Obavijesti

News

Komentari 0

Snažan potres pogodio Japan: Prošla opasnost od tsunamija

Snažan potres pogodio Japan: Prošla opasnost od tsunamija
8

Japanska meteorološka agencija procijenila je mogućnost tsunamija i upozorila da bi se mogli podići valovi do tri metra visoki, zbog čega je upozoreno stanovništvo

VIDEO

 Japanska vlada ukinula je u utorak upozorenje na opasnost od tsunamija za sjeveroistočnu obalu nakon što je snažan potres pogodio to područje ranije u utorak, nakratko prekinuvši funkcije hlađenja u nuklearnoj centrali u Fukushimi i izazvavši u širem području tsunami i valove nešto veće od metra.

"Upozorenje na tsunami povučeno je", objavila je japanska meteorološka agencija u priopćenju objavljenom na njezinoj internetskoj stranici.

U utorak oko 6 ujutro po lokalnom vremenu snažan potres pogodio je regiju Fukushima, onu istu koja je bila razorena u potresu 2011. kada je tsunami izazvao i nuklearnu katastrofu. Magnituda današnjeg potresa prvotno je procijenjena na 7,3 da bi potom procjena bila nešto snižena, na 6,9. Epicentar je bio u moru ispred prefekture Fukushima, na dubini od 10 kilometara.

Potres se osjetio i u udaljenom Tokiju, a vlasti su izdale upozorenje stanovništvu da se u ugroženoj regiji povuče u viša područja zbog opasnosti od tsunamija. Tisuće stanovnika poslušalo je pozive vlasti upućene putem javne televizije da se evakuiraju na sigurno.    

Ni nekoliko sati nakon potresa nema izvješća o mrtvima ili ranjenima. Najviši val izazvan tsunamijem zabilježen je u Sendaiju, 70 km sjeverno od Fukushime, dok su niži valovi pogodili druga obalna mjesta duž pogođenog područja, u kojemu je nakon objave upozorenja o mogućem tsunamiju s valovima od 3 metra visine mnoštvo brodova napuštalo luke i kretalo prema otvorenom moru.

Snimke iz zraka pokazale su da je tsunami u nekim područjima podignuo i razinu rijeka, a neke ribarske brodice prevrnute su u luci Higashi-Matsushima.

Pacifički centar za tsunami na Havajima objavio je da je opasnost u najvećoj mjeri prošla te je potom i Japanska meteorološka agencija ukinula znak uzbune zbog tsunamija. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada
DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali
MALI IVAN JOŠ JE U BOLNICI

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali

Dijete se i dalje nalazi u bolnici, a nakon otpusta iz bolnice, djetetu se priznaje usluga smještaja u adekvatnu udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi - odgovorili su za 24sata iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.