Obavijesti

News

Komentari 4

Smrt Putinova kritičara nema veze sa Skripalovim trovanjem

Smrt Putinova kritičara nema veze sa Skripalovim trovanjem
17

Nikolaj Gluškov (68) je 1990-ih bio u upravi ruske aviokompanije Aeroflota. Politički azil u Velikoj Britaniji dobio je 2010. U ožujku 2017. u odsutnosti je osuđen na osam godina zatvor

VIDEO

Britanska policija je u petak priopćila da je počela istragu za ubojstvo o smrti ruskog državljanina Nikolaja Gluškova koji je u Velikoj Britaniji živio u egzilu i čije je beživotno tijelo u ponedjeljak pronađeno u njegovu stanu u Londonu.

"Vodimo istragu za ubojstvo u vezi s rezultatima obdukcije", priopćio je Scotland Yard. Policija dodaje da u ovoj fazi "ne povezuje" slučaj s otrovanjem bivšeg dvostrukog ruskog agenta Sergeja Skripala.

Po prvim nalazima obdukcije Gluškov je umro od "pritiska u visini vrata", ali policija dodaje da su okolnosti smrti još "nerazjašnjene".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Britanska antiteroristička policija je preuzela istragu "iz opreza i zbog veza koje je imao taj čovjek", navodi Scotland Yard.

Nikolaj Gluškov (68) je 1990-ih bio u upravi ruske aviokompanije Aeroflota. Politički azil u Velikoj Britaniji dobio je 2010.

U ožujku 2017. u odsutnosti je osuđen na osam godina zatvora na ruskom sudu koji je naredio da se aviokompaniji isplati 20 milijuna dolara zaplijenjenih krajem 1990-ih na računima u Švicarskoj.

A police officer stands guard outside the home of Nikolai Glushkov in New Malden

Postupak za pronevjeru novca na štetu Aeroflota pokrenut je 1999. kada je Gluškov bio jedan od partnera Borisa Berezovskog.

Taj bivši ruski oligarh koji je postao politički protivnik Kremlja pronađen je obješen u svojoj kući blizu Londona u ožujku 2013. Gluškov je izrazio sumnju da je riječ o samoubojstvu.

Smrt Nikolaja Gluškova dogodila se u jeku porasta napetosti između Moskve i Londona i njegovih saveznika nakon otrovanja bivšeg dvostrukog ruskog agenta Sergeja Skripala i njegove kćeri na britanskom tlu. Premijerka Theresa May optužila je Rusiju za to otrovanje i najavila sankcije, na što je Kremlj rekao da će reagirati.

Rusija će sama istražiti trovanje Skripalove kćeri

Rusko istražno povjerenstvo objavilo je u petak da je pokrenulo vlastitu istragu o pokušaju ubojstva Julije Skripak, kćeri bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripala i ubojstvu još jednog Rusa u Velikoj Britaniji.

Julija Skripal bila je ruska državljanka, navodi se u priopćenju.

Povjerenstvo je također navelo da istražuje ubojstvo Nikolaja Gluškova (68), suradnika preminulog ruskog tajkuna Borisa Berezovskog.

Ruski istražitelji ističu da su spremni surađivati s britanskim kolegama.

Pozivajući se na ruskog veleposlanika u Velikoj Britaniji, ruska novinska agencija RIA objavila je u petak da će ruski diplomati protjerani iz Britanije napustiti London 20. ožujka.

Sergej Skripal (66) i njegova kći Julija (33) otrovani su prije tjedan dana u gradu Salisburyju. Njihovo zdravstveno stanje je kritično, ali stabilno.

Britanska premijerka Theresa May rekla je da je "vrlo vjerojatno" da je Rusija odgovorna za trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta, što Moskva odbacuje.

Members of the emergency services wear protective suits at the site of the grave of Luidmila Skripal, wife of former Russian inteligence officer Sergei Skripal, at London Road Cemetery in Salisbury

Britanci su zbog toga protjerali 23 ruskih diplomata, a očekuje se da će odgovor Rusa biti sličan. 

Gluškov, ruski prebjeg i blizak prijatelj preminulog oligarha Borisa Berezovskog pronađen je mrtav u ponedjeljak u svom domu u Londonu.

Njega su u ponedjeljak navečer mrtva pronašli njegovi prijatelji i obitelj. Uzrok smrti još nije poznat.

Gluškov (68) radio je za državnu zračnu liniju Aeroflot i automobilsku kompaniju čiji je vlasnik bio tajkun Boris Berezovski. On je 1999. zbog neslaganja s Vladimirom Putinom pobjegao u Ujedinjeno Kraljevstvo.

U ožujku 2013. pronađen je mrtav u stanu svoje bivše žene u Engleskoj. Policija je zaključila da je riječ o samoubojstvu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina