Obavijesti

News

Komentari 118

Slovačkoj propao referendum o zabrani istospolnih brakova

Slovačkoj propao referendum o zabrani istospolnih brakova
3

Na referendum u subotu izašlo je samo 21,07% birača, a trebalo ih je minimalno 50% da bi referendum prošao.

VIDEO

U Slovačkoj zbog slabe izlaznosti nije uspio referendum o braku kojim bi se homoseksualnim parovima zabranili istospolni brakovi i posvajanje djece, piše BBC

Na referendum u subotu izašlo je samo 21,07 posto birača, a trebalo ih je minimalno 50 posto da bi referendum prošao. U Slovačkoj ima 5,4 milijuna ljudi, a većina su katoličke vjere.

Slovačka, članica Europske unije, ne dopušta humoseksualne brakove ili izvanbračne zajednice, kao niti da homoseksualni parovi posvajaju djecu, a ovim referendumom htjeli su učvrstiti zabrane kojima bi otežali izmjene zakona u budućnosti.

Guardian piše kako je kampanja bila pod pritiskom konzervativaca u Istočnoj Europi, uključujući Mađarsku i Hrvatsku, koji su protiv liberalne politike koju u posljednja dva desetljeća Europska unija potiče u bivšim komunističkim zemljama.

Liberali i aktivisti za homoseksualna prava oduševljeni su ishodom. Oni su tijekom kampanje i pozivali ljude da ne izlaze na referendum.

U slovačkom referendumu bila su tri pitanja, "Je li brak zajednica muškarca i žene?", "Treba li istospolnim parovima zabraniti posvajanje djece" i "Treba li zabraniti u školi predavanja o spolnom odnosu i eutanaziji?". 

Čak 90 posto onih koji su izašli na referendum zaokružilo "da".

Anton Chromik iz 'Saveza za Obitelj' koji je i pokrenuo referendum rekao je da je oduševljen što je dominatna većina onih koji su glasali poduprla Savez. 

- Nastavit ćemo našu borbu da zaštitimo obitelj - rekao je Chromik nakon što je već bilo jasno da će referendum propasti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 118
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...