Obavijesti

News

Komentari 15

Smjene, hapšenja, afere: Damir Habijan sjeda u ukletu fotelju. Hoće li završiti kao prethodnici?

Smjene, hapšenja, afere: Damir Habijan sjeda u ukletu fotelju. Hoće li završiti kao prethodnici?

Hrvatsko gospodarstvo uspjelo je preživjeti prethodna četiri ministra - smijenjena, uhapšena ili kompromitirana - pa će valjda preživjeti i petog po redu. A hoće li preživjeti Habijanova karijera, to će se uskoro vidjeti.

VIDEO

Ministrica gospodarstva Martina Dalić podnijela je ostavku na mjesto u Vladi nakon afere Hotmail iz koje je bilo vidljivo kako se pripremao lex Agrokor.

Po njezina nasljednika u ministarstvu Darka Horvata došla je policija.

Njegov nasljednik Tomislav Ćorić otišao je nakon što je osvanuo u famoznim transkriptima Josipe Rimac o aferi Vjetroelektrane, ali i nakon svjedočenja njegova pomoćnika u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike o navodnom pogodovanju investitorima.

Njegov nasljednik Davor Filipović smijenjen je zato što je njegov posebni pomoćnik Jurica Lovrinčević uhvaćen kako kupuje medije, kako dijeli novac, ali i informacije Mostu, čime je "nanio štetu Vladi".

A sada će u vruću, ukletu i politički destruktivnu fotelju ministra gospodarstva sjesti Damir Habijan. Što bi tu moglo poći po krivu?

Prvi i najvažniji zadatak novog ministra bit će, stoga, izbjegavanje zatvora. Ili afera. Ili skandala. Ili nepoćudnih pomoćnika. Već bi to bio grandiozan uspjeh za kandidata kojeg je premijer Andrej Plenković u javnosti promovirao kao osobu upoznatu s korporativnim pravom.

Iznimka ili pravilo?

No upozoravajući znakovi već su odavno tu: smjene, ostavke, hapšenja, afere... Hoće li Habijan biti iznimka od pravila?

U srijedu bi Hrvatski sabor trebao potvrditi Habijanovo imenovanje, dići ruku za osobu koja je navodno "utopila" aferu Mreža, a da još uvijek nije jasno je li u Vladu postavljen za nagradu ili po kazni.

Habijan se probio u javnosti kao vjerni apologet HDZ-ove i Plenkovićeve politike, uglađeni zastupnik s izbrušenom pravničkom retorikom, koji daje ovakvom HDZ-u pristojan i uglađen imidž. Ulazak u Vladu za njega bi svakako bila značajna stepenica u daljnjoj političkoj karijeri.

Osim, naravno, ako ga ta stepenica ne odvede pod neku aferašku "giljotinu", baš kao i njegove prethodnike.

"Za ministra bi bilo više nego dobro da ima iskustva u gospodarstvu ili da je dokazani menadžer, poželjno u sektorima koje Ministarstvo gospodarstva pretežno čini, a to su energetika i zaštita okoliša", komentirao je jučer Radimir Čačić. "Habijan ta iskustva nema".

Koga on spašava?

A opet, možda je to spasonosna činjenica, s obzirom da su svi oni iskusniji ili kvalificiraniji ministri (koliko se u Plenkovićevoj vladi može raspravljati o kvalifikacijama ministara) završili na cesti, u transkriptima ili u pritvoru.

Možda, ali samo možda, Plenković želi u problematičnom ministarstvu koje je iznjedrilo svakakve afere i probleme imati osobu od povjerenja: ne onu koja će spasiti gospodarstvo, već koja će spasiti premijera. I naravno, onu koja će "utopiti" aferu.

Također, Plenković ubacivanjem Ivana Anušića, a sada i Damira Habijana, želi kadrovski ojačati Vladu na ulasku u super izbornu godinu, kako bi "utopio" afere i stvorio dojam seriozne i ambiciozne Vlade.

Pa ako je Davor Filipović bio "space shuttle", što će tek biti Habijan? I ako je Filipović predstavljen kao "čvrsti sportaš", što bi tek trebao biti nabildani Habijan?

I možda, i opet samo možda, Habijan zna pritisnuti svjetlo na semaforu.

Kadrovski karusel

Plenković relativizira svoje smjenjivanje 30 ministara u dva mandata i uvjerava javnost kako nije gori od francuskog predsjednika Macrona, ali taj kadrovski karusel znači da u jednom trenutku kadrovska rješenja naprosto presuše. 

Pogotovo u ministarstvu koje je progutalo i ispljunulo već četiri ministra. Pa se onda iz rezervne saborske ladice vadi kandidat koji s gospodarstvom ima veze utoliko što je radio u odvjetničkom društvu čiji se glavni partner bavi ulaganjima u gospodarstvo, poput drvne i farmaceutske industrije ili turizma.

Može li Habijan tu biti u sukobu interesa?

Izborna godina

Na koncu, Habijan ulazi u Vladu u super izbornoj godini i pitanje je koliki bi trag mogao ostaviti do izbora nove vladajuće garniture.

Što bi opet moglo pozitivno: neće imati vremena uvaliti se u novu aferu i naći se na listi za odstrel.

A hrvatsko gospodarstvo uspjelo je preživjeti prethodna četiri ministra - smijenjena, uhapšena i kompromitirana - pa će valjda preživjeti i ovog petog. 

Hoće li preživjeti Habijanova karijera, to će se tek vidjeti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao