Obavijesti

News

Komentari 0

Snažan rast dionica Atlantske plovidbe i dionica Dalekovoda

Redovni promet dionicama iznosio je 6,2 milijuna kn, što je oko 50 tisuća kn manje nego jučer. Najtrgovanija je s prometom od 1,55 milijuna kn bila dionica Atlantske plovidbe, čija je cijena skočila 12,50 % na 225 kn

VIDEO

Nakon dva dana pada, Crobex indeksi Zagrebačke burze u utorak su porasli, dok su u fokusu investitora bile dionice Atlantske plovidbe i Dalekovoda, koje su i najveće dobitnice s dvoznamenkastim porastima cijene. 

Crobex indeks je porastao za 0,53 posto, na 1.653,04 boda, a Crobex10 za 0,37 posto, na 1.025,94 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 6,2 milijuna kuna, što je oko 50 tisuća kuna manje nego jučer. 

Najtrgovanija je s prometom od 1,55 milijuna kuna bila dionica Atlantske plovidbe, čija je cijena skočila 12,50 posto, na 225 kuna, pa je bila i najveća dobitnica.

Slijedi dionica Dalekovoda s prometom od 1,1 milijun kuna te rastom cijene za 10,36 posto, na 4,90 kuna. 

Zoran Milanović: Oko otkupa Ine čekam nešto konkretno, koliko koštaju konzultanti
Zoran Milanović: Oko otkupa Ine čekam nešto konkretno, koliko koštaju konzultanti

Uz takav rast cijene dionice Dalekovoda, najveći je rast među sektorskim indeksima zabilježio indeks građevinskog sektora, za 3,79 posto, dok je u minusu jedino indeks turističkog sektora, i to za 0,14 posto. 

Na to je, pak, utjecao pad cijene dionice Plave lagune, za 0,71 posto, na 1.400 kuna. Promet dionicama te hotelske tvrtke iznosio je 700 tisuća kuna. 

Inače, od 40 dionica kojima se danas trgovalo tek je njih sedam zabilježilo pad cijene, cijena njih 10 se nije mijenjala, a porasla je cijena 23 dionice. 

Među trgovanijima cijena je porasla dionici AD Plastika, za 3,51 posto, na 147,50 kuna, uz promet od 314,1 tisuću kuna. 

Solinski je proizvođač autodijelova danas objavio da je AD Plastik grupa ugovorila nove poslove s ruskim AvtoVAZ-om ukupne vrijednosti 57,7 milijuna eura za novi model Lade Nive, te tri milijuna eura vrijednu proizvodnju dijelova za Nissan Qashqai, također u Rusiji. 

Promet dionicama Hrvatske poštanske banke iznosio je 308,5 tisuća kuna, a cijena im je u plusu od 1,71 posto, na 476 kuna. 

Time cijena dionici HPB-a nastavlja rasti, a nakon jučerašnje objave te banke da je zaprimila drugostupanjsku presudu Visokog trgovačkog suda u Zagrebu kojom se preinačuje prvostupanjska presuda i odbija tužbeni zahtjev kojom je HPB-u bilo naloženo platiti tužitelju Moj Dvor Građenje d.o.o. iznos od 80,3 milijuna kuna sa zakonskim zateznim kamatama od 10. ožujka 2011. godine. Tom drugostupanjskom presudom je tužitelju naloženo i HPB-u nadoknaditi troškove parničnog postupka u iznosu od 1,3 milijuna kuna, izvijestili su jučer iz HPB-a, uz najavu da će, s obzirom na presudu, ukinuti prethodno formirano rezerviranje u iznosu od 89,1 milijun kuna.

Electricity pylons carry power from Cape Town

Rast cijene, uz promete veće od sto tisuća kuna, bilježe i dionice Kraša, i to za 0,67 posto, na 604 kune, Optima telekoma za 0,68 posto, na 5,90 kuna, HT-a za 1,17 posto, na 173,50 kuna, te Končar Elektroindustrije za 1,67 posto, na 488 kuna. 

Najviše je, pak, pala cijena dionicama Ericssona Nikole Tesle, za 3,17 posto, na 1.220 kuna, uz promet od 46,6 tisuća kuna. 

I dok je glavni dionički indeks Zagrebačke burze u plusu nešto većem od 0,5 posto, vodeći europski burzovni indeksi su u plusu za više od dva posto. 

Tako je STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica oko 17 sati u plusu od oko 2,5 posto.

Na europskim burzama, naime, u utorak su cijene dionica bilježile veće poraste, nadoknadivši jučerašnje gubitke, jer je ulagače ohrabrio rast Wall Streeta, nakon najava američke središnje banke o podršci gospodarstvu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.
Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u