News

Komentari 82

Slovenci dižu novu ogradu kod sela u Istri: 'Ne mogu ni u vrt!'

Slovenci dižu novu ogradu kod sela u Istri: 'Ne mogu ni u vrt!'

Živim tu od rođenja, a sad ne mogu bez policije do vrta i do rezervoara na izvoru Bračane, rekao nam je mještanin Dario koji je čekao čak dva sata da ga policija iz vrta pusti natrag - u Hrvatsku

Opet se zaoštrilo u mjestu Mlini, zaseoku kod Buzeta gdje je prije oko mjesec dana postavljena velika metalna ograda na cesti nasred sela, što onemogućava prolaz mještanima tog, ali i okolnih sela da idu u svoje vrtove i livade.

POGLEDAJTE VIDEO:

Podsjetimo, ograda je na samoj državnoj granici i zaključana je, a za našeg prošlog posjeta buzetski gradonačelnik Siniša Žulić pokazao nam je kako to u praksi funkcionira.

- Morao sam pozvoniti kako bi došli slovenski policajci i pustili me s druge strane.To nekad zna potrajati i malo duže ali moram napomenuti da s koparskom policijom imamo dobre odnose - rekao je buzetski gradonačelnik.

Koparska policija otvara ogradu nakon telefonskog poziva mještanima koji imaju propusnice, ali to zna potrajati i nekoliko sati, a primjerice nekoliko obitelji iz sela Mlini se čak snabdijevaju vodom iz rezervoara iza te ograde.

Međutim, ono što je uzbunilo mještane i samog gradonačelnika je informacija da Slovenci planiraju ograditi područje s 40 kilometara panelne ograde.

- Tih 40 kilometara je informacija koju imam, a dolazi sa slovenske strane. Ta ograda će biti najmanje na hrvatskoj strani, ali smo i mi u svemu tome žrtve jer se to tiče i nas te međuljudskih i dobrosusjedskih odnosa. Što se tiče već postavljene metalne ograde u selu Mlini, predložio sam da vrata ostanu otvorena dnevno jednu smjenu, od 10 do 18 sati kada naši građani mogu otići u svoje vrtove, te da se tijekom večeri zatvaraju - objasnio je Žulić.

Prema pisanju slovenskih medija, za postavljanje nove panelne ograde resorno slovensko ministarstvo kao izvođača je izabralo srpsko podzeće Legi-SGS.

'I to je Europa? Čekam dva sata da odem do vrta!'

Ogorčeni Dario Ugrin (67) kaže kako ne može vjerovati da se ovo događa u današnje vrijeme.

- Ovo je Europa? Treba li više reći? U proteklu subotu sam morao četiri puta zvati slovensku policiju da mi otvore vrata, a čekao sam puna dva sata. Žalosno je što ta ograda dijeli nas mještane. Ova blokirana cesta povezuje Mline i selo Maršići sa slovenske strane, a mještanima pograničnih Kodolja, Mlini, Konti, Ugrini i Goričica šume i livade su na slovenskoj strani, kao i moj vrt. Živim tu od rođenja, a sad ne mogu bez policije do vrta i do rezervoara na izvoru Bračane. Ako nešto pušta, ni ventil ne mogu zatvoriti bez da kontaktiram policiju. Proteklu subotu sam na povratku morao dva sata čekati da mi koparska policija otključa vrata i s hrvatskog teritorija pusti natrag - u Hrvatsku. Apsurd! - ogorčen je Ugrin.

Buzetski gradonačelnik spomenuo nam je na kraju kako je najavio pokretanje inicijative jer su 23 slovenska načelnika uputila ponovni prijedlog za slanjem vojske na granicu s Hrvatskom.

- To nas je doista neugodno iznenadilo i ne ide nikako u prilog dobrosusjedskim odnosima. Upravo sam stoga u tijeku prikupljanja potpisa od 39 načelnika i gradonačelnika iz sedam hrvatskih županija koje graniče sa Slovenijom, da i mi uputimo svoje nezadovoljstvo spram tim prijedlogom. Za nekoliko dana znat ću već više detalja,odnosno tko se sve odazvao toj inicijativi - rekao je buzetski gradonačelnik.

Najčitaniji članci