News

Komentari 2

Slovenac nije plaćao porez pa oštetio proračun za 1,2 mil. kn

Slovenac nije plaćao porez pa oštetio proračun za 1,2 mil. kn

To je učinio tako što je 2013. godine u poreznoj prijavi netočno i nepotpuno iskazao podatke o prodaji nekretnine na području otoka Krka, podatke o ostvarenim prihodima i rashodima od prodaje zemljišta i drugo

Policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije Primorsko-goranske županije su u suradnji s djelatnicima Porezne uprave Rijeci, proveli opsežno kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjim slovenskim državljaninom, odgovornom osobom tvrtke sa sjedištem na području te županije.  

Utvrđeno je da dotični je  izbjegavanjem plaćanja poreznih obveza, poreza na dodanu vrijednost, poreza na dobit i poreza na dohodak, oštetio Državni proračun RH za više od 1,2 milijuna kuna. To je učinio tako što je 2013. godine u poreznoj prijavi netočno i nepotpuno iskazao podatke o prodaji nekretnine na području otoka Krka,  podatke o ostvarenim prihodima i rashodima od prodaje zemljišta i druge robe, te zaprimio fiktivni račun za uslugu od vlasnički i upravljački povezanog društva iz druge države, a za koju nije mogao dokazati da je stvarno obavljena. 

Isto tako, u poreznoj prijavi za 2015. godinu iskazao je rashode poslovanja u većem iznosu, te nije otpisao obveze prema stranom vjerovniku koji je prestao postojati. Osim toga,  od 2012. do 2015. godinu s računa tvrtke sebi je isplaćivao i drugi dohodak, a na koji nije obračunao i uplatio potrebna porezna davanja.

Zbog svega navedenog je protiv 45-godišnjaka nadležnom državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava zbog počinjenja četiri kaznena djela utaje poreza ili carine. 

Najčitaniji članci