkoj prekinut protok nafte naftovodom Družba nakon ruskih napada...
Mađarskoj i Slovačkoj prekinut protok nafte naftovodom Družba nakon ruskih napada...

Matovič je postao premijer no ubrzo je zapao u niz sukoba sa svojim koalicijskim partnerima. Bio je prisiljen odstupiti u korist stranačkog kolege Hegera, na kojeg se gledalo kao na smirenijeg čelnika, nakon što je tajno dogovorio pošiljku neodobrenog ruskog cjepiva u ožujku 2021. godine.

Matovič je ostao na mjestu ministra financija, no njegovi ponovljeni sukobi s čelnikom libertarijanske stranke SaS, Richardom Sulikom, doveli su do odlaska SaS-a 2022. godine, i tada vlada gubi većinu.

Ankete daju prednost Smeru i stranci Hlas bivšeg premijera Petra Pellegrinija ispred stranaka vlade u odlasku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

VIDEO Trump preživio atentat, sad se oglasio: Moramo biti zajedno! Hvala vam na podršci
IZ MINUTE U MINUTU

VIDEO Trump preživio atentat, sad se oglasio: Moramo biti zajedno! Hvala vam na podršci

Na skupu Donalda Trumpu čuli su se pucnji, on je pao na tlo a zatim su ga zaštitari podigli i odveli. Pucnjava se istražuje kao mogući pokušaj atentata. Napadač je ubijen, a poginuo je još jedan sudionik skupa

VIDEO Nevrijeme iz Slovenije stiglo do Hrvatske: 'Vjetar je bacao stvari, a onda kiša i led'
OLUJNE ĆELIJE

VIDEO Nevrijeme iz Slovenije stiglo do Hrvatske: 'Vjetar je bacao stvari, a onda kiša i led'

Temperatura je bila 32°C i odjednom iz smjera Slovenije stigla siva naoblaka, pa crni oblaci, govori čitatelj 24sata
HNS skrivao od koga je kupio šalove za navijače. A  onda šok: 'Jasno je zašto su to tako tajili'
POGLEDAJTE PRESUDU

HNS skrivao od koga je kupio šalove za navijače. A onda šok: 'Jasno je zašto su to tako tajili'

Plus+ Nakon godinu dana, tek po sudskom nalogu su iz nogometnog saveza otkrili da su šalove kupili za skoro 138.000 eura od tvrtke ''Vatreni ponos'' kojoj je to prvi i jedini posao. A na računu je bio još jedan neobični detalj...