Obavijesti

News

Komentari 103

Slučaj Škrinja: Smiljana će sve svaliti na pokojnog oca Fredija?

Slučaj Škrinja: Smiljana će sve svaliti na pokojnog oca Fredija?
5

Tužiteljica Irma Bagarić pokušat će dokazati da je upravo Smiljana Srnec ubila svoju sestru Jasminu. Na prvom ročištu u Varaždinu sud je saslušao troje svjedoka

VIDEO

S lisicama na rukama Smiljanu Srnec (45) u 9 sati uveli su u sudnicu Županijskog suda u Varaždinu. Bila je crvena u licu i djelovalo je kao da je netom prije plakala.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

01:16

- Ne smatram se krivom. Obranu ću dati na kraju dokaznog postupka - rekla je Smiljana. Odvjetništvo je tereti da je u ljeto 2000. godine s pet-šest udaraca tupo-tvrdim predmetom po lijevoj strani glave usmrtila sestru Jasminu Dominić (23) i njezino tijelo sakrila u škrinju, u kojoj je bilo punih 19 godina. Na sud su je doveli iz istražnog zatvora u Varaždinu, u kojemu se nalazi od 16. veljače ove godine. U pritvoru je vidno smršavjela, a tijekom rasprave je više puta jecala i uzdisala, a povremeno bi podigla naočale kao da želi obrisati suze.

U tome se oslanjaju na iskaze svjedoka, vještake, koji su utvrdili da je Jasmina ubijena u ležećem položaju dok je spavala ili se odmarala te temeljem materijalnih dokaza, odnosno otiska njezina desnog palca na crnoj vreći oko Jasminine glave.

Nikoga ne imenujući, njezin branitelj po službenoj dužnosti, odvjetnik Krešimir Golubić, nagovijestio je u kojem smjeru će ići njezina obrana.

Suđenje Smiljani Srnec: 'Žalila se da je otac Fredi bio nasilan'
Suđenje Smiljani Srnec: 'Žalila se da je otac Fredi bio nasilan'

- Je li okrivljena dužna reći tko je ubio njezinu sestru kako ona sama ne bi odgovarala za ubojstvo? Obrana će dokazati da ona nije ubila sestru, ali nije dužna dokazivati tko je ubio žrtvu. U ovom postupku bavit ćemo se obiteljskim tajnama i tako dokazati da Smiljana nije ubojica. Pokušat ćemo skrenuti pozornost na materijalne dokaze. Vrijeme kad je žrtva posljednji put viđena živa, tko je sve lagao i prikrivao istinu u obitelji Dominić te tko je sve živio u kući u Palovcu na toj adresi u to vrijeme. Tko su bile agresivne osobe u obitelji, a to nije bila okrivljena - rekao je Golubić u uvodnom govoru.     

POGLEDAJTE VIDEO: 

Dokazat ćemo da žrtva nije nestala u kolovozu 2000.. Članovi obitelji Dominić su namjerno prikrivali istinu o sebi i lagali okolini.

Ispitivanjem svjedoka dokazat ćemo da su u kući u inkriminirano vrijeme, osim žrtve i okrivljene, živjele još tri osobe - njezina kći, koja je u to vrijeme imala četiri godine, otac Martin, koji je samo povremeno bio odsutan radeći kroz tjedan na terenu u Istri, a cijelu 2001. bio je u Palovcu, te majka Katarina, koja je dolazila nekoliko puta godišnje na dva-tri tjedna, nastavio je odvjetnik Golubić.

Dodao je da tragovi pronađeni u istrazi nisu sami po sebi dovoljni za odgovor na pitanje tko je ubio žrtvu, jer tragovi mogu dokazati da su kontakt mogle imati tri osobe: Katarina Dominić, zasad nepoznata muška osoba i okrivljena, ili nitko od njih.

Tijekom suđenja ispitivao je svjedoke je li im se Smiljana ikad požalila na obiteljsko nasilje i incident njezina oca Martina. Time je aludirao na presudu kojom je Fredi 2004. bio osuđen zbog obiteljskog nasilja nad Smiljanom.

Golubić tvrdi i da Smiljana nije mogla sama staviti tijelo u zamrzivač jer su joj u listopadu 1999. godine utvrđeni bolovi u leđima, o čemu svjedoče i rendgenske snimke iz njezina kartona.

Na prvom ročištu sud je saslušao troje svjedoka: Romea Kanižaja iz susjednog sela Belice te Dražena Palfija i Josipu Vugrinec iz Palovca.

Kanižaj je rekao da je Jasminu upoznao 1999. u kafiću u Palovcu, u kojemu je radila. Družili su se jedno vrijeme, a njihova prijateljska veza trajala je nekoliko mjeseci. Prisjetio se da je Jasmina u to vrijeme studirala u Zagrebu, no nije znao na kojem studiju ni koja godina je bila. U istom kafiću upoznao je i Smiljanu Srnec.

- Tražila me neke novce za posudbu. Nisam joj dao. Rekao sam joj da nemam novca. Poslije više nismo kontaktirali. Jasminu više nisam vidio - rekao je Kanižaj.

Nije znao da je Jasmina prekinula studij, a nije mu pričala ni o problemima u obitelji. Dražen Palfi se prisjetio kako je na Uskrs 2001. godine sa Smiljanom i Ivanom Srnecom, za kojega se kasnije udala, putovao u Mađarsku.

- Išli smo na granični prijelaz Goričan. Tad još nije bila udana za Iveka, bili su cura i dečko, vjenčali su se u lipnju 2005. Dobro ga poznajem jer smo zajedno radili. Sjedio sam iza suvozačeva mjesta, a ona je bila na mjestu suvozača. Imala je Jasmininu osobnu iskaznicu, koju je držala u krilu. Ja sam pripremio svoju. Oba granična policajca su samo mahnula da prođemo, nisu nam provjeravali dokumente. Kad sam je pitao zašto ima sestrinu osobnu iskaznicu, rekla je da je ‘hurma’ (na međimurskom glupača, budala), da je ostavila svoje dokumente - ispričao je Palfi. Smiljana je za njega imala nekoliko pitanja.

'Smiljana je znala manipulirati ljudima, posuđivala je novac...'
'Smiljana je znala manipulirati ljudima, posuđivala je novac...'

- Jesi li siguran da smo išli u Mađarsku na Uskrs 2001., jer sam s Ivicom prohodala tek u prosincu te godine? - zanimalo je Smiljanu.

- Siguran sam - ustrajao je Palfi.

- Kako smo prošli kontrolu ako sam ja imala Jasminine dokumente? - nastavila ga je rešetati Smiljana. Palfi je na to samo slegnuo ramenima.

Na Golubićeva pitanja Josipa Vugrinec odgovarala je da joj nitko nije rekao da obitelj Dominić ima velike dugove i da im je kuća na dražbi. Prisjetila se i da joj se Smiljana znala požaliti na oca zbog obiteljskog nasilja. Suđenje se nastavlja u četvrtak.  

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 103
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'
DRAMA OKO IZBORA

Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'

Svjetski mediji u ponedjeljak prenose odluku Ustavnog suda o zabrani kandidature Zorana Milanovića na predstojećim parlamentarnim izborima, a dio njih predsjednika predstavlja kao „populista” koji je „iznosio proruske stavove”, ali i kao jednog od najpopularnijih političara u zemlji