Obavijesti

News

Komentari 18

'Snažno nevrijeme u Hrvatskoj nanijelo je veliku štetu na šumama, ukupno 140 mil. eura'

'Snažno nevrijeme u Hrvatskoj nanijelo je veliku štetu na šumama, ukupno 140 mil. eura'
13

Iako je oluja prošli tjedan bila velikih razmjera, oluja Teodor 2013. bila je do sada najgora oluja na području Zagreba. Teodor je uništio pedesetak tisuća kubika na području Grada Zagreb

VIDEO

Oluja koja je prošli tjedan zahvatila cijeli prostor Hrvatske od Istre do Iloka prouzročila štetu koja se do današnjeg dana procjenjuje na milijun i pol kubika. To je više od milijun stabala - rekao je novi predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić na konferenciji na medije koja se održala u četvrtak na Medvednici.

POGLEDAJTE VIDEO ŠTETE:

Pokretanje videa...

Medvednica 02:16

Izvijestili su kako je najviše štete na području Vukovarsko-srijemske županije, a ukupna šteta na šumama u Hrvatskoj je oko 140 milijuna eura. Što znači, plan Hrvatskih šuma, koji je prihvaćen na početku godine, mora se hitno mijenjati kako bi se rasteretila određena područja gdje je zdrava šuma, a šume pogođene nevremenom moraju se sanirati.

Zagreb: Posljedice nevremena koje je opustošilo šumu Medvednice

- Moramo hitno djelovati da uskladimo planove za obnovu šuma - istaknuo je te objasnio da je bitno brzo ukloniti debla kako se ne bi zarazila. Zdravo drvo će prodati. Radnici na Medvednici saniraju štetu, odnosno pala drveća, na sreću niti jedan objekt nije nastradao.Dujić je dodao kako su se Hrvatske šume građanima i stožerima Civilne zaštite stavile na raspolaganje odmah nakon oluje.Čistile su se prometnice, a održan je i sastanak s ministarstvima.

Voditelj zagrebačke ispostave Hrvatskih šuma Damir Miškulin je rekao kako je na području Zagreba prema prvoj procjeni stradalo oko 75 tisuća kubika, odnosno tridesetak tisuća stabala.

- U idućim danima, nakon čišćenja prometnica, znat će se realniji podaci - rekao je Miškulin. 
Najviše šteta zabilježeno je na području UŠP Vinkovci - 850 tisuća, Gradiška - 250 tisuća, Bjelovar - sto tisuća, te Zagreb, Gospić, Požega, Osijek i Sinj. Usporedbe radi, ukupna godišnja proizvodna količina Hrvatskih šuma pet milijuna i dvjesto tisuća kubika.

Oluja Teodor 2013. je bila najgora oluja za stabla u Zagrebu

Još uvijek bezimena oluja, prošli tjedan je bila velikih razmjera, no oluja Teodor 2013. bila do sada najgora oluja na području Zagreba.

- Teodor je uništio pedesetak tisuća kubika na području Grada Zagreba. Znači, Medvednica i park-šuma Grada Zagreba, oluja Rea bila je nešto blaža, dvadesetak tisuća kubika, a ova od prošle srijede malo je bolja za nas, desetak tisuća kubika je stradalo. Medvednica je prošla puno bolje, međutim park-šume Grada Zagreba su na nivou Ree, to je oko šesto, sedamsto stabala na području Grada Zagreba, i to dosta krupnih stabala - rekao je Miškulin te upozorio građane da izbjegavaju šume na području Zagreba dok se sve ne sanira.

Zagreb: Posljedice nevremena koje je opustošilo šumu Medvednice

- Raditi će se cijelo ljeto da se sve sanira. Situacija nije katastrofalna, ali Sljeme je najgore stradalo. Preporuka građanima je da zasad ne idu na Sljeme i u druge šume i parkove jer ta područja i dalje nisu sigurna - poručuje Miškulin

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...