Obavijesti

News

Komentari 0

Slovenija: Logar i Pirc Musar podnijeli kandidature za predsjedničke izbore

Slovenija: Logar i Pirc Musar podnijeli kandidature za predsjedničke izbore

Bivši slovenski ministar vanjskih poslova i zastupnik Slovenske demokratske stranke (SDS) Anže Logar podnio je u srijedu kandidaturu za slovenske predsjedničke izbore, koji će se održati 23. listopada

VIDEO

Parlamentarni zastupnik SDS-a predao je kandidaturu s potpisima 5000 birača, ali uživa i potporu matičnog SDS-a, stranke bivšeg premijera Janeza Janše, javila je slovenska agencija STA.

Logar obećava da će se svojim izbornim programom zalagati za stvaranje poticajnog gospodarskog okruženja, uključivanje mladih, zelenu transformaciju te pitanja sigurnosti i vanjske politike, što će, po njegovim riječima, zahtijevati suradnju cjelokupne slovenske politike.

'U prvih 100 dana vlada nije opravdala velika očekivanja'
'U prvih 100 dana vlada nije opravdala velika očekivanja'

Odgovarajući na primjedbe koje dolaze s desnice da se "duboko pomaknuo prema centru ili lijevom centru" i na one s ljevice da je ekstremni desničar, Logar je rekao da je to potvrda da je pravi kandidat koji će biti predsjednik svih građana.

Svoju kandidaturu danas je predala i odvjetnica Nataša Pirc Musar, koju je podržalo potpisima više od 5000 birača.

Kako je naglasila, u kampanju kreće bez tereta stranačke prošlosti, jer nikada nije bila niti će biti članica bilo koje stranke, ali se zalaže za ljudska prava, pravnu državu i pravo više od 25 godina. Najavila je da će se posebno posvetiti rješenjima u četiri područja ključna za razvoj i socijalnu koheziju zemlje, a to su zdravstvena i mirovinska reforma, klimatska neutralnost i osiguranje sveobuhvatne sigurnosti.

Njezinu kandidaturu podržali su i Piratska stranka te Stranka mladih - Zeleni Europe, kako je istaknula "bez uvjeta, jednostavno i isključivo jer vjerujemo u iste i zajedničke vrijednosti".

Ona još nije razgovarala o mogućoj podršci s najvećom vladinom strankom, Pokretom za slobodu, koji je na prošlotjednoj sjednici vijeća odlučio da će razgovarati s nezavisnim kandidatima.

Slovenski europarlamentarac Milan Brglez podnio je ostavku na dužnost u Socijalnim demokratima nakon što je Predsjedništvo SD-a potvrdilo njegovu kandidaturu za predsjednika Republike, javila je u srijedu STA.

Pozivajući se na neslužbene izvore, agencija prenosi da bio podršku Brglezovoj kandidaturi trebao dati i Pokret Sloboda, slovenskog premijera Roberta Goloba, koji bi o tome trebao odlučiti u četvrtak.

Prema nedavnom ispitivanju javnog mnijenja, na jesenskim predsjedničkim izborima najviše glasova u prvom i drugom krugu mogao bi dobiti zastupnik SDS-a Anže Logar. Izglede za uspjeh imaju i odvjetnica Nataša Pirc Musar te europarlamentarac Milan Brglez, pokazalo je ovih dana istraživanje agencije Ninamedia za listove Dnevnik i Večer.

Slovenskom predsjedniku Borutu Pahoru drugi predsjednički mandat istječe u prosincu ove godine i on se nema više pravo kandidirati.

Do sada su svoje kandidature službeno podnijela dva kandidata, šef zastupnika stranke Nova Slovenija (NSI) Janez Cigler Kralj i glazbenik Gregor Bezenšek. Rok za predaju kandidatura je 28. rujna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...