Obavijesti

News

Komentari 5

Slovenija podignula optužnicu protiv Wolfa za pranje novca

Slovenija podignula optužnicu protiv Wolfa za pranje novca
1

U Sloveniji se oko afere Patria i navodnih Patrijinih nezakonitih provizija prije nekoliko godina vodio sudski proces na kojemu su najprije bila osuđena sva trojca slovenskih aktera

VIDEO

Slovensko državno odvjetništvo podignulo je  optužnicu protiv kanadskog poduzetnika austrijsko-slovenskog podrijetla Waltera Wolfa za pranje novca koji je trebao poslužiti kao mito finske tvrtke Patrie u prodaji oklopnih transportera Sloveniji, objavila je u ponedjeljak slovenska komercijalna TV postaja POP-TV.

U optužnici podignutoj krajem srpnja radi se o iznosu od 3,6 milijuna eura koji navodno potječu iz nezakonitih provizija kojima je finska tvrtka Patria prije 12 godina željela osigurati prodaju oklopnih transportera slovenskoj vojsci u vrijednosti 282 milijuna eura, navodi POP-TV pozivajući se na neslužbene izvore.

Optužnica Wolfa, koji ima i slovensko državljanstvo, tereti da je raspolagao novcem koji potječe iz kaznenog djela, odnosno za prikrivanje njegova izvora jer je navodno u dogovoru s Patrijinim austrijskim predstavnikom Wolfgangom Riedlom novac dobiven od Patrije koji je trebao poslužiti kao mito prebacio na više svojih računa u inozemstvu, kako bi mu prikrio izvor, a dio je u Sloveniju unio u gotovini, tvrdi POP-TV.

U Sloveniji se oko afere Patria i navodnih Patrijinih nezakonitih provizija prije nekoliko godina vodio sudski proces na kojemu su najprije bila osuđena sva trojca slovenskih aktera u toj aferi, ali je presude kasnije poništio ustavni sud, a cijeli je predmet u međuvremenu otišao u zastaru.

Među osumnjičenima za posredovanje mita je tada pred slovenskim sudom svjedočio i Wolf niječući svoje sudjelovanje, ali je nakon nekoliko ročišta otišao u Kanadu gdje stalno živi i nedostupan je slovenskim vlastima.

Kako navodi POP-TV, u optužnici državnog odvjetništva stoji da su Wolf i Riedl u bankama u Austriji podizali velike svote novca koje su namjeravali isplatiti za nezakonite "provizije" utjecajnim pojedincima u Sloveniji od kojih se očekivalo da će za Patriju na javnom natječaju za oklopna vozila osigurati političku potporu i bolji položaj u odnosu na druge.
U to doba je slovenski premijer bio Janez Janša, a ministar obrane Karl Erjavec.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi