Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
41 komentara

Smuđu je cijena 100 kuna, a šaran je čak tri puta jeftiniji

Na zagrebačkom Dolcu najjeftinija je kalifornijska pastrva. Kilogram je između 39 i 45 kuna. Potočna pastrva, prepoznatljiva po crvenim točkama, stoji 60 kuna, kao i losos pastrva, križanac tih dviju riba

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
41 komentara

Ribnjaci su pod ledom, ali život u njima ne prestaje. Temperatura vode je oko pet stupnjeva i šarani su sveli životne funkcije na najmanju razinu. Čak i ne jedu. Metabolizam će im proraditi tek kad se voda zagrije na 15 stupnjeva.

Idilično izgledaju ribnjaci nekadašnjeg poljoprivrednog giganta Jasinja u Brodskom Stupniku, nedaleko od Slavonskog Broda. Snijeg je pokrio nasipe, zabijelili su se rogoz i ostalo vodeno bilje uz vodu, a snijeg je prekrio i tanku koru leda uz obale. U sredini ribnjaka još je vodena oaza kojom plivaju tisuće ptica. Među labudovima, divljim patkama i malim roncima dominiraju crni vranci ili kormorani, koji su noćna mora svakog vlasnika ribnjaka.

– Ne znam bih li više volio da stegne minus i zaledi cijeli ribnjak, pa bi morali svakog dana lupati da riba dobije kisik, ili da je toplije s povjetarcem koji bi tjerao valove i unosio kisik u vodu. Tad bi kormorani bili na dobitku. Dojadilo nam je da ih svaki dan rastjerujemo, prava su napast koja nam pojede ribu – rekao je Vlado Gaćeša, vlasnik dijela bivših Jasinjskih ribnjaka. U bivšoj državi bili su to najveći ribnjaci s površinom od oko 2300 hektara od mjesta Slobodnice na istoku do Slavonskog Kobaša na zapadu. Danas je ta površina dvostruko manja i u ribnjacima se proizvodi oko 400 tona konzumnog šarana. – Kapaciteti se iz godinu u godinu smanjuju jer nemamo dovoljno vode. Glavni izvor nam je rijeka Orljava. Prije smo bili jedini koje je punila. Sada prije nas ima 40 tvrtki kojima su Hrvatske vode dopustile da uzimaju vodu iz Orljave, uglavnom za zalijevanje usjeva, pa nama ostane malo – kaže Gaćeša.

I plasman ribe nije kakav su očekivali, iako joj cijena pada. Naši ljudi ili nemaju novca za kupnju ribe ili nemaju naviku konzumiranja ribe.

– U jesen je cijena šaranu bila 24 kune po kilogramu, sad je kod nas na ribnjaku dvije kune niža. I dalje su nam najbolji dani u vrijeme Božića i eventualno oko Vinkova, koje je upravo prošlo. Sve ostalo je jako slabo - rekao je Gaćeša.

Šaran iz ribnjaka u Brodskom Stupniku je jako dobre kvalitete. Sam pogled na ribu u zimovnicima dovoljno govori o njegovu zdravstvenom stanju. Pokretljiv je i prekrasne zlatne boje. Meteorolozi predviđaju da će za vikend temperature pasti i na minus 10 stupnjeva, što će stvoriti novi led na ribnjaku. Ako se prognoze ostvare, ribari će barem nakratko predahnuti od nezasitnih kormorana. No potraje li to dulje, posla će biti i više - razbijat će led kako bi šarani imali dovoljno kisika.

Miruje u ovo doba i pastrva.

- Temperatura vode je šest stupnjeva i pastrva jede upola manje nego kad zatopli. I prirast se toliko smanjuje - kaže Tomica Vrabac, vlasnik uzgajališta pastrva u Kostanjevcu na Žumberku.

Tema: To mi treba

Možda vas zanima i ovo:
Message