Obavijesti

News

Komentari 78

'Kosor i Čobanković točku o zgradi uvrstili bez mog znanja'

'Kosor i Čobanković točku o zgradi uvrstili bez mog znanja'
9

Sanader je ranije rekao da je odluku o kupnji zgrade, bez njegova znanja, potpisala i na dnevni red uvrstila Jadranka Kosor. Kaže da on nije imao ništa s transakcijom

VIDEO

Na Županijskom sudu u Zagrebu nastavljeno je suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju "Planinska".

- Na sjednici vlade od 2. travnja 2009. na dnevnom redu otvorenog dijela sjednice bilo je 13 točaka, a zatvorenom 23 točke dnevnog reda i vidljivo je da točke o Planinskoj nema. Ja o tome nisam govorio ni na jednom dijelu sjednice. Nisam znao da Petar Čobanković, najvjerojatnije u dogovoru s Jadrankom Kosor, hoće staviti tu točku na dnevni red kad ja odem sa sjednice. Koji su njezini motivi bili da uvrsti tu točku ne znam, ali je činjenica da ju je uvrstila bez prethodne rasprave i baš onda kad mene nije bilo. Je li htjela učiniti uslugu Čobankoviću radi njegovog prijateljstva s Fiolićem? Je li imala neke druge motive? Ne želim o tome špekulirati - branio se Sanader.  

Marko Lukunić/PIXSELL

Podsjećamo, Jadranka Kosor je, svjedočeći u postupku, rekla kako je bivši premijer Ivo Sanader na užem kabinetu vlade obrazložio zašto je potrebno kupiti zgradu u Planinskoj. Rekla je da je tvrdio kako je to u interesu i države i vlade jer je Ministarstvo regionalnog razvoja bilo dislocirano te da je ona kazala kolegama na zatvorenom dijelu sjednicu da je sve to raspravljeno na užem kabinetu i da su to jednoglasno usvojili. 

U nastavku iznošenja obrane Sanader se osvrnuo na iskaz suoptuženog Stjepana Fiolića.  

- Ne znam što čovjek mora proći da bi lažno optužio nekoga da mu je dao novac, a zna da ga je potrošio u drugu svrhu. Ne znam koji su motivi, osim prijetnje USKOK-a da će mu zatvoriti ženu i sina što je apsolutno neprihvatljivo. Fiolić kaže da mi je dao 10 milijuna kuna i milijun eura, odakle su ti novci? - pitao se Sanader.

Marko Lukunić/PIXSELL

Smatra da je USKOK bio dužan to provjeriti te je naveo kako za te tvrdnje Fiolića ne postoje ni svjedoci, da nije naveo točan datum kada mu je navodno predao taj novac i da nije mogao doći u njegovu kuću dati mu ga jer bio to registriralo osiguranje.  

- Također je vrlo komično, premda i žalosno, kada Fiolić tvrdi da mi je u kartonu za hrenovke donio 17,5 milijuna kuna. Sigurnosna služba bi to vidjela, registrirala, napravila zapisnik i prijavila šefu. Ovako smiješna konstrukcija ne događa se po prvi put. Slično je ispričao i Mladen Barišić u Fimi mediji, a zanimljivo je da ih je branio isti odvjetnik. Zanimljivo je i da su mi obojica tobože predali novac u razdoblju od svibnja do srpnja 2009. i da nitko od njih ne zna točan datum predaje novca. Obojica su rekla i da mi novac navodno treba za lobiranje za ulazak Hrvatske u EU. Da je bio neki treći optuženik i on bi vjerojatno rekao da mi je i njegovih 2 milijuna eura bilo potrebno za lobiranje i da mi ih je predao u razdoblju od svibnja do srpnja 2009. - kazao je Sanader.  

Ponovio da nije imao ništa s transakcijom

Zbog nedolaska njegovih odvjetnika Jadranke Sloković i Čede Prodanovića, Sanader u četvrtak, 28. siječnja nije nastavio iznositi svoju obranu u slučaju "Planinska", a nova je rasprava zakazana za 1. veljače. 

Na dva prethodna ročišta Sanader je rekao kako je odluku o kupnji sporne zgrade, bez njegova znanja, potpisala i na dnevni red vlade uvrstila njegova zamjenica Jadranka Kosor. Ponovio je kako on nije imao ništa s transakcijom zbog koje je optužen da je primio 17 milijuna kuna provizije

Uskok u slučaju "Planinska" tvrdi da je bivši premijer primio mito nakon što je Ministarstvo na čijem je čelu bio Petar Čobanković, temeljem vladine odluke, 2009. godine kupilo zgradu u Planinskoj ulici od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića koji je priznao da je bivšem premijeru u obiteljsku kuću odnio novac. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 78
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa