Obavijesti

News

Komentari 0

Smrtonosni sukobi u libijskoj prijestolnici, stradavaju civili...

Smrtonosni sukobi u libijskoj prijestolnici, stradavaju civili...

Glasnogovornik hitne pomoći u Tripoliju, Oussama Ali, rekao je televiziji Al-Ahrar da je ranjen nepoznat broj civila, ali da hitna pomoć "ima poteškoća s kretanjem"...

VIDEO

Suparničke skupine razmijenile su vatru u subotu u libijskoj prijestolnici, pri čemu su ubile najmanje jednu osobu i povećale strah od sveopćeg sukoba u zemlji zahvaćenoj ozbiljnom političkom krizom. Borbe su uslijedile nakon što je mjesecima rasla napetost između dviju vlada koje se natječu za kontrolu nad sjevernoafričkom zemljom i njezinim golemim izvorima nafte.

Pucnjave i eksplozije potresle su nekoliko četvrti Tripolija u noći s petka na subotu, a gusti dim izdizao se iz oštećenih zgrada.

Dvije suparničke skupine međusobno su se optužile za nerede. Internetom se šire videozapisi spaljenih automobila i zgrada pogođenih mecima, te džamije i bolnice u plamenu. UN-ova misija u Libiji pozvala je na "trenutačni prekid neprijateljstava" i upozorila na "oružane sukobe koji su u tijeku, uključujući nasumično srednje i teško granatiranje u četvrtima naseljenim civilima" pri čemu su oštećene bolnice.

Military vehicles of the Libyan armed unit prepare to enter the area of clashed in Tripoli

Američko veleposlanstvo u Libiji objavilo je da je "jako zabrinuto" zbog sukoba.

Glasnogovornik hitne pomoći u Tripoliju, Oussama Ali, rekao je televiziji Al-Ahrar da je ranjen nepoznat broj civila, ali da hitna pomoć "ima poteškoća s kretanjem".

Lokalni mediji izvijestili su o smrtnim slučajevima, ali nema službenih brojki. Novinska agencija Lana objavila je da je glumac Mustafa Baraka ubijen u jednoj od četvrti u kojima su izbile tučnjave, što je izazvalo bijes i žalost na društvenim mrežama.

Smoke rises in the sky following clashes in Tripoli

Vlada nacionalnog jedinstva (GNU) Abdulhamida Dbeibaha navela je da su sukobi izbili nakon što su propali pregovori o izbjegavanju krvoprolića u zapadnom gradu. Dbeibahova vlada, postavljena u sklopu mirovnog procesa pod vodstvom Ujedinjenih naroda nakon prethodnog kruga nasilja, naišla je na otpor suparničke vlade koju vodi bivši ministar unutarnjih poslova Fathi Bashagha.

Međusobno optuživanje

Bashagha, kojega podupiru libijski parlament i vojni moćnik na istoku Khalifa Haftar, tvrdi da je istekao GNU-ov mandat. No on nije uspio preuzeti dužnost u Tripoliju jer je Dbeibah inzistirao na prijenosu vlasti samo izabranoj vladi.

Smoke rises in the sky following clashes in Tripoli

Dbeibahova vlada optužila je Bashaghu da je "izvršio svoje prijetnje" o preuzimanju kontrole nad Tripolijem. GNU je naveo da su se vodili pregovori o "održavanju izbora krajem godine kako bi se riješila politička kriza", ali da se Bashagha "povukao u posljednjem trenutku".

Bashaghu je u veljači imenovao parlament, koji je izabran 2014. i sa sjedištem u istočnom gradu Tobruku, ali on nije uspio nametnuti svoju vlast u Tripoliju. Isprva je odbacivao mogućnost nasilja, ali bivši ministar je u međuvremenu nagovijestio da bi mogao pribjeći sili. Pozvao je prošli tjedan "libijske časne ljude" da prestanu podržavati Dbeibahovu "zastarjelu i nelegitimnu" vladu.

U srpnju je u sukobima suparničkih skupina u Tripoliju poginulo 16 ljudi, uključujući dijete.

Smoke rises in the sky following clashes in Tripoli

Bilo je to najsmrtonosnije nasilje u glavnom gradu Libije od Haftarovog neuspjelog pokušaja da ga silom zauzme 2019. i 2020. godine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje