Obavijesti

News

Komentari 103

"Slovenija treba reći Putinu da mora poštivati suverenitet Ukrajine"

"Slovenija treba reći Putinu da mora poštivati suverenitet Ukrajine"
1

Odluku o pozivu Putinu Slovenija je donijela samostalno, što je njeno suvereno pravo i SAD u to nisu bile uključene, ali ih zanima kako će se taj posjet odvijati, kaže američki diplomat

VIDEO

Američki veleposlanik u Sloveniji Brent Hartley očekuje da će slovenske vlasti pozvati Vladimira Putina da poštuje suverenitet Ukrajine, kad krajem srpnja dođe u Sloveniju na poziv predsjednika Boruta Pahora.

- Nadamo se da će Slovenija kao članica Europske unije i NATO saveza iskoristiti tu priliku da Putinu kaže kako su njegovi postupci u Ukrajini u suprotnosti s međunarodnim pravom i da treba poštovati suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Ukrajine - kazao je američki veleposlanik u razgovoru za ljubljanski dnevnik "Žurnal".

Odluku o pozivu Putinu Slovenija je donijela samostalno, što je njeno suvereno pravo i SAD u to nisu bile uključene, ali ih zanima kako će se taj posjet odvijati, dodao je američki diplomat koji je u Sloveniji preuzeo dužnost prije godinu dana.

- Zabrinuti smo zbog ponašanja Rusije u Europi, osobito Ukrajini, te ruskih provokacija u području Baltika i uz granicu s Poljskom - kazao je Hartly.

Slovenski predsjednik Pahor dogovorio je s ruskim predsjednikom njegov dolazak u Sloveniju 30. srpnja, kad se na planini Vršič obilježava 100. obljetnica pogibije velikog broja ruskih zarobljenika iz Prvog svjetskog rata koje su austrijske vlasti tjerale da u teškim zimskim uvjetima grade gorsku cestu.

Pahor je u ponedjeljak u govoru slovenskim vojnicima na proslavi njihova praznika među ostalim rekao kako je Putinov posjet dobra prilika za dijalog, o čemu postoji opći konsenzus u Sloveniji.

Međutim, povod posjetu je iskazivanje pijeteta prema žrtvama ratova i stradanja, i taj poziv Putinu nikako ne najavljuje promjenu slovenske vanjskopolitičke i sigurnosne politike jer je ona vezana za Europsku uniju i NATO savez, kazao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 103
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva. Traje novi sastanak DP-ovaca
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva. Traje novi sastanak DP-ovaca

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću
SPOMINJE I 'ČUVARA SUHOG ZLATA'

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću

Podsjećamo, Pupovac je gostujući na N1 televiziji kazao kako Andrej Plenković nije imao drugog izbora, kako je Zoran Milanović krenuo normalno, a završio abnormalno...